jan-stan 01.09.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Witam.Ma taką nietypową sprawę i chciałbym się poradzić.Wiem,że tematy które poruszę są indywidualne ale może znajdą w Waszych odpowiedziach jakieś uogólnienia. Pytania dotyczą ziemi / na razie rolnej / w okolicach Pabianic, koło Łodzi.Pierwszy problem :Gmina planuje poprowadzić drogę gminną wzdłuż moich kilku działek / przylegających do siebie / wykupując jedną z nich. Jeżeli zgodzę się na sprzedaż tej działki , to pozostałe działki / które mam zamiar sprzedać pod zabudowę / będą miały "głębokość" tylko 30 m. Jak uważacie, czy znajdą się nabywcy na działki pod dom o wymiarach 30 x 40 m / wiedząc, że w odległości 10m od drogi nie wolno postawić budowli "trwałej"/ ?Drugi problem to cena za m2.Wiem , że są to sprawy negocjacji, ale zupełnie nie wiem od jakiej ceny zacząć. Czy szukać w gazetach, czy w internecie są jakieś strony, czy szukać w biurach pośrednictwa ...? Podkreślam , że nie chodzi mi o konkretną cenę ale bardziej o jakiś punkt wyjścia . A może ktoś w rejonie był w takiej sytuacji ?Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 01.09.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Idź do pierwszego lepszego pośrednika, on Ci powie ile taka działka jest warta. Wcale nie musisz się zdecydować aby za jego pomocą sprzedawać działkę. Następnie idź do następnego pośrednika i to samo. Czynność tą powtarzaj do czasu aż twój poziom wiedzy będzie wystarczający aby samemu ustalić cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolinka 01.09.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 albo zatrudnij speca (rzeczoznawcę) od wyceny nieruchomości; poznasz wartość działki, będziesz miał wiedzę o cenach w okolicy, poznasz wady i zalety swoich nieruchomości. pozdrawiam,b. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.09.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Pierwszy problem : Gmina planuje poprowadzić drogę gminną wzdłuż moich kilku działek / przylegających do siebie / wykupując jedną z nich. Jeżeli zgodzę się na sprzedaż tej działki , to pozostałe działki / które mam zamiar sprzedać pod zabudowę / będą miały "głębokość" tylko 30 m. Jak uważacie, czy znajdą się nabywcy na działki pod dom o wymiarach 30 x 40 m / wiedząc, że w odległości 10m od drogi nie wolno postawić budowli "trwałej"/ ? Są ludzie którzy lubią mieć dom cofnięty a nie minimalne 6m od granicy. Więc takim te 10m nie będzie przeszkadzało. Nie będzie przeszkadzało o ile lubią mieszkać przy drodze gminnej. A 30x40m to całkiem całkiem działka. Odliczając nawet 10m z przodu zostaje 20m do zagospodarowania. Typowy domek zajmie z 10-15m więc kawałek z tyłu też zostanie. Biorąc pod uwagę, że działka ma szerokości 40m to i tak będzie sporo miejsca na grila, plac zabaw, roślinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan-stan 02.09.2008 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Każda z wypowiedzi choć inna w treści to wniosła coś interesującego do mojej wiedzy. Bardzo dziękuję za pomoc.W zasadzie dowiedziałem się wystarczająco dużo ale jeżeli ktoś ma jeszcze ciekawe propozycje, to bardzo proszę o wpisy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmiara 02.09.2008 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Działka o wailkości 10-15a i w kaształcie zbliżonym do kwadratu, sprzeda się bardzo łatwo. To chyba najbardziej poszukwana wielkość obecnie przez kupujacych. Zmieści się pratycznie każdy projekt a i na ogródek zostanie trochę miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts