Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kaucja za palety

KarolinaS

Recommended Posts

W zeszłym roku w kilku hurtowniach kupiliśmy beton komórkowy solbet, do faktury były doliczone palety-mówiono o kaucji zwrotnej w wysokości od 20-25 zł za szt. Dziś w końcu był czas i możliwość ich zwrotu ale niestety owe hurtownie nie chcą ich przyjąć, tłumacząc to upłynięciem terminu. Oczywiście nikt o tym terminie wcześniej nie mówił i na fakturze też nie było to zaznaczone.

Co teraz zrobić???czy mam jakieś prawo zwrotu i odzyskania tej kaucji???

... do faktury były doliczone palety-mówiono o kaucji zwrotnej w wysokości od 20-25 zł za szt...

A sprecyzuj co masz napisane na tej fakturze?? Cena zawiera "kaucje" za palety czy kaucja za palety jest w oddzielnej pozycji?? Jak nie masz oddzielnej pozycji, to nie zapłaciłaś kaucji tylko kupiłaś palety.

....do faktury były doliczone palety-mówiono o kaucji zwrotnej w wysokości od 20-25 zł za szt.....

I kient się ucieszył i sprzedawca ekstra zarobił

W rzeczywistości kupiłaś dodatkowo drewno na opał które jest już w cenie bloczków. Solbet swoje wyroby sprzedaje na paletach bezzwrotnych, jednorazowych. Taka paleta w hurcie kosztuje ok. 2-4 zł.

W zeszłym roku w kilku hurtowniach kupiliśmy beton komórkowy solbet, do faktury były doliczone palety-mówiono o kaucji zwrotnej w wysokości od 20-25 zł za szt. Dziś w końcu był czas i możliwość ich zwrotu ale niestety owe hurtownie nie chcą ich przyjąć, tłumacząc to upłynięciem terminu. Oczywiście nikt o tym terminie wcześniej nie mówił i na fakturze też nie było to zaznaczone.

Co teraz zrobić???czy mam jakieś prawo zwrotu i odzyskania tej kaucji???

To jest typowe polskie złodziejstwo. Na zachodzie w życiu się z takim czymś nie spotkałem. Tutaj jak kupowałem towar to od razu kłóciłem się o palety. To co mi zostało zamieniłem na bloczki :lol:

Ps. Szkoda ,że jeszcze za folie pakującą nie biorą kaucji albo dodatkowej kasy. :D

... Szkoda ,że jeszcze za folie pakującą nie biorą kaucji albo dodatkowej kasy. :D

A co? Może sądzisz, że za tę folię to nie Ty zapłaciłeś tylko krasnoludki?

Koszt palet, folii i samej czynności paletowania, foliowania itp. jest wliczony w cenę towaru. To, że nie zostało to "wyrzucone" jako osobna pozycja na fakturze nie oznacza, że dostałeś to za frico.

... Szkoda ,że jeszcze za folie pakującą nie biorą kaucji albo dodatkowej kasy. :D

A co? Może sądzisz, że za tę folię to nie Ty zapłaciłeś tylko krasnoludki?

Koszt palet, folii i samej czynności paletowania, foliowania itp. jest wliczony w cenę towaru. To, że nie zostało to "wyrzucone" jako osobna pozycja na fakturze nie oznacza, że dostałeś to za frico.

A pewnie ,że zapłaciłem ale koszt palety powinien być wliczony w towar,a nie bezczelnie jeszcze się pobiera kaucje.Mówię o fakcie kiedy to kupując np. paletę towaru sprzedawczyk serwuje ci cenę za cegłę + za paletę + folię :lol:

Mam fakture na której widnieją 2 pozycje:

beton komórkowy....

paleta drewniana używana "w" solbet

Gdy pytałam przy zakupie(-ok rok temu w czasie ogólnego bumu budowlanego, trzeba było czekać na towar lub kupować na zapas )nikt nie widział innej możliwości niż kaucja za te palety, nie było mowy o jakimś terminie itd.

jestem po prostu w szoku jak można swobodnie oszukiwać ludzi-a hurtownia ma swoje oddziały w kilku miastach.....nie wiem co teraz nie chce tej sprawy tak po prostu zostawić.

Fragment ze strony Solbetu: "Bloczki SOLBET ..... sprzedawane są na paletach bezzwrotnych zabezpieczonych folią."

A tutaj link do całości: http://www.solbet.pl/pakowanie,_transport_i_skladowanie.php

20-25 zł o których pisałaś na początku to kosztuje europaleta używana w I gatunku

na pewno wiesz kto w zweszłym roku był twoim sprzedawcą i "rozdawał" rabaty - Napisz pismo do dystrybutora przedstawiając swoja sprawę i powołaj sie na rozmowe z panem.X, któr powiedzial o kaucji zwrotnej - niech się ustosunkują - w końcu zawarłaś umowę konsumencką o sprzedaż i zostałaś swiadomie wprowadzona w błąd- do wygrania!

szczgóły na priva

Towar został wydany zgodnie z F-rą, a na niej jest pozycja "palety" więc o oszustwie nie ma mowy.

Jeśli jest "zafakturowana" jako "opakowanie zwrotne" lub "kaucja za ...." i nie jest nigdzie zaznaczony termin zwrotu - sprzedawca ma obowiązek zwrotu pobranej kaucji.

Jeśli jest "zafakturowana" jako "opakowanie zwrotne" lub "kaucja za ...." i nie jest nigdzie zaznaczony termin zwrotu - sprzedawca ma obowiązek zwrotu pobranej kaucji.

Tu bym polemizował - w przypadku nieoddania palet traktowanych jako opakowanie zwrotne sprzedawca wystawia na nie fakturę VAT po 30 lub 60 dniach, czyli te opakowania zostają sprzedane nabywcy wraz z towarem.

Podstawa: par.19 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 25 maja 2005 r. (Dz.U. 2005 nr 95 poz. 798)

§ 19. 1. Jeżeli podatnik sprzedał towar w opakowaniu zwrotnym, pobierając lub określając w umowie za to opakowanie kaucję, wartości opakowania nie uwzględnia się w treści faktury dokumentującej sprzedaż.

§ 19. 2. Fakturę dokumentującą kwotę należności z tytułu niezwrócenia przez odbiorcę opakowań, o których mowa w ust. 1, wystawia się nie później niż siódmego dnia po dniu, w którym umowa przewidywała zwrot opakowań. Jeżeli w umowie nie określono daty zwrotu opakowań, fakturę wystawia się nie później niż 60. dnia od dnia wydania opakowań.

Też prawda + fakt, ze opakowania zwrotne zazwyczaj rozlicza się w ciągu roku - jak "przechodzą" na następny to "kupa" roboty.

Teoretycznie mógł wystawić F-re korygującą (zwrot towaru), ale to też raczej w ciągu trwania roku kalendarzowego.

Liczył na naiwność kupującego (taki niezbyt czysty zabieg "marketingowy"), ale to nie jest przestępstwem. Pewnie gdyby zwrot nastapił w "realnym" terminie - sprawy by nie było.

Moim zdaniem Oni kupili te palety - legalnie. Informacja producenta mówi o paletach "bezzwrotnych", a nie o "bezpłatnych" - ktoś za te palety musiał zaplacić, tak czy inaczej nabywca - bądź w cenie towaru, bądź osobno wymienione.