KrzysztofLis2 22.09.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 bede mial do przelozenia klime od swego terazniejszego mieszkania - co sadzicie by podlaczyc ja w obieg reku? i ewentualnie jak to oczynic? Podłączyć ją na powietrze z GWC, żeby dochładzała je tak mocno, aby w pokoju było utrzymane te +22 czy ile tam sobie życzysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 22.09.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Te 1.9 kW to rozumiem moc chłodnicza przy wyciąganiu z domu +22 (czy +25) a wpuszczaniu +16. A jakby schładzać nie od 30 tylko powiedzmy od 27 (tylko część świeżego powietrza)? Ja myslalem troche inaczej. Ciagniesz powietrze zewnetrzne przez czerpnie i przepuszczasz to przez GWC. Twoja temperatura za GWC ale przed centrala to okolo +16. W tym wypadku stosujesz bypass i omijasz wymiennik ciepla bo po co dodatkowo ogrzewac powietrze latem. I tak liczac twoja moc chlodnicza na GWC przy 400m3/h powietrza to 1.876k i tylko tyle masz do dyspozycji. I teraz zeby utrzymac w domu np. 23C przy 30 za zew. musisz zbic x kW zyskow ciepla. Zeby bylo 24C w domu to troche mniej niz x, 25C jeszcze mniej itd. itd. bede mial do przelozenia klime od swego terazniejszego mieszkania - co sadzicie by podlaczyc ja w obieg reku? i ewentualnie jak to oczynic? Jesli masz na mysli zwykla jednostke scienna to w gre wchodzi albo ja zdemontowac i zamontowac w wybranym pokoju w nowym domu albo zabawa w Slodowego i rozprucie jednostki wewnetrznej, wsadzenie wymiennika ciepla to kanalu nawiewnego i liczenie na to, ze czujnik wysokiego cisnienia nie bedzie tego wylaczal przy twoim przeplywie powietrza jakie masz na reku (minus dodatkowe straty na wymienniku). Jak sie uda to bedzie dzialac jak chlodnica DX. Ktos ma jakis inny pomysl ? Ewentualnie cala jednostke wewnetrzna do kanalu ale wtedy twoj kanal musialby miec srednice z pol metra albo lepiej no i jak bys potem czyscil filtry, robil jakis przeglad tej klimy czy cos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.09.2008 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 hmmm...,myslalem troszke inaczej, by zrobic skrzynke gdzie jedna ze scianek bedzie klima i wtlaczac chloden powietrze w obieg wentylacji mechanicznej - oczywiscie latem omijajac reku - i dalej idac tym torem moznaby zima wykorzystac klime do pogrzewania powietrza z GWC wchodzacego w reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 22.09.2008 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 10 sekund po edycji posta powyzej przyszedl mi do glowy pomysl ze skrzynka Robisz skrzynie blaszana ze zdejmowanym jednym panelem do serwisu. Wrzucasz jednostke wewnetrzna do srodka, skrzynke na poddasze, zaizolowac. Calosc wstawiasz za wymiennikiem ciepla. Tylko nie wiem czy twoj wentylator nawiewny by wyrobil z taka duza puszka rozprezna, byc moze musialbys dodatkowy wentylator za skrzynia umiescic aby wspomoc nawiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.09.2008 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 wentlator nawiewny dalbym za to skrzynka - miedzy skrzynka a reku - tak sobie mysleszkoda mi po prostu pozbyc sie dobrej klimy i to dosc wydajnej 6kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 22.09.2008 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Ludziska, rekuperator w lecie nadal jest wymiennikiem ciepła i po co go omijać? Nawiewane powietrze ochłodzi się od wywiewanego. To to zrobi klimatyzator się nie zmarnuje, "odzysk zimna". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 22.09.2008 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Ludziska, rekuperator w lecie nadal jest wymiennikiem ciepła i po co go omijać? Nawiewane powietrze ochłodzi się od wywiewanego. To to zrobi klimatyzator się nie zmarnuje, "odzysk zimna". Tak, zwłaszcza jak to przychodzące będzie z GWC i będzie miało +16C. Ja myslalem troche inaczej. Ciagniesz powietrze zewnetrzne przez czerpnie i przepuszczasz to przez GWC. Twoja temperatura za GWC ale przed centrala to okolo +16. W tym wypadku stosujesz bypass i omijasz wymiennik ciepla bo po co dodatkowo ogrzewac powietrze latem. I tak liczac twoja moc chlodnicza na GWC przy 400m3/h powietrza to 1.876k i tylko tyle masz do dyspozycji. Ten 1,9 kW jest liczony dla jakiej różnicy temperatur? Jeśli puścisz do GWC powietrze z domu (+25 powiedzmy), schłodzi Ci się nie do +16, tylko do +13. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 22.09.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Ludziska, rekuperator w lecie nadal jest wymiennikiem ciepła i po co go omijać? Nawiewane powietrze ochłodzi się od wywiewanego. To to zrobi klimatyzator się nie zmarnuje, "odzysk zimna". Mowimy o sytuacji gdy mamy gruntowy wymiennik ciepla (w skrocie GWC). W takim wypadku temperatura nawiewu przed wymiennikiem ma okolo +16C a wywiewana z domu 27-28C wiec wymiana ciepla jest w tym przypadku niewskazana bo przeciez chcemy chlodzic (jest lato pamietajmy). 6kW to faktycznie sporo, szkoda tracic. Ze mialem przerwe na kawe to jedna reka naszkicowalem takie cus: http://img172.imageshack.us/img172/9703/rekudl0.th.jpghttp://img172.imageshack.us/images/thpix.gif Temperarury moze nie do konca wlasciwe ale chodzilo mi o sama idee. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 22.09.2008 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Ten 1,9 kW jest liczony dla jakiej różnicy temperatur? 1.2 * 1.005 * 400/3600 * (30-16) = 1.876kW Jeśli puścisz do GWC powietrze z domu (+25 powiedzmy), schłodzi Ci się nie do +16, tylko do +13. Mozna kombinowac ale to juz troche zabawy z przepustnicami bedzie. http://img221.imageshack.us/img221/3296/reku2sy2.th.jpghttp://img221.imageshack.us/images/thpix.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.09.2008 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 no cous takiego ale czy nie lepiej bedzie skrzynke z klima podpiac wczesniej? miedzy reku a GWC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 22.09.2008 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Ale co ci to da zima? Bo latem bez roznicy i tak omijasz wymiennik. Chcesz wstepnie podgrzewac? Spadnie ci wtedy intensywnosc wymiany ciepla na samym wymienniku bo bedziesz mial mniejsza roznice temperatur pomiedzy jednym a drugim powietrzem. Ja bym wstawil za wymiennikiem tylko do dogrzewania gdy potrzeba. Duzo prostsza bylaby tez wtedy kontrola nad tym na zasadzie "jesli temp. za wymiennikiem jest nizsza niz x grzejemy az do uzyskania y". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.09.2008 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 fakt - masz racje - oslabie skutecznosc reku - ale ciagle o tym zamarzaniu mysle - leb mi juz paruje od tego wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 22.09.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Ludziska, rekuperator w lecie nadal jest wymiennikiem ciepła i po co go omijać? Nawiewane powietrze ochłodzi się od wywiewanego. To co zrobi klimatyzator się nie zmarnuje, "odzysk zimna". Mowimy o sytuacji gdy mamy gruntowy wymiennik ciepla (w skrocie GWC). W takim wypadku temperatura nawiewu przed wymiennikiem ma okolo +16C a wywiewana z domu 27-28C wiec wymiana ciepla jest w tym przypadku niewskazana bo przeciez chcemy chlodzic (jest lato pamietajmy). 6kW to faktycznie sporo, szkoda tracic. /.../ Chodziło mi o to, że po co jeszcze GWC jak ktoś już ma klimę 6 KW i rekuperator. Koszt GWC czasami jest wysoki, nie każdy ma warunki gruntowe i czas na majsterkowanie. Poza tym GWC musi się regenerować - jak są dłużej upały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.09.2008 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 dzieki Basiu - kolejny materiał do przemyśleńa tak na marginesie sama klima kosztowała ok 4,ooo hmmm.....chyba faktycznie nie ma sensu GWC tylko ja ponownie wykorzystaći jeszcze dalej szalejąc - a gdyby tak, budując dom w okolicy 3 litrów poprzestać li tylko na Reku i klimie wpiętej w układ nawiewu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 23.09.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Ja bym na twoim miejscu robil GWC. Koszty sa niewielkie. Klima kiedys sie posuje i co wtedy? Kupowac nowej nie bedzie sensu. Moim zdaniem to przerost formy nad trescia. Pytasz jak wykorzystac juz istniejaca klime to myslimy ale jesli mialbys budowac od zera i kupic takiego splita i wstawiac go do jakiejs skrzynki etc. to lepiej od razu kupic jednostke kanalowa a GWC podpiac na jej ssanie. I masz wtedy ogrzewanie powietrzne (najgorsze z mozliwych) na pompie ciepla powietrze-powietrze (najgorsza z mozliwych PC). Sam widzisz ze powoli zmierza to do katastrofy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.09.2008 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 możliwe - jeszcze za tępy jestem w tym temacie wiec główkuje może jak koń pod gore dla mnie pojecie jednostki kanałowej GWC to póki co czarna magia wiec wybacz jak jakieś głupoty tu wymyśle wiem jakie mam wymagania pomimo dokładnego wykonania chałupy by oscylowała miedzy 3 a 5 litrów chciałbym by latem było w domu chłodno, zima ciepło, bym miał CWU na zawołanie i bym nie musiał się męczyć jak teraz z terma 50 litrów gdzie dla rodziny 2+1 to zawsze ktoś by w cieplej się wykapać musi poczekać dwie godziny, chciałbym uzyskać to tanim kosztem lub z poniesieniem nakładów które zwrócą mi się realnie wciągu maksimum 10 lat - większa czas zwrotu jest dla mnie nie do przyjęcia - za 10 - 15 lat choćby nie wiem jak sie starać zaczną się pierwsze prace poprawkowe w domu i będzie możliwość zastosowania rozwiązań które wtedy będą jeszcze lepsze, jeszcze sprawniejsze i wogole od czachy idealne czytam czytam i jak jzu wspomniałem - dostaje kociokwiku nie mogąc tego ogarnąć - za dużo wiedzy na raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 23.09.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 wiem jakie mam wymagania pomimo dokładnego wykonania chałupy by oscylowała miedzy 3 a 5 litrów chciałbym by latem było w domu chłodno, zima ciepło, Zbuduj dwie chałupy Jedną z muru 1m grubości, coś w stylu starych, 100 letnich domów - na lato. Drugą kostkę z drewna z 0,5m wełny w ścianach, podłodze i stropie na zimę. Obie po 80-100m2 Co sądzicie o takim pomyśle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.09.2008 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 albo od razu przenieś sie w inny wymiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.11.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Skończyły się pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 21.11.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Skończyły się pomysły ? moze juz bylo ale z takich prostszych i nam przydatnych pomyslow pomyslow: - dla majacych male dzieci dodatkowe wlaczniki swiatla na wysokosci dla nich dostepnych, np aby 2-latka mogla sama isc do lazienki czy swojego pokoju - przewod glosnikowy z wlasna regulacja pociagniety na taras aby mozna bylo miec tam tez cichutko puszczona muzyczke - oswietlenie do ozdob swiatecznych na zewnatrz polaczone z zegarem sterujacym i czasowka - dla majacych palniki gazowe oraz piwnice proponuje butle z gazem umieszczac wlasnie w piwnicy - nie zajmuje w kuchni miejsca i latwo jest wymienic wjezdzajac do garazu autem z nowa butla tak pisze gdyz niedawno nieco przerabialismy i konczylismy niektore tematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts