Gość 03.10.2003 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Co w progi drzwi i okien tarasowych ? no właśnie, można zrobić wylewkę a następnie osadzić drzwi wejściowe i okna tarasowe. Mój wykonawca twierdzi, że lepiej dać styrodur lub styrobeton na szerokość murów a dopiero wewnątrz wykonać wylewkę. Na ten styrodur dopiero okna i drzwi. Twierdzi, że w ten sposoób unika się mostków termicznych. Trochę to burzy moje wyobrażenia, ale jestem przecież laikiem. Co o tym sądzicie ?Napiszcie bo terminy tuż, tuż, a decyzję trzeba podjąć !No i jak to robi się prawidłowo ? Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 04.10.2003 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2003 Mam ten sam dylemat - mam ściany z porothermu i nie za bardzo chcę z nich robić progi . Więc co ,żeby nie było mostków w ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 04.10.2003 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2003 ja miałam osadzone drzwi wyjsciowe na taras - od dołu styropian i jak robiono wylewke dano styropian od strony tarasu i od wewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 04.10.2003 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2003 Teska - to jak u Ciebie wygląda ten próg - beton w otulinie ze styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.10.2003 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2003 może uszczegółowię, mamy chudziak, na chudziaku ściany nośne i działowe,w nich otwory na okna i drzwi, w te otwory trzeba coś dać na wysokość( u mnie ) 23-24 cm - podłogówka na styropianie. pytanie jest następujące :1. Co dać w te otwory ?2. na jaką wysokość od chudziaka ?3. czy na całą czerokość ściany, czy zlicować z oknem i drzwiami a na zewnątrz wzmocnić betonem ? Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 05.10.2003 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2003 Marzena beton w otulinie ze styropianu.... generalnie chodzi o to coby beton z betonem sie nie łączył...jezeli wylewasz taras to przed próg drzwi wstawiasz styropian, tak samo z wylewka od srodka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 05.10.2003 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2003 Rada aby pod ramy (ościerznice) drzwi balkonowych (tarasowych) dać styrodur bardzo dobra. Tylko jak kupić tak niewielką ilość tego dość drogiego materiału ?Ramy mają grubość około 7cm, szerokość rzędu 150cm.Nie powinny "wisieć" n.p. na styropianie, lub piance - bo się będą uginać.U mnie zamontowano okno tarasowe szerokości 140cm tak, że powstała u dołu szpara wyskości 8cm.W tej szparze uformowałem dwa klocki szerokości 10cm z zaprawy ciepłochronnej (Alpol), wspierające ramę, a odizolowane od niej folią. W ten sposób powstały trzy przęsła o szerokości 40cm (zamiast jednego 140cm).Pozostałą część szpary wypełniłem styropianem.Po stronie tarasu uformowałęm z zaprawy ciepłochronnej wystający schodek pod stopnice z klinkieru.Po stronie pokoju wyrównałem klejem do styropianu z siatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts