Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze malkowej niebudowy

malka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 26,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malka

7649

• malgos2

3273

• Arnika

1558

• wu

1350

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hmm, to dużo, to prawie 75 % kosztów mojej...
hmm, ja liczę ze styro, na gotowo. A ty z cegłą ????

Samej robocizny nie mam zapisanej, bo to końcówka była, styropian robilismy pod koniec listopada a 1 grudnia była przeprowadzka. Nie zapisywałam już dokładnie. Mam tylko wpis w zeszycie że ocieplenie 8+4 malowanie.

Dorka, jak doliczymy tynk to pewnie wyjdzie 100% ;)

Wusia, z taką ceną się nie spotkałam od 50 zł w górę , za robociznę. plus materiał około 100 zł m²

No ja wiem, że u mnie jest słaba akcja z ociepleniem, ale żeby aż tak windować ceny ??

chyba skończy się jak zwykle zakasam rękawki i z lekka posrana będę skakać po rusztowaniu ;)

Dorka, jak doliczymy tynk to pewnie wyjdzie 100% ;)

Wusia, z taką ceną się nie spotkałam od 50 zł w górę , za robociznę. plus materiał około 100 zł m²

No ja wiem, że u mnie jest słaba akcja z ociepleniem, ale żeby aż tak windować ceny ??

chyba skończy się jak zwykle zakasam rękawki i z lekka posrana będę skakać po rusztowaniu ;)

a skad masz namiary na wykonawcow? tylko z neta czy tez z polecenia? paru fajnych wykonawcow wyhaczylam przez hurtownie budowlane np. dekarza, wielu producentow tynku lub styro ma tez "swoich certyfikowanych" wykonawcow. wiem, wiem u ciebie temat nie jest lekki ale jak z T. o tym porozmawialismy to tez nie do konca beznadziejny i kasowanie podwojne albo i potrojne za wykonawstwo to po prostu rozboj w bialych rekawiczkach.

Materiały lepiej kup sama, przynajmniej sobie VAT odliczysz. I wiesz dokładnie co za ile wtedy, nikt Ci nie doliczy po cichutku i masz to co chcesz a nie to na czym wykonawca ma najlepszą marżę. Ja już dawno przestałam wierzyć w transakcje wiązane (robocizna z materiałem). A robocizna to 30-40 zł/m, więcej to zdzierstwo.

teoretycznie ma lepszy współczynnik przenikania ciepła (ale to się sprawdza przy markowych, nonamy mają poprostu barwnik), ale przy takiej ilości bierz biały tylko firmowy, nie robiony na zapleczu stodoły. Doklejasz styropian do starego czy zrywasz stary i kładziesz na nowo?

Właśnie tak myślałam,że o współczynnik lambda chodzi, ale mam ofretę na biały 0.031 i grafit 0,033 - stąd pytanie, bo zgłupiałam.

Zrywam stary to nie było ocieplenie, lecz przykrycie nierówności ścian :mad::mad: cztery placki kleju na płycie :rolleyes: szkoda słów.

pewnie stąd, z tym,że ja mówiłam,że powierzchnia bedzie przygotowana pod klejenie - znaczy bez gruntowania, bo to najlepiej tuż przed zrobić, więc i tak zazwyczaj ekipa ociepleniowa to robi.

z jednej ściany już zerwane, więc wiedzą jak wygląda.

Może w weekendy jeśli ślubny nie bedzie pracował, to mi pomoże, ale resztę pozrywam sama, znaczy jeśli ktoś mi to goowno fleksem ponacina :)

hmm, ja liczę ze styro, na gotowo. A ty z cegłą ????

Samej robocizny nie mam zapisanej, bo to końcówka była, styropian robilismy pod koniec listopada a 1 grudnia była przeprowadzka. Nie zapisywałam już dokładnie. Mam tylko wpis w zeszycie że ocieplenie 8+4 malowanie.

Z cegłą, zaprawą, wełną i całą stalą wpakowaną pomiędzy + robocizna.

Edytowane przez dorkaS

Ja 3 lata temu ocieplałam a tynk 2 lata temu (kasy na raz nie miałam, a dwa późno już było... ) zapłaciłam 35zł, ale faceci to murarze i nie chcą ocieplać więcej, powiedział mi majster, że po raz ostatni tynkowali... nawet gdyby ceny poszły ciut w górę.. to niby ile?

A podjedź na główną ulicę, tam ocieplają blok zapytaj ile by chłopaki wzięli za taki domek...