Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dekarze zawalili robot?

pik33

Recommended Posts

Nie pojawiają się na budowie - wszystko stoi i moknie.

Jedna połać nawet nie ofoliowana, po półtora tygodnia roboty

A w poniedziałek mają wejść inne ekipy, zacząć kłaść tynki i ocieplenie...

a tu woda się leje bo dach nie pokryty.

Nie mówiąc o tym, że to co zrobione, niekoniecznie jest równe.

Szef tego całego interesu przestał odbierać telefony.

Chłopcy zostawili sprzęt, rusztowania...

Na razie nic im nie płaciłem.

Co robić? Zerwać umowę i pogonić ekipę do diabła?

Zaznaczam już na początku, że ja jeszcze nie budujący...ale skoro masz taką a nie inną sytuację (czekają inne ekipy, niszczeje to co zostało zrobione i materiał) że nie dałeś im żadnej kasy, to olej ich na całej linii! Czy sądzisz, że nawet jeśli by wrócili, to czy w tym momencie i tak by się wyrobili z robotą? A poza tym, to odwalili już niezłą ryfę...Ja bym na twoim miejscu nie ryzykował...kto wie wycieli taki numer więc może stać ich na jeszcze więcej...A jak przyjdą i będą pytać o robotę to powiedz że psami poszczujesz....Puścić gamoni z torbami!! Takich powinno się tępić!!!

A swoją drogą, czy to był ekipa "z polecenia"?

Senser,

PIK 33

zerwij umowe i na serio wyslij do szefa poleconym wiadomosc o zerwaniu umowy ( koniecznie) jezeli nie odbierze to jeszcze wyslij jedno a nastepnie jesli nie odbierze to powidom go o daniu sprawy do sadu

POLECAM PODAJ DRANIA DO SADU !!

moi sasiedzi z pola maja podobna sytuacje oni jednak zapłacili ,podaja go do sadu i wiedza ze kase odzyskają.

Ty natomiast wynajmij nastepnych zapłac im fakture i tego domagaj sie od byłej ekipy zapłacenie i odsetek oraz kare za zerwanie umowy.

Trzymaj sie

W sądzie to będziesz wojował 2-3lata, ale nie zaszkodzi by twój kierownik budowy i ew. inspektor nadzoru opisali stan obecny, wynikłe szkody (zmoczenie więźby, wypłukanie impregnatu, zawilgocenie ścian, stracony czas i co tam jeszcze). Będzie jak znalazł. Oczywiście zarekwiruj porzucony sprzęt na poczet odszkodowania - ty będziesz miał rusztowanie, a oni problemy w następnej robocie. Jeśli coś spartolili niech następcy opiszą błędy wykonania. Hej :)

Zrób zdjęcia,pokręć kamerą.Poproś kierownika o opisanie stanu rzeczy.Wysyłaj do gościa zawiadomienie o zerwaniu umowy.A już szukaj następnych i niech wchodzą.

powodzenia!

opal

nasi też mieli przerwę,ale wiedzieliśmy o tym i byli pod telefonem.

Właśnie, jest październik - zaczyna się martwy sezon, sporo ekip na pewno nie ma już co robić. Podpisać umowę że zrobią to i to w takim i takim terminie a jak nie to będziesz mordować i już.

A czekać aż oni się łaskawie odezwą?

I łaskawie pojawią na budowie? Czas ucieka i zimno się robi...

pozdrawiam

Gość tyka

Chodzi o to, że w październiku znaleźć dobrą firmę, która nie ma akurat co robić??? :wink: i jeszcze przed potencjalną podwyżką vatu w przyszłym roku, dopiero możesz ekstra trafić. Lepszy stary wróg niż nowy przyjaciel, próbuj się dogadać z tymi co miałeś.

Mój sąsiad pogonił ekipę od docieplenia i nagle jego okna,DREWNIANE nabrały kolorów typu t7urkus i pomarańcz spray. Jest to skrajność, ale takie jest życie w polsce.( W Wielkiej Brytani podobno też hi hi)

piku więżbę robił Ci moderndach . Dlaczego nie skorzystałeś z ich dekarzy.

Czy byli za drodzy .Co Ci w ich ofercie nie pasowało?

Ja chcę aby robili mi dach razem z pokryciem.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

P.s

Z ciekawością śledzę Twój bój z budową

Trzymam kciuki.

Moderndach sknocił cokolwiek więźbę. Ładnie wygląda, ale przekątnych nie trzyma - różnica 7 cm. Poza tym jest wklęsła. Różnica między wysokością krokwi na środku dachu a drabinek na krawędziach wynosi około 3 cm. Dekarze wyrównali to w ten sposób, że na krawędzie dachu ponabijali deski na dystansach - w ten sposób dopasowali szerokość dachu do szerokości dachówek i jednocześnie zniwelowali tą krzywiznę. Natomiast jeśli chodzi o wklęsłość, na krokwie dadzą po dwie kontrłaty. Jednym słowem, "przyjdzie walec i wyrówna", ale przecież nie za to płaciłem takie pieniądze za tą więźbę. Miejscowi cieśle by to pewnie tak samo "równo" zrobili, a na pewno dużo taniej.

--------------------------------------------------------

W Polsce nie ma co pakować się w zaawansowane systemy. Nie dorośliśmy do tego.