Arnika 17.02.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Czyli miałam racje (pisałam jak już TARcia napisała..) Pompa jest w kotle TARcia kliknij Malce zdjęcie obecne rozdzielacza.. Chociaż nie wiem czy Ty masz rozdzielacz i czy jest potrzebny przy kaloryferach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 17.02.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 ja temperatura steruje głowicami na grzejnikach, mogłam tez je w rozdzielaczach zalozyc ale po co? jakbym robila podlogowke to na pewno dałabym sterowniki naścienne, najprostsze z możliwych w cenie nie wyższej niż 100 za szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 17.02.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Czyli miałam racje (pisałam jak już TARcia napisała..) Pompa jest w kotle TARcia kliknij Malce zdjęcie obecne rozdzielacza.. Chociaż nie wiem czy Ty masz rozdzielacz i czy jest potrzebny przy kaloryferach... mam 2 obiegi i 2 rozdzielacze, dziś już fot nie dam rady zrobić, bo baterie wyczerpałam a komórkowiec brzydkie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 17.02.2013 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 ja nie wiem czy dobrze rozumiem ale się wtrace a co mi tam mam wszędzie grzejniki, 2 rozdzielacze, jeden na pietro i jeden na parter, pompa jest w kotle wiec na rozdzielaczach już niepotrzebna, na kotle mam tez sterownik którym ustawiam wszystko od wody, c.o po kolektory. mam jeszcze pomy przy kolektorach ale to cie nie interesuje, bo nie zakładasz rozdzielacz chyba mogę pokazac z czasów budowy. i to jest wiadomość na którą czekałam No bo jak jest w kotle to po co druga w rozdzielaczu...? Wychodziło by, ze dwie pompy mają pracować? Masz już ten kocioł zamówiony? Jak przyjdzie to będzie wiadomo co i jak.. Ja temp zmieniam w dwojaki sposób.. tam gdzie mam podłaczone sterowniki pokojowe to zmieniam sterownikiem , a tam gdzie nie mam to ustawiam zaworem trójdrożnym puszczając więcej ciepłej wody w podłogę, lub mniej.. zależności od potrzeby.. Takie przekręcanie robimy w sezonie dość rzadko.. nawet bardzo.... ale przecież ( w tej wersji) zawór trójdrożny też niepotrzebny się za szybko pochwaliłam akurat nie mam fotek rozdzielacza a dziś już aparat mi się skonczyl no cóż....nie bedzie szansy na wygraną w konkursie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 17.02.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 No i ja takie mam na ścianie.. ale, że nie miałam kiedyś kasy na wszystkie pokoje, to na razie w rozdzielce brakuje dosłownie 5 sztuk.. w łazienkach ma być gorąco i sterowników tam nie ma i nie będzie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 17.02.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 ale przecież ( w tej wersji) zawór trójdrożny też niepotrzebny Ależ jest w mojej wersji i jest bardzo potrzebny.. On miesza wodę gorącą z zimną i wpuszcza w rozdzielacz a później z rozdzielacza idzie na poszczególne pokoje.. Tam gdzie nie mam zaworów na rozdzielaczu zamontowanych to temp muszę regulować właśnie na zaworze trójdrożnym.. Ale to żadne mycyje.. Ot. wygląda jak mniej więcej zawór do kaloryferów , tylko tyle , ze u mnie jest on w kotłowni przy buforze... No i miałam racje.. pompy nie potrzeba, bo jest w kotle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 17.02.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 a junka kupilas jednofunkcyjnego? wiesz ze on ma zawor 3-drogowy wbudowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 17.02.2013 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Wiolka na litość boga, ja nie mówię o tym co Ty masz, tylko o tym co ja powinnam mieć :bash: Ty musisz mieć zawór bo piec Ci grzeje do 100 st mój zagrzeje do 55. Tarcia, niestety nie jedno. Rezygnuję z zasobnika i będzie dwyfunkcyjny -ale ten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 17.02.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 a czemu akurat tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 17.02.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 i teraz mnie zazylas, bo o pompie to ja pisałam w kontekście mojego, ale na logike dwufunkcyjny tez powinien mieć pompe. masz DTR-ke z rysunkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 17.02.2013 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 aaaaaaaaaaaa bo ....szkoda gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 17.02.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 No ale coś tą wodę musi pchać i coś mieszać... żeby 90*C w podłogę nie szło.. Ja kumam, Ty nie bardzo.. Nieważne źródło ciepła, czy kocioł, gazowy czy węglowy.. . dalej zasada jest taka sama... Ja pisałam , jak steruję temp np w salonie.... bo nie mam sterowników jeszcze podłączonych, wiec dlatego zaworem wpuszczaną wodę w podłogę reguluję.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 17.02.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Nic nie kumam, to tylko się przywitam. Idę "Ani Mru Mru" oglądać na Youtube... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 17.02.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) Nie potrafiłam wstawić w formie graficznej.... Edytowane 17 Lutego 2013 przez Arnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 17.02.2013 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 No ale coś tą wodę musi pchać i coś mieszać... żeby 90*C w podłogę nie szło.. Ja kumam, Ty nie bardzo.. Nieważne źródło ciepła, czy kocioł, gazowy czy węglowy.. . dalej zasada jest taka sama... Ja pisałam , jak steruję temp np w salonie.... bo nie mam sterowników jeszcze podłączonych, wiec dlatego zaworem wpuszczaną wodę w podłogę reguluję.. no chyba jednak nie do końca Ja do wczoraj też myślałam,że źródło ciepła bez różnicy -a tu kuku, jest bardzo ważne. Piec na węgiel nagrzeje do 100 st wodę, kondensat nie. Wiec zawór nie jest potrzebny, bo woda o temp 50 st podłogówce krzywdy nie zrobi Dlatego chcę pooglądać inne rozdzielacze, czy tak trochę na wyrost, ale dla bezpieczęństwa lepiej zamontować mieszacz??? Cześć Braza Ja juz coraz więcej chwytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 17.02.2013 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 My mamy jeszcze jeden drobniutki niuans w kotłowni.. maleńki bufor, który nie jest rozwiązaniem popularnym.. stąd takie a nie inne rozwiązania.Wczoraj był u nas facet od solarów, i sam poddał się, że nie bardzo u nas jest opłacalna inwestycja solarów... Jak zobaczył kotłownie to .. wymiękł.. Nie miał pojęcia co zrobić z tymi solarami.. my wiedzieliśmy.. A czy na wyrost.. nie mam pojęcia.. ale może dobrze by było go mieć.. trzeba by było przemyśleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 17.02.2013 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Tak sobie myślę, że nie będę więcej wypowiadać się odnośnie ogrzewania, bo raz , że jestem blondynką, dwa, że się nie znam, a trzy .. nie robiłam doktoratu z gazowego.. piece i podłogówkę i owszem.. ale gazowe sobie odpuściła, bo . nie mam i nie będę miała gazu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 17.02.2013 23:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Ja swego czasu przerabiałam kotły na ekogroch to było dziesiątki godzin przegadanych z instalatorami (pozdrawiam Karoka i jeszcze raz Ci dziekuję za anielską cierpliwość i ogromne serce), setki kombinacji jak co z czym i dlaczego. A dziś szukam najlepszego rozwiązania do gazu, bo mi nie wystarcza argument "bo tak się robi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 18.02.2013 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Co do rozdzielacza nie mogę pokazać teraz,bo nie mam przy sobie foty,ale ja mam dwa. Jeden na parterze,a drugi na piętrze-tylko mnie nie pytajcie po co Aaaaaaa może dlatego że mam na piętrze podłogówkę?Nie wiem Jeden jest w skrzynce metalowej na kluczyk wmontowanej w ścianę,a drugi też w skrzyneczce tylko już na ścianie,bo mam ściany z porothermu i jak pan hydraulik na dole puknął lekko młotkiem żeby wkuć trochę tą skrzynkę,to mi z kotłowni do sypialni wpadł i na piętrze bał się już ruszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 18.02.2013 00:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Cześć Marynata To poczekam na Twoje rozdzielacze z rozstrzygnięciem konkursu Dalej męczę kotłownie, a Ty masz już swój kocioł albo choć jakiegoś swojego faworyta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts