damarel 01.09.2008 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Mam pytanieCzy załączona pompa cyrkulacyjna bez przerwy powoduje większe zużycie gazu (o ile mniej więcej)? Czy są to ilości "pomijalne". Jak rozwiązaliście ten problem. W domu przebywam cały czas, w nocy oczywiście ciepła woda nie jest potrzebna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 01.09.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Zużycie gazu jest pomijalne, natomiast policz sobie zużycie prądu (mi wychodzi 2,88 kWh na dobę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 01.09.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Zużycie gazu jest pomijalne, natomiast policz sobie zużycie prądu (mi wychodzi 2,88 kWh na dobę) A co to za pompę masz ? typowe to 25-40W. Ponadto kupujesz dwa proste zegary, któr łączysz szeregowo; jeden dobowy ( zmiana 15 min. ) drugi tygodniowy. Pompa pracuje 15 min, odpoczywa 15 min. w ustawionym czasie dnia/nocy w drugim zegarze, tym tygoniowym. A jak muszę inaczej to wchodzę do kotłowni i przełączam na chwilę. Wychodzi statystycznie 6 godz. ciągłej pracy pompy. 6 godz. x 40W x 0,42 zł/kWh x 30 dni = 3 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 01.09.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Mam pytanie Czy załączona pompa cyrkulacyjna bez przerwy powoduje większe zużycie gazu (o ile mniej więcej)? Czy są to ilości "pomijalne". Jak rozwiązaliście ten problem. W domu przebywam cały czas, w nocy oczywiście ciepła woda nie jest potrzebna. Pozdrawiam Komfort kosztuje, ale umówmy się, że nie są to koszty przerażające. Zimą ciepło i tak zostaje Ci w chałupie, a latem cóż ... Trzeba uczciwie zaizolować rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 01.09.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 A co do tego wszystkiego, poza wbudowanym zasobnikiem cwu, ma kocioł Immergas Zeus Victrix ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 01.09.2008 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 A co do tego wszystkiego, poza wbudowanym zasobnikiem cwu, ma kocioł Immergas Zeus Victrix ? Fakt A propos kosztów gazu GZ-50 na cyrkulację, Zainteresował mnie temat. Tak pi*oko, miesięcznie cyrkulacja to może być w zależności od wielkosci instalacji ok. 2 zł za gaz miesięcznie! To razem z prądem za pompę robi się niebagatelna kwota 5 zł miesięcznie No i tylko poza sezonem grzewczym ok. 150 dni, w pozostałe ciepł zostaje wykorzystane w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damarel 02.09.2008 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 WitamDziękuję za odzew.No ale gdzie leży prawda. Jank pisze o zużyciu 2,88kWh prądu na dobę!! a gościu01 o kwocie 5 zł miesięcznie. Jeśli tak, to nie ma co sobie głowy zaprzątac. Bo już byłam skłonna instalować jakiś czasowy wyłącznik, tylko nie wiem, jak go w moim przypadku zaprogramować.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damarel 02.09.2008 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Odpowiedź dla Andre59Kocioł Immergas Zeus 20/27 Victrix to kocioł dwufunkcyjny z zamkniętą komorą spalania i zasobnikiem 54l, z funkcją Gaudium Magnum (możliwość zwiększenia wypływu ciepłej wody z zasobnika), współpracujący ze sterownikiem pogodowym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 02.09.2008 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Odpowiedź dla Andre59 Kocioł Immergas Zeus 20/27 Victrix to kocioł dwufunkcyjny z zamkniętą komorą spalania i zasobnikiem 54l, z funkcją Gaudium Magnum (możliwość zwiększenia wypływu ciepłej wody z zasobnika), współpracujący ze sterownikiem pogodowym . Doskonale znam ten kocioł Moja wypowiedź zwracała uwagę na brak istotnego związku pomiędzy tytułem wątku a jego treścią. Problem sterowania pompą cyrkulacyjną c.w.u. dotyczy każdego układu podgrzewania wody użytkowej zawierającego zasobnik niezależnie od producenta kotła. Gdyby tytuł brzmiał np.: "Sterowanie pompą cyrkulacyjną c.w.u." od razu wiadomo by było o co chodzi. A tak tytuł dotyczy kotła, a treść dotyczy elementu instalacji nie będącego na jego wyposażeniu Ale do rzeczy. Są dostępne bardzo tanie (kilkanaście zł) i niestety nie najlepszej jakości elektromechaniczne sterowniki dobowe które mozna dowolnie programować. Np. w godzinach od 6 do 22 ustawić cyklicznie ok. 15 min pompka cyrkulacyjna pracuje i ok. 15 minut nie pracuje, a w godzinach nocnych jest całkowicie wyłączona. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 02.09.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Witam Dziękuję za odzew. No ale gdzie leży prawda. Jank pisze o zużyciu 2,88kWh prądu na dobę!! a gościu01 o kwocie 5 zł miesięcznie. Jeśli tak, to nie ma co sobie głowy zaprzątac. Bo już byłam skłonna instalować jakiś czasowy wyłącznik, tylko nie wiem, jak go w moim przypadku zaprogramować. Pozdrawiam Jeżeli zastosujesz pompę o mocy 120W do centralnego ogrzewanie/podłogówki jako cyrkulacyjną ( a można, tylko po co ? Chyba ,że w domu 12 rodzinnym, a nie 1-rodzinnym ), bez zegara całą dobę, to wychodzi 120W x 24godz. = 2880W = 2,88 kWh, co daje ok. 36 zł miesięcznie za prąd. Gazu dużo więcej się nie zużyje niż napisałem wyżej. Jeśli to konieczne to OK, ale do domu 1 rodzinnego, chyba warto poczytać, albo zatrudnić Fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 21.11.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Ciekawa jestem, czy zapraszacie do siebie serwisanta na kontrolę/regulację pracy kotła po upływie okresu bezpłatnego serwisu...Jeśli tak, to w jakim celu.. Czy kociołek trzeba jakoś dodatkowo obłużyć jeśli pracuje bez zakłóceń? Mam na myśli przeczyszczenie, podregulowanie, itd... Ja zaniedbalam nawet sprawę pierwszej wizyty - kocioł zamontowali mi hydraulicy i to na tyle. Pracuje rok bez problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 21.11.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Każdy kocioł gazowy należy serwisować, najlepiej przed sezonem grzewczym. W zakres wchodzi czyszczenie komory spalania i dysz wylotowych palnika oraz ogólna regulacja kotła. Cel - utrzymanie kotła w pełnej sprawności technicznej. Wydatek niewielki, a sen spokojniejszy. Chyba, że chcesz mieć niespodziankę w środku zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 21.11.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 No,moj kociolek -serwis w mazowieckim ,ok.200 pln.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 22.11.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Przyjdzie mi szukać sensownego serwisanta Nie uda się pewnie wybieg z bezpłatnym przeglądem.... Przypomnijcie mi jak to standardowo określone jest w warunkach gwarancji - pierwszy przegląd powinien być zaraz po montażu i ten jest bezplatny, a następny - już po roku płatny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzleg 23.11.2009 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 To zależy od firmy kotła. Przeglądy robi się dla spokoju ducha no i dla gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 24.11.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Chodzi oczywiście o firmę Immergas i kocioł z tytułu wątku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzleg 25.11.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Mam Victrix 24 Plus już ponad cztery lata a więc w tym roku robiłem piaty przegląd gwarancyjny. Niestety te przeglądy są płatne, bynajmniej tak było w moim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 25.11.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Dziękuję za odpowiedź. Ile płacisz za przegląd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzleg 25.11.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Płacę w granicach 150 do 180 PLN. Gość jest solidny. Przegląd trwa około 1,5 h do 2h Kocioł jest rozkładalny na części, czyszczony, składany. Za każdym razem pomiar spalin , mocy, ciśnienia naczynka przeponowego itp. Przestawił mi moc minimalną z jaką kocioł się uruchamia tak jak chciałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 29.11.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Dziękuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts