Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co warto wykorzystać w nowym domu?

jareko

Recommended Posts

• Odpowiedzi 119
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jareko, ciekawy wątek założyłeś :).

Ja co prawda jeszcze pierwszego domu nie skończyłem, ale też już myślę o następnym.

Na pewno ma być super energooszczędny. Nie pasywny, bo to pojęcie moim zdaniem się zdewaluowało (przesadna izolacja domu może być jego wadą). Oczywiście wiele rozwiązań z domu pasywnego jest do wykorzystania, ale wiele z nich można zastąpić tańszymi odpowiednikami.

Nie jest prawdą, że taki dom musi być dużo droższy niż "dom normalny" (cokolwiek to znaczy :lol: ).

Dom z pewnością parterowy, pomimo tego, że trudniej go zaizolować. Duże przeszklenia od południa z odpowiednio szerokim podcieniem (ograniczenie nasłonecznienia latem i swobodny dostęp słońca zimą).

Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła, niewielka pompa ciepła (max 6kW - nie potrzebuje potężnego dolnego źródła ciepła)- najlepsze rozwiązanie do przygotowania ciepłej wody oraz do ogrzewania (ogrzewanie podłogowe we wszystkich pomieszczeniach, w łazienkach dodatkowo ogrzewanie ścienne).

Okna od południa duże, ale bez przesady - dodatkowe zyski ze słońca lepiej zapewnić za pomocą kolektorów słonecznych (w zimie nie stanowią źródła strat ciepła).

Mógłbyś rozwinąć te myśl?

wentylacja łazienki na poddaszu zaczyna sie pod sufitem, a kanał muruje sie od posadzki parteru

czyli oczko jest wolne od parteru po poddasze przy suficie

w to oczko miesci sie rura kanalizacyjna, wodna /ciepła i zimna/ i gazowa

kuchnia połączona jest przez sciane z łazienka /z reguły/

wiec jest to najkrótszy i najekonomiczniejszy wariant prowadzenia rur kanałem, który /na ogół/ jest niewykorzystany

hmmm... wiec jawi mi sie juz wizja mojej chałupy :)

- ściana 2W - minimum 15 cm styropianu

- niestety z racji potrzebnej powierzchni i możliwości - parter z użytkowym poddaszem

- dach kryty gontem bitumicznym - bo mi sie podoba i basta :)

- wentylacja mechaniczna z Reku i GWC - i teraz zastanawiam sie jak to GWC zrobić - czy wykorzystać istniejące dwie studnie czy po prostu zakopać rurę czy tez tuz przy lawie fundamentowej nie pościć kilku zwojów i zalać borygiem - spoko - czytam watki wiec chyba znajdę tam odpowiedz - póki co przesadzone ze będzie Reku i GWC

- ogrzewanie podłogowe - jeśli sie uda to także na pietrze

- brak odkurzacza centralnego - prawie 15 letni Rainbow spisuje sie dobrze wiec inwestycja w centralny w mym zdaniem chybiona

- okna w miejscach gdzie ma to ręce i nogi - fixy, siedmiokomorowka + szyba 0,7 a może i mniej - zobaczę koszty

- duże przeszklenia od południowego zachodu i zachodu - tylko tam możliwe do zrobienia

- posadzki kamienne - mam dość drewna, paneli etc wynalazków a len jestem okrutny i łatwiej mi utrzymać czystość na kamieniu niż dbać o drewno

- z deszczówki do spłukiwania kibla itp. zrezygnuje - no chyba ze tylko do podlewania ogródka - choć zastanawiam sie nad ewentualna deszczownia - to cholerna wygoda ale jak sie sprawdza w eksploatacji ? nie wiem - zawsze obawiałem sie przymrozków przy takich rozwiązaniach

- oczywiscie CWU w obiegu - wygoda i oszczędność przede wszystkim wody

- dylemat miedzy wygoda a synem dawać wannę czy nie - ja korzystam zawsze z prysznica a jemu spodobała sie wanna na urlopie :(

- rezygnuje z pierwotnej myśli by wykonać garaż pod chałupą - zbyt duże koszty (juz wole co rok skrobać szyby bądź zainwestować w webasto - wyjdzie kilkadziesiąt razy taniej, wolnostojacy odpada z racji braku miejsca na działce

Hmmmm o czymś zapomniałem? jakieś dalsze sugestie?

brak odkurzacza centralnego - prawie 15 letni Rainbow spisuje sie dobrze wiec inwestycja w centralny w mym zdaniem chybiona

Zastanów się nad zrobieniem instalacji,koszt kilku stówek a zawsze można w przyszłości odkurzacz powiesić i mieć !

Pozdrawiam!

Ja co prawda jeszcze pierwszego domu nie skończyłem, ale też już myślę o następnym.

.

Haha jakbym też siebie słyszał :). Ale niestety nie jest mi to dane, może jak wygram w totka ;).

pzdr

Zawsze można pierwszy sprzedać z zyskiem i zacząć następny :).

.

Haha jakbym też siebie słyszał :). Ale niestety nie jest mi to dane, może jak wygram w totka ;).

pzdr

Żebyś wiedział że bym tak zrobił gdybym mógl ale mam troszkę "blokującą" sytuację, no cóż, drugi dom jest dla przyjaciela- paru jest więc może oni poproszą o jakieś drobe doradztwo :), a ten trzeci będzie dla mnie, może do tego czasu ... :), nastąpi cud i nagły przypływ gotówki.

pzdr

brak odkurzacza centralnego - prawie 15 letni Rainbow spisuje sie dobrze wiec inwestycja w centralny w mym zdaniem chybiona

Zastanów się nad zrobieniem instalacji,koszt kilku stówek a zawsze można w przyszłości odkurzacz powiesić i mieć !

Pozdrawiam!

Popieram. Nie taka droga inwestycja, a Rainbow nie jest wieczny. No, a jak będziesz sprzedawał dom, to podniesie standard nieruchomości.

I jeszcze sugestia dot. garażu. Może dałoby radę wkomponować w parter? To jednak WYGODA :) jakiej nie da żaden Webasto. W pierwszym domu nie miałam i przez 14 lat skrobałam szyby :cry: , teraz od 4 lat komforcik i w następnym MUSI być ! :D

Pozdrawiam, Mirella

.

pzdr

Też tak myslałem, ale sprzedałem rok temu, teraz mieszkam w następnym a krechę i tak musiałem dobrać.

Ale, ale - sąsiadka mówiła, że mam kasować za oglądanie domu, ponoć co weekend spore grupy ludzi chodzą sobie popatrzeć... jakby tak każdy po 1,-...? ;)

Witam,

- z deszczówki do spłukiwania kibla itp. zrezygnuje - no chyba ze tylko do podlewania ogródka - choć zastanawiam sie nad ewentualna deszczownia - to cholerna wygoda ale jak sie sprawdza w eksploatacji ? nie wiem - zawsze obawiałem sie przymrozków przy takich rozwiązaniach

Jeżeli tylko z założeniem, że ma być oszczędność na wodzie do podlewania - to pewnie mało ekonomiczne. Sama studnia (mimo, że chłonna, to i tak woda cały czas w niej jest - 3 kręgi 150'tki) kosztowała nas 1,5 - 2tyś. z robocizną - to nie wiem po jakim czasie by się to mogło zwrócić przy wodzie za 2zł/m3...

Ale pod kątem, żeby zrobić porządek z wodą na posesji - pomysł na pewno trafiony...

- rezygnuje z pierwotnej myśli by wykonać garaż pod chałupą - zbyt duże koszty (juz wole co rok skrobać szyby bądź zainwestować w webasto - wyjdzie kilkadziesiąt razy taniej, wolnostojacy odpada z racji braku miejsca na działce

W kolejnym domu też nie zrobiłbym garażu w ramach ograniczania kosztów - poranna gimnastyka w odśnieżaniu obecnie mnie rozbudza w zimie :-)

--

Pozdrawiam,

Łukasz Gryka

Moja gmina nie zezwala na instalację drugiego licznika wody służącej do celów gospodarczych (np podlewanie ogródka), woda w gruncie jest b nisko, więc deszczówkę warto do tych celów odzyskać. Pod dwiema rynnami (w częsci mniej uczęszczanej) zamierzam wkopać dwa 1000 litrowe zbiorniki z tworzywa (allegro-100 zł/szt),połączone z rynnami,zrobic odpływ na wypadek ich przelania, potem pompka z bazarku i na podlewanie roslinek w krytycznych momentach suszy wystarczy. Na okres zimowy zbirniki puste, przykryte, rynny z typowymi odpływami. Proste, tanie i niekłopotliwe.

.

pzdr

Też tak myslałem, ale sprzedałem rok temu, teraz mieszkam w następnym a krechę i tak musiałem dobrać.

Ale, ale - sąsiadka mówiła, że mam kasować za oglądanie domu, ponoć co weekend spore grupy ludzi chodzą sobie popatrzeć... jakby tak każdy po 1,-...? ;)

Czy forumowicze i sąsiedzi ( jeszcze troche i będzie Strzebielino ) będą mieli jakąś zniżkę? :lol:

Pozdrawiam, Mirella

.

pzdr

Czy forumowicze i sąsiedzi ( jeszcze troche i będzie Strzebielino ) będą mieli jakąś zniżkę? :lol:

Pozdrawiam, Mirella

Nie, no Forumowicze to gratis! I jeszcze kawą poczęstuję... :D

W nastepnym domku rownierz bym zastosowala

1. Tynk slikonowy zmywalny rewelacja nie mamy utwardzonej drogi i jakie to

szczescie ze mozna raz na dwa miesiace zmyc i wyglada jak nowy .

2. Na podaszu mam az 30 cm welny sasiedzi sie dziwili a teraz zazdroszcza bo

zima jest przy niewielkim grzaniu bardzo cieplo a latem bardzo przyjemnie a

mam tam az 8 okien dachowych .

3. Grzanie wody i gotowanie na pradzie wychodzi ekonomicznie

4. Usytlowanie najwiekszych okien odpoludnia i zachodu a garazu od polnocy

udaje mi sie ogrzac energia sloneczka pokoje rownierz wtedy gdy jeszcze

za wczesnie na wlaczenie ogrzewania

5. Duzy wklad kominka nie miala bym nic przeciwko aby byl jeszcze wiekszy .

6. Spizarnia rewelacja :D :D :D mogla by byc jeszcze +2m

A chyba bym zrezygnowala w nastepnym domku :

1. Drewnianych parapetow juz widze rysy :evil:

2. chyba byl by 2 spadowy dach bo 4 spadowy kosztowal majtek

A przydalo by sie system nawadniajacy i wlasna elektrownia pradu bo ceny mediow zaczynaja mnie denerwowac :evil: