Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze malkowej niebudowy

malka

Recommended Posts

oooooo Luka, dzieki za zainteresowanie , tym jakże dręczącym mnie dylematem, ale skoro dokonałam wyboru, to z chęcią się decyzją z Tobą podzielę :lol:

Wybrałam Junkersa Cerapur Smart 14 kW, jednofunkcyjny, do tego będzie zasobnik :)

• Odpowiedzi 26,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malka

7649

• malgos2

3273

• Arnika

1558

• wu

1350

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nooo Malko droga.

Jak to jednofunkcyjny z zasobnikiem to chyba taki jak ja potrzebuję...

Jezu niech juz wróci ten hydraulik i mi powie co i jak. Chociaż to w sumie ja mu powinnam powiedziec czego chcę, prawda?

Albo zrobię tak: zapytam go co on myśli potem napiszę tutaj Wam i potem dopiero będę dalej z nim gadać...

ps. piekny ten Twój kocioł:D

to podłogówka + grzejniki, nie?

Właśnie chodziło mi o pompę i termometry , skoro większość ich nie ma to czy są niezbędne??

Tak,mam kilka wyjść pod grzejniki,chociaż nie jestem pewna czy w ogóle je zamontuję.

Na drugie pytanie nie znam ha ha odpowiedzi,pewnie zaraz bardziej obcykanie kobitki coś nam powiedzą :-? też się chętnie dokształcę,chociaż łeb mam już coraz bardziej kwadratowy.

To na dole to rotametry, służą do ustawiania wielkości przepływu, ale właśnie też się zastanawiam czy są konieczne. Czytałam, że jeśli pętle są równej długości to można je sobie darować, natomiast przy różnej długości przepływ ustawia się właśnie rotametrami. No i też nie wiem co z pompą, jak jest w piecu to dublować ją przy rozdzielaczu czy nie. I czy pompa w piecu da radę obsłużyć 2 piętra czyli 2 rozdzielacze? Potrzebujemy zaufanego fachowca do weryfikacji :)

4 na 6 instalatorów stwierdziło,że mam nie kupować rotametrów, bo są zbędne, przepływ da się ustalić bez nich, a w moim przypadku to ponad 2 stówki w kieszeni.

Mam przeliczoną pompę pieca i obsłuży piętro i poddasze, w razie W pompę zawsze mozna dołozyć ( robi się plombę z 2 zaworami kulowymi), ja pompę mam na rozdzielaczu- będzie wymontowana.

Ewa,mój zasobnik ma kołderkę za suwaczek, niemniej chyba dobrze mu zrobię i zabuduję go (raczej średnio estetyczny element wystroju wnętrza) i dam jeszcze warstewkę wełenki mineralnej.

:)

Tarcia - jakby co 0 to Twoja wina będzie :lol2:

Nita, zostawiam ten , który mam.

A dlaczego jednak jednofunkcyjny ?

Po obliczeniu zapotrzebowania na ciepło wyszło mi,że modulacja 2f jest za mała. Minimalna moc 7,3 kW, przy moim zapotrzebowaniu w wersji pesymistycznej 6.

Nie mam ochoty komina grzać ;)

Nieee. nie na beton..

Widziałam Malkę dzisiaj w czapce...

....ładną ma czapkę.. :)

Mój dzieć był mocno poruszony... i kompletnie nie kuma, że ktoś inny ma zadania i inne priorytety i zasady...

Dobrze, że zakupy zrobiłam zaraz to zajął się wybieraniem pamelo.. a ze sklepu przechwycił go ślubny.. ja do Ikei podjechałam, jak wróciłam to młody spał aż chrapał.. do tej pory śpi.. w opakowaniu bo pewnie tylko na chwilkę się położył..

Zaraz idę go budzić..

Nie nie obrażony.. ale zadziwiony.. , że jak to...?

On tego kompletnie nie kuma.. to się mu w głowie nie mieści...

potem po drodze męczył mnie, że do Marty musimy jechać.. Bardzo mu się chciało jakiegoś wyjścia.. ale on nie myśli, że inne dzieci lekcje robią..

po powrocie padł i śpi do tej pory..

to komin do niego zrob dwuplaszczowy

Nie ma potrzeby, wystarczy zwykła kwasówka, mam wkład ceramiczny w kominie, tamtędy bedzie ciągnął powietrze, a 80 kwasówą wypluwał co zbędne.

No i 1/3 ceny, a za komin już swoje zapłaciłam, nie :bash:

Nie nie obrażony.. ale zadziwiony.. , że jak to...?

On tego kompletnie nie kuma.. to się mu w głowie nie mieści...

potem po drodze męczył mnie, że do Marty musimy jechać.. Bardzo mu się chciało jakiegoś wyjścia.. ale on nie myśli, że inne dzieci lekcje robią..

po powrocie padł i śpi do tej pory..

w zasadzie, to ferie skończyły się dwa dni temu a już mają tak dopieprzone lekcji, że do połowy marca mamy zajęcie na długie zimowe wieczory ;)

Malka normalnie na ten betonik co go już masz teraz Ci ciepło w pupkę będzie:rotfl:

ja jastrych mam teraz ;) na betonik czas przyjdzie