gosciu01 03.11.2008 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Co do oświetlenia HID.Należą do niego wszelkie palniki ksenonowe D1, D2.Pochodne to także palniki rtęciowe i halogenkowe. Zaletą jest białe światło wynikające z pików intensywności w kilku wąskich przedziałach pasma widzialnego. W sumie dają efekt światła dziennego.Zaletą jest duża wydajność lm/W. Wadą cena, gdyż wszystkie wymagają specjalnych zasilaczy.Ich żywotność jest różna. Najmniejsza palników rtęciowych. Największa halogenkowych. Żywotność zależy od warunków pracy. Nie lubią częstych włączeń i wyłączeń. Ich wydajność nie jest liniowa i spada o 20-40% tak w połowie ich życia.Żywotność użytkowa rtęciwych jest najkrótsza 300-500 godz, xenonowych tak ok. 2-4 tys. godz. Halogenkowych nawet 5 tys. godz. Ale zależy od wielu czynników.Chętnie stosowane w urządzeniach specjalistycznych. Do oświetlenia domu za drogie, a jeśli już to także nie nadaje się do oświetlenia bezpośredniego, tylko należałoby tworzyć oświetlenie rozproszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 04.11.2008 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 zwyczajnie nudzę się ( w tym obszarze ) to dlaczego jeszcze kompa nie podłączyłeś do tego, by ci tym zarządzał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 04.11.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Znalazłem dziś w markecie BricoMarche (innego u mnie nie ma) świetłówki kompaktowe z gwintem E14 uformowane na kształt pionowej spirali. Moc 7W, cena 22 zł/szt (110 zł na jeden żyrandol), ale jakoś nie mogę ich sobie wyobrazić na żyrandolach w salonie i jadalni. Gdy wkręcę zwykłą żarówkę widać tylko jej bańkę, gdybym wkręcił świetlówkę to oprócz tej spiralnej rurki widać by było prawie cały korpus z czarnymi napisami. Trzeba by wymienić całą lampę aby to wszystko jakoś wyglądało. Poza tym nie można używać do nich klasycznego ściemniacza Chyba na razie pozostanę przy tradycyjnych żarówkach dopóki Unia nie zadecyduje inaczej. Zawsze możesz wkręcić te nowe halogeny na trzonek E14... Zdaje się, że oszczędza się wtedy 30% energii. Taki halogen ma 28W i odpowiada żarówce 40W. Osram takie robi i zdaje siuę, że to się zwie Halolux... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 04.11.2008 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 zwyczajnie nudzę się ( w tym obszarze ) to dlaczego jeszcze kompa nie podłączyłeś do tego, by ci tym zarządzał? Wybrałem te rozwiązanie seria SR; http://www.telmatik.pl/ Całość będzie stało w miejscu gdzie nie codziennie bywam. Windows nie bardzo się nadaje, na Linuksie nie znam się. Wstępnie oprogramowanie jest napisane. Sterownika jeszcze nie mam. Ale to temat na osobny wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 04.11.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Chyba na razie pozostanę przy tradycyjnych żarówkach dopóki Unia nie zadecyduje inaczej. możesz tez postawić sobie gdzieś w rogu pokoju jakaś lampę z pojedynczym gwintem E-27, i w niej wkręcić energooszczędna świetlówkę kompaktową dużej mocy 23W za ok 15 zł, jest to równowartość 125W zwykłych żarówek czyli efekt będzie identyczny jak zapalone 3x40W w żyrandolu, żywotność takiej świetlówki będzie 3-4 razy dłuższa niż żarówek więc zaoszczędzisz już na samym zakupie Efekt nie będzie identyczny chociażby z powodu innego umiejscowienia źródła światła. Mam taką lampę stojącą w rogu pomieszczenia, daje przyjemne światło dzięki nałożonemu od góry abażurowi i zwykłym żarówkom. Równoważna ilość Wattów nie oznacza równoważności wrażeń wzrokowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 04.11.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Mam lampy metalohalogenkowe z palnikami Philips MasterColor CDM - zdjęcia przy tym wychodzą jak robione w słoneczny dzień. No i dają 93lm/W ( 6500lm z 70 W). Tak, pytanie tylko ile kosztują... Niestety cena to dla mnie dość istotny parametr źródła światła. Najtańszy palnik 70W ok 50 zł, dobry z naturalnym wyjątkowo światłem 80-100 zł, oprawa ze statecznikiem i zapłonnikiem od 120 zł. Poszukaj na Allegro HQI - znajdziesz głównie używane do oświetlania akwariów, ze względu na wysoką sprawność i naturalną barwę światła. Na co dzień coraz powszechniej widzę w lepszych sklepach, na stacjach benzynowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 04.11.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Mam lampy metalohalogenkowe z palnikami Philips MasterColor CDM - zdjęcia przy tym wychodzą jak robione w słoneczny dzień. No i dają 93lm/W ( 6500lm z 70 W). Tak, pytanie tylko ile kosztują... Niestety cena to dla mnie dość istotny parametr źródła światła. Najtańszy palnik 70W ok 50 zł, dobry z naturalnym wyjątkowo światłem 80-100 zł, oprawa ze statecznikiem i zapłonnikiem od 120 zł. Poszukaj na Allegro HQI - znajdziesz głównie używane do oświetlania akwariów, ze względu na wysoką sprawność i naturalną barwę światła. Na co dzień coraz powszechniej widzę w lepszych sklepach, na stacjach benzynowych. Z tego wychodzi, że dobra, ale raczej duża i mało ładna lampa to minimum 200 zł. Jak już pisałem praktycznie nie ma dobrych źródeł światła typu "day-light"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 09.11.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 a to?http://www.inteligentneprodukty.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=14&Itemid=12&vmcchk=1&Itemid=12 wychodzi na 2 razy bardziej energooszczędne niż świetlówki. Można wkręcić w zwykłe oprawy chyba. Ce na tylko powalaAle czy faktycznie daje to powyżej 100 lm/1W? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 09.11.2008 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Sprzedawca napisał, że oferowana żarówka ma moc 5W. Musiałaby mieć ona przynajmniej 4 wbudowane najnowsze diody LED CREE. W to już niestety to ja nie wierzę, gdyż optycznie nie widzę miejsca na taką ilość diód, oraz cena żarówki na to nie wskazuje http://www.danielow.pl/allegro/foto/oferta_zarowki.jpg ja tylko jeszcze chciałem zasugerować że 420lm to mniej więcej 40W żarówka, czyli 10W LED zastępuje 70W żarówkę, a 15W LED 100W mpoplaw na początku wątku pokazał te żarówki LED. Specjaliści wskazują, że jeśli wydajność żarówek LED seryjnie produkowanych i ogólnie dostępnych przekroczy 120 lm/W przy spadających ciągle cenach nastapi przełom. Najlepsze LED-y już tę wartość potrafią przekroczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 09.11.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Teraz mam zaprojektowane 74 punkty światła w 10 obwodach. , pasjonat z Ciebie dla mnie to przerost formy nad treścią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 11.11.2008 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Teraz mam zaprojektowane 74 punkty światła w 10 obwodach. , pasjonat z Ciebie dla mnie to przerost formy nad treścią. Dziękuję był czas budowy, teraz jest czas rozbudowy Te 74 punkty to także kilka kolorów żarówek LED zawartych w jednej obudowie. Ponieważ oddzielnie są sterowane, liczę je jako osobny punkt. Projekt wygląda tak; 8 bocznych półek przy kominku ( w tym 4 kolory ) = 32 punkty. do tego kinkiety w 4 rogach pokoju, ale tutaj tylko światło białe, natomiast oprawy na świetlówki i na żarówki LED ( osobne obwody ). Oświetlenie tradycyjnie górne - 2 żyrandole - salon prawie 8 m długi - 4 szeroki. LED-y przy kominku będą się załączały jak wyłączę alarm, kolor podświetlenia dobiorę w zależności od nastroju. Czerwony pewnie jak będę wściekły, albo też z innego powodu LED-y w kinkietach zapalą się od sygnału czujnika zmierzchowego, a wyłączy zegar ok. północy. Światło górne, bądź świetlówki w kinkietach zapalane przełacznikami ręcznymi w zależności od potrzeby i gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 11.11.2008 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Ale czy faktycznie daje to powyżej 100 lm/1W? ze strony producenta 15W=1300lm czyli wychodzi 86lm/W 10W=900lm czyli 90lm/W 5W=420lm czyli 84lm/W 3W=25lm czyli 83lm/W PC wczoraj widziałem w markecie budowlanym zestaw LED, świecił całkiem przyzwoicie, kosztował 59zł za 3 punkty świetlne albo 99zł za 5 punktów, myślę że nawet można by z niego zrobić główne źródło światła, ewidentnie coś się ruszyło w diodach LED, zaczynają gonić świetlówki W seryjnej sprzedaży chyba jeszcze nie widziałem żarówek LED, które dałyby ponad 120 lm/W. Pisałem o diodach. Warto jednak już teraz przygotować sobie instalację i mieć świadomość jakie możliwości dają LED-y. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 11.11.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 ... Warto jednak już teraz przygotować sobie instalację i mieć świadomość jakie możliwości dają LED-y. Hmm, ale przecież wystarczy wkręcić w miejsce starej żarówki albo świetlówki i będzie OK? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 11.11.2008 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Tak też można Tak jest najprościej i w tym przypadku pewnie warto jeszcze poczekać rok, dwa na lepsze żarówki, a na pewno na niższe ceny. Notabene, TV LCD, też kiedyś były dla krezusów, teraz trudno jest kupić kineskopowy! Można też nieco rozbudować instalację, a LEDy- dają spore możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 05.12.2008 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 A jednak koniec trdycyjnych żarówek http://biznes.interia.pl/news/koniec-zwyklych-zarowek,1223573 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 05.12.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 gosciu01 Nie rozumiem tylko jednego - z Twoich wlasnych obliczen wynika, ze najbardzie oplacalne sa swietlowki, a mimo to stosujesz i promujesz LEDy? Po co w tej chwili robic za pioniera niedopracowanej technologii? Nie lepiej poczekac, az faktycznie LEDy stana sie alternatywa do obecnych zrodel swiatla? NJerzy To, ze przy pewnej temp barwowej stocki w namiocie bezcieniowym wychodza super, nie znaczy, ze kazdy chcialby w takim akurat swietle sie plawic na codzien. Ja tam i tak wole flashe - po co marnowac prad na stale swiecenie? Pilot i troche wyobrazni starczaja PS. Fakt, że tradycyjne zarowki wiekszosc dostarczanego pradu zamieniaja w cieplo mylnie interpretujecie jako marnowanie energii - przynajmniej przez 1/2 roku ta energia ogrzewam nam dom! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 05.12.2008 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 gosciu01 Nie rozumiem tylko jednego - z Twoich wlasnych obliczen wynika, ze najbardzie oplacalne sa swietlowki, a mimo to stosujesz i promujesz LEDy? Po co w tej chwili robic za pioniera niedopracowanej technologii? Nie lepiej poczekac, az faktycznie LEDy stana sie alternatywa do obecnych zrodel swiatla? PS. Fakt, że tradycyjne zarowki wiekszosc dostarczanego pradu zamieniaja w cieplo mylnie interpretujecie jako marnowanie energii - przynajmniej przez 1/2 roku ta energia ogrzewam nam dom! Ad 1. tak się składa, że zajmuję się w częsci swojej pracy promocją produktów, ale tak daleko im do tego wątku, czy też forum jak stąd do Otwocka Stąd niczego tu nie promuję, tylko pokazuję A kierunek, w którym to zmierza to LEDy. Obecnie najefektywniejsze są świetlówki, które można kupić nawet już bliżej 5 zł za szt !!! W swoim dążeniu do domu energooszczędnego, a nawet bardzo energooszczędnego, doszedłem do punktu, w którym "ogrzewanie" poprzez tradycyjne żarówki wydaje się bardzo kosztowne, stąd moje poszukiwania ... Zawsze mój duch był bliski awangardzie postępu, a w tym obszarze nawet na pograniczu opłacalności. Stąd testy, bo jeszcze nie rutynowe używanie. Ad P.S. a w 1/2 to strata! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.12.2008 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Fakt, że tradycyjne zarowki wiekszosc dostarczanego pradu zamieniaja w cieplo mylnie interpretujecie jako marnowanie energii - przynajmniej przez 1/2 roku ta energia ogrzewam nam dom!Jeżeli ogrzewasz dom elektrycznie, tak rzeczywiście będzie. Można te straty ograniczyć wymieniając latem zwykłe żarówki na świetlówki. Zresztą ta 1/2 roku to też przesada - oświetlenia najwięcej używa się w sezonie grzewczym, a nie latem, poza tym oświetlenie włącza się zazwyczaj w pomieszczeniach, w których przebywają ludzie, co daje dodatkowe oszczędności . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 06.12.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 NJerzy To, ze przy pewnej temp barwowej stocki w namiocie bezcieniowym wychodza super, nie znaczy, ze kazdy chcialby w takim akurat swietle sie plawic na codzien. Tu nie chodzi o temperaturę barwową, bo ta wcale nie gwarantuje naturalnego światła, ale o stopień odzwierciedlenia kolorów widoczny okiem, nie tylko obiektywem. Po prostu widmo takiej lampy jest najbardziej zbliżone do widma słonecznego. Oczywiście do różnych zastosowań można i należy dobierać sobie barwę światła według gustu i potrzeby. Światło HQI jest idealne do pracy, czytania, gotowania, ale niekoniecznie do odpoczynku. Drugą wadą jest to że najniższa dostępna moc to 35W, w zastosowaniach domowych taki palnik najczęściej daje za dużo światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 08.12.2008 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Oczywiście do różnych zastosowań można i należy dobierać sobie barwę światła według gustu i potrzeby. No to mniej więcej chciałem powiedzieć - stopien wierności odwzorowania barw to dla normalnego człowieka zupełnie nieistotny parametr. A zmieniając temat - działa już Twoja instlacja C.O.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts