Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyburzenie schodów betonowych

Recommended Posts

... Jak się do tego zabrać, od czego zacząć, czego nie zrobić?

...

trzeba zacząc od zgromadzenia niezbędnych narzędzi i sprzętu ochrony osobistej, ogrodzic teren i wywiesic tablice ostrzegawcze, zacząć od góry - schodząc w czasie rozbiórki w dół, w czasie pracy nie pic, nie palic i nie przeklinac ...

Dzięki brzoza, faktycznie jesteś najlepszym doradcą...

Może i moje pytanie zabrzmiało banalnie dla niektórych, ale nie wszyscy są fachowcami od wszystkiego.

Zanim wpuszczę tam pakiera z młotem to wolałabym wiedzieć czy są jakieś rzeczy na które trzeba uważać, bo np. mogę sobie przy okazji uszkodzić jakąś konstrukcję itp. A jeśli po prostu wystarczy wejsć, zwalić i po krzyku to spoko...

Zanim wpuszczę tam pakiera z młotem to wolałabym wiedzieć czy są jakieś rzeczy na które trzeba uważać, bo np. mogę sobie przy okazji uszkodzić jakąś konstrukcję itp. A jeśli po prostu wystarczy wejsć, zwalić i po krzyku to spoko...

Zeby to wiedzieć wypada wiedzieć wiecej o konstrukcji budynku z tymi schodami. Najcześciej schody można wyburzyć, ale może to wpłynąć na inne elementy. Rysunki fotki opis zbrojeń to powinien ktoś oglądnąć.

Co do technicznej strony to nie stac pod wyburzaną konstruckją. Nie doprowadzać do zawalenia sie dużych fragmentów tylko wykruszać po kawąłku. Aby nie zawaliło sie podstemplować solidnie całość.

... A jeśli po prostu wystarczy wejsć, zwalić i po krzyku to spoko...

technika rozbierania - to kucie po fragmencie

najgorszym pomysłem było by je odciąc u podstawy i przy stropie aby spadły i same sie rozbiły ....

/kiedys własnie tak pracownicy budowlani sobie usprwnili rozbiórke komina ... grali w karty do południa, a potem chcieli nadrobic stracony czas - uwiązali line i rozhuśtali komin o wys ponad 4 m który runał na strop .../

• 9 years później...

Witam,

Podłączam się pod temat.

Czy patrząc na zdjęcie z załącznika ktoś może mi powiedzieć czy mogę wyburzyć zarówno schody razem ze ścianką w górę jak i "mostek"? Chciałbym powiększyć korytarz a z tych schodów nie korzystam. Dom to stare budownictwo więc trudno mi zgadnąć jaką funkcję miał pełnić ten "mostek"

schody opis.jpg