askala 01.09.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 http://askala.w.interia.pl/mmm.jpg Jak polozyc tak glazure na ściane. calosc ma 300 na 300mm jadna kosteczka ma 30 mm calosc jest przyklejona na plastrze miodu, ale jak przyklejam do sciany to mi sie to rozlatuje i nie moge dac sobie rady, a masakra jest przesuniecie takiego calego zestawu. juz polozylem plytki w calym domu a z tym nie moge sobie dac rady moze jest jakic patent na te sprawe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgl 01.09.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 U mnie glazurnik na mozaikę nakleja taśmę papierową aby całość usztywnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 02.09.2008 05:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 U mnie glazurnik na mozaikę nakleja taśmę papierową aby całość usztywnić spróbuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 02.09.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 A my kleiliśmy takie całe kwadraty na płytę pilśniową silikonem do luster (bo mozaike mamy szklaną lekko prześwitującą) i dopiero potem to na klej do ściany. Odpadł problem równomiernego zatapiania każdej pojedynczej kosteczki w kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 02.09.2008 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 A my kleiliśmy takie całe kwadraty na płytę pilśniową silikonem do luster (bo mozaike mamy szklaną lekko prześwitującą) i dopiero potem to na klej do ściany. Odpadł problem równomiernego zatapiania każdej pojedynczej kosteczki w kleju. teraz kleje na plyte gipsowa w pionie (obudowa geberita) i jest ok, mam jeszcze do oblozenia obudowe wanny ktora nie jest rowna (zrobiona z cegiel) i wtedy wystepuje problem rownomiernego zatapiania kazdej kosteczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGGosik 02.09.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Mój glazurnik też na wierzchu skleił papierową taśmąi mógł bez problemu przenosić ten cały plaster. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 02.09.2008 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Mój glazurnik też na wierzchu skleił papierową taśmą i mógł bez problemu przenosić ten cały plaster. ja tez kleje nawet przed klejeniem wsadzam krzyzyki dystansowe w kazdy róg co umozliwia mi przesuniecie całości i jak narazie na równej płycie gipsowej idzie mi dobrze ale jak wróce na nierowna obudowe wanny to znowu bedzie problem z docisnieciem rownym kazdej kosteczki do kleju i tak dociskam wszysko metalową packa poćwiczxe i mi sie uda dzieki na pomoc ta taśma wiele pomaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGGosik 03.09.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Powiem Ci, że wcale tak równo mozaika u mnie nie jest położona, czasami pojedyncze kosteczki wystają. Sądzę, że nie jest to zbyt łatwa praca... Dlatego wykonawcy zawsze biorą dużo więcej kasy za położenie mozaiki Powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
resor 03.09.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 trzeba dobrze wyrównac powierzchnie na którą kładziemy mozaike i przyklejamy ją na symboliczna ilosc kleju oczywiscie tez zaklejam tasma i krzyzykuje przed położeniem czasem zdarzy sie tak ze któras wystaje naroznikiem to wtedy trzeba rozciasc i poprawic pojedńczą sztuke . najgrzej to widac przy mozaice z ostrymi krawedziami kiedy kladzie sie na półokragłych scianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 03.09.2008 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 trzeba dobrze wyrównac powierzchnie na którą kładziemy mozaike i przyklejamy ją na symboliczna ilosc kleju oczywiscie tez zaklejam tasma i krzyzykuje przed położeniem czasem zdarzy sie tak ze któras wystaje naroznikiem to wtedy trzeba rozciasc i poprawic pojedńczą sztuke . najgrzej to widac przy mozaice z ostrymi krawedziami kiedy kladzie sie na półokragłych scianach rowne podloze to podstawa dam juz rade na plycie gipsowej idzie mi juz swietnie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altus_pl 11.09.2008 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Witam, Też potrzebuję taką mozaikę 2x2 (plastry 30x30) położyć na zabudowie wanny narożnej asymetrycznej, w związku z tym mam kilka pytań: - Te taśmy malarskie nakładamy na wierzch mozaiki, czy pod spód? - Jeśli pod spód, czy to znaczy że taśmę "wtopimy" w kleju? Będzie się toto w ogóle trzymało? - Jeśli na wierzch, to jak poźniej wygląda wyrównanie pasków mozaiki, skoro ich nie widać przez papier? Tak samo z ich gładzeniem. - Jak można wyrównać do poziomu? Na prostych ścianach możnaby położyć profile lub łaty, ale czego użyć do krzywej powierzchni jak zabudowa wanny asymetrycznej? - Czy lepiej mozaikę kłaść całymi plastrami czy lepiej węższymi paskami? - Jak poszczególne kwadraciki czasami się "zapadają" bardziej niż sąsiedzkie, jak najlepiej je wyciągnąć? A tak w ogóle, zna ktoś dobrego fachowcę, znającego się na mozaikach w Warszawie, który podjąłby układanie takiej wanny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stiv32 12.09.2008 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Najistotniejszy w klejeniu mozaiki jest klej - musisz użyć gotowego np. Soudal A24 (w kubełkach) i wtedy klejenie jest łatwe i wręcz możesz kleić z góry do dołu.Klej nakładasz pacą zębatą max 5mm - może mniej byle nakładać równą warstwę.Przed przyklejeniem trzeba obejrzeć plaster gdyż zdarzają się plastry z krzywo naklejonymi elementami - jak będzie ok to kleisz cały. Dociskasz klockiem drewnianym o długości ok 30 cm. Przy fugowaniu weź pod uwagę że zużycie fugi to co najmniej 1kg/m2. Naprawdę nie jest to trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altus_pl 12.09.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Najistotniejszy w klejeniu mozaiki jest klej - musisz użyć gotowego np. Soudal A24 (w kubełkach) i wtedy klejenie jest łatwe i wręcz możesz kleić z góry do dołu.Klej nakładasz pacą zębatą max 5mm - może mniej byle nakładać równą warstwę.Przed przyklejeniem trzeba obejrzeć plaster gdyż zdarzają się plastry z krzywo naklejonymi elementami - jak będzie ok to kleisz cały. Dociskasz klockiem drewnianym o długości ok 30 cm. Przy fugowaniu weź pod uwagę że zużycie fugi to co najmniej 1kg/m2. Naprawdę nie jest to trudne Dzięki. A czym te kleje gotowe różnią się od zwykłych (do zamieszania)? Są gętsze, bardziej elastyczne czy coś jeszcze? Wystarczy np. tak po prostu przyłożyć plaster na samej górze i będzie się tak bez niczego trzymał bez osuwania się? A jak trzymać równe odstępy między kwadracikami? Czy są krzyżaki specjalne do mozaik? W jakiejś książce widziałem jeszcze jakieś całe ramki plastikowe, ale nie jestem pewien czy do tego celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stiv32 12.09.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Właśnie tajemnica tkwi w braku osuwania - wtedy po dociśnięciu wychodzi prosto - a o krzyżykach zapomnij - niewykonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 12.09.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Witam, Też potrzebuję taką mozaikę 2x2 (plastry 30x30) położyć na zabudowie wanny narożnej asymetrycznej, w związku z tym mam kilka pytań: - Te taśmy malarskie nakładamy na wierzch mozaiki, czy pod spód? - Jeśli pod spód, czy to znaczy że taśmę "wtopimy" w kleju? Będzie się toto w ogóle trzymało? - Jeśli na wierzch, to jak poźniej wygląda wyrównanie pasków mozaiki, skoro ich nie widać przez papier? Tak samo z ich gładzeniem. - Jak można wyrównać do poziomu? Na prostych ścianach możnaby położyć profile lub łaty, ale czego użyć do krzywej powierzchni jak zabudowa wanny asymetrycznej? - Czy lepiej mozaikę kłaść całymi plastrami czy lepiej węższymi paskami? - Jak poszczególne kwadraciki czasami się "zapadają" bardziej niż sąsiedzkie, jak najlepiej je wyciągnąć? A tak w ogóle, zna ktoś dobrego fachowcę, znającego się na mozaikach w Warszawie, który podjąłby układanie takiej wanny? Mozaika to trudny temat . Bywa podklejona na siatke papierowa lub z wlokna . Siatka papierowa namaka od kleju i raz zetknieta z klejem , nie da sie poprawic - kwadraciki rozjezdzaja sie . Siatka z wlokna jest stabilniejsza . Mozaika bywa rowniez podklejona do papieru od gory . Zmywa sie go woda po ulozeniu plytek i wyschnieciu kleju . Mozaike szklana , taka jak pokazal autor watka , nie da sie ladnie dociac . Pojawiaja sie odpryski . Trudno rowniez mozaike ciac pod katem 45* . Jak polozyc ladnie mozaike : - idealnie rowne podloze , klej elastyczny , "drobny" grzebien - triki stosowane przez dobrych glazurnikow - to w przypadku nierownego podloza . Przy zabudowie wanny : np.Ravak posiada w swojej ofercie podklady do zabudowy wanien . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altus_pl 12.09.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 - triki stosowane przez dobrych glazurnikow - to w przypadku nierownego podloza . O o, to jest to co tygrysy lubią najbardziej. Mógłbyś przybliżyć co to za triki? Przy zabudowie wanny : np.Ravak posiada w swojej ofercie podklady do zabudowy wanien . Moja już stoi zabudowana, więc sugestia już się nie przyda, ale dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 12.09.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 O o, to jest to co tygrysy lubią najbardziej. Mógłbyś przybliżyć co to za triki? Bez urazy , ale nie moge . Zyje z tego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altus_pl 12.09.2008 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Bez urazy , ale nie moge . Zyje z tego . Jak najbardziej rozumiem. Dziękuję za rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 14.09.2008 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 A u mnie własnie "fachowiec " kładł mozaikę na blat w łazience, przód też miał tym obłożyć, efekt taki, że musi to ściągnąć bo wyszło mu to tragicznie no i co teraz mozaika do wyrzucenia chyba będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b3s 05.11.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) Edytowane 5 Listopada 2013 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts