Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

styropian na nieużytkowym strychu? wylewka?

raziu

Recommended Posts

Witam,

mam w projekcie nieużytkowy strych z wylanym stropem który chciałbym troszkę zagospodarować - chociaż na jakieś kartony itp. sprawy zalegające w domu.

Chce na strop położyć 30cm izolacji i tutaj mam pytanie.

Czy zrobić to z twardego styropianu + wylewka, czy też może wystarczy np. zwykła miękka wełna + jakieś słupki i na nich jakaś np. płyta pilśniowa?

Generalnie nie chciałbym wydawać dużo pieniędzy na ten stryszek, bo będzie mało użytkowy, a jednak przydałoby się, aby go mieć. :-)

Z góry dzięki za wszystkie pomysły i sugestie.

A nie lepiej ocieplic dach od spodu i na podłogę strychu dac wtedy np. 10 cm styropianu? Jak ocieplisz tylko strop to oczywiście na kondygnacji mieszkalnej bedziesz miał ciepło , ale za to na stychu zimą drugą lodówkę.

ja mam więżbe ocieploną 15 cm wełny - a na podłodze bedzie 5 cm styro - pomiędzy to pewnie jakies legary i na to jakas płyta np. OSB , ale narazie pewnie zostanie sam styropian. :wink:

A nie lepiej ocieplic dach od spodu i na podłogę strychu dac wtedy np. 10 cm styropianu? Jak ocieplisz tylko strop to oczywiście na kondygnacji mieszkalnej bedziesz miał ciepło , ale za to na stychu zimą drugą lodówkę.

Niestety dach już położony, więc chyba wełny nie da się tam wcisnąć....

Generalnie w projekcie przewidziane była izolacja na stropie, strop jest z terivy + wylewany z B20, więc wytrzyma nie jedno obciążenie. Pytanie tylko jak zrobić użytecznie i tanio podłogę na miękkiej wełnie bez wylewki. :)

ale będzie to przecie pomieszczenie nieogrzewane....

które nadto aby w okresach zimnych /zima/ na połaci dachu czy też w jego konstrukcji /szczególnie w sugerowanej warstwie ocieplenia/ nie skraplała się para wodna należałoby wentylować - czyli jego temperatura byłaby zbliżona

do temperatury zewnętrznej - a wtedy po co i ocieplenie, zbędna praca...

co najśmieszniejsze pomieszczenia ciepłe o ile nie byłoby ocieplenia dodatkowo

nad stropem nad nimi byłyby niespecjalnie ocieplane :-?

Witam,

mam w projekcie nieużytkowy strych z wylanym stropem który chciałbym troszkę zagospodarować - chociaż na jakieś kartony itp. sprawy zalegające w domu.

Chce na strop położyć 30cm izolacji i tutaj mam pytanie.

Czy zrobić to z twardego styropianu + wylewka, czy też może wystarczy np. zwykła miękka wełna + jakieś słupki i na nich jakaś np. płyta pilśniowa?

Generalnie nie chciałbym wydawać dużo pieniędzy na ten stryszek, bo będzie mało użytkowy, a jednak przydałoby się, aby go mieć. :-)

Z góry dzięki za wszystkie pomysły i sugestie.

Autor nie chce ocieplać dachu - pomiędzy krokwiami, tylko na stropie ułożyć izolacje i na to jakieś podłoże, które wytrzyma ciężar ewentualnych gratów. Nie ma nic o ociepleniu skosów dachu

a więc prrrr!!! Pegazie

styropian + "wylewka"

OK, wszystko ustalone, więc wracamy do punktu wyjścia... ;-)

Da się to czymś zastąpić? Tańszym i równie dobrym?

Na strop położyć belki drewniane o wysokości izolacji, pomiędzy nie izolację (wełna miękka lub granulowana) i przykryć płytą OSB. Najtańsze to jednak nie będzie, ale miała być alternatywa do styropianu i wylewki.