pabelos 02.09.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Witam, mam w projekcie kilka słupów w scianie elewacyjnej. Z fotek na forum widać że fachowcy robią takie słupy na 2 sposoby: Sposób pierwszy. Wypuszczają zbrojenie z ław, izolują poziomo lawy, kładą bloczki zostawiając luke na słup, nastepnie mocują szalunki do bloczków i w powstałą lukę leją beton. Nastepnie izoluja poziomo, podobnie muruja sciany elewacyjne, zostawiajac przerwe na szer. slupa, potem tak samo montuja szalunki, tj. do scian i zalewaja slup razem z wiencem.Przyklad: http://images20.fotosik.pl/398/4dd46a09e90d0114.jpghttp://images26.fotosik.pl/17/ceb4318df30e2b3e.jpg Sposób drugi. Wypuszczają zbrojenie z ław, izolują poziomo lawy, nastepnie ukladaja szalunek z desek, czy kwadratowych monotub i zalewaja betonem. Dopiero potem ukladaja bloczki betonowe, doklejajac je do wylanego slupa zaprawa. Nastepnie klada izolacje pozioma na sciany fundamentowe i ustawiaja szalunek slupa do wys. wienca i zalewaja betonem. Dopiero potem sciany elewacyjne, tak samo jak fundamentowe, doklejane do slupa na zaprawe.Przyklad: http://images4.fotosik.pl/82/9032d7ece3e9cd9d.jpg... Pytanie brzmi, czy dobrze to podpatrzylem że w obydwu przypadkach slup jest zdylatowany w 2 miejscach przez izolacje pozioma. Ma to sens bo nie bedzie podciagal kapilarnie wilgoci, ale z drugiej strony trzyma go tylko zbrojenie, czy tak moze byc ?Czy obydwa sposoby sa prawidlowe ? ew. ktory jest lepszy czy gorszy. ? Pozdrawiam Ps. Mam nadzieje ze forumowicze, z których zdjęć skorzystałem nie będą mi mieli tego za złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 02.09.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 bez sensu *(błąd) jest odcinanie izolacją betonu, powinien być to monolitbez przerwy z izolacji,co do sposobu wykonania to oba dobreprzy czym przy wymurowanej ścianie jest łatwiej, osobiście zostawiłbym sztraby w ścianie, aby słup był lepiej powiązany ze ścianą (czyli nie murował tak "gładko" i nie dawał cegły - "dół" 1 zdjęcia zdjęcia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelos 02.09.2008 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 powinien być to monolit no teraz to dales mi zagwozdke, jak zrobic taki monolit ? czy wylac lawy, odczekac, zrobic szalunek i wylac caly slup ? czy ew. wylac slup do poziomu 0, nie izolowac, zrobic elewacje, wylac slup razem z wiencem ? Co z izolacja takiego slupa ? przeciez bez izolacji on bedzie podciagal wilgosc od stopy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 02.09.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 powinien być to monolit no teraz to dales mi zagwozdke, jak zrobic taki monolit ? czy wylac lawy, odczekac, zrobic szalunek i wylac caly slup ? czy wymurowac elewacje az do wieńca i dopiero wylewac slupy razem z wiencem ? Co z izolacja takiego slupa ? przeciez bez izolacji on bedzie podciagal wilgosc od stopy ? Jak tak bardzo chcesz miec pewność to w miejscy zamocowania słupa ułóż pod ława papę na odcinku 1 m w każdym kierunku, zaizoluj boki i odsadzkę ławy. Generalnie problemów z tym nie ma chyba,że ktoś ma wysoki poziom wód gruntowych. Taki trzpień lepiej betonować przed stropem bo jest wtedy stosunkowo nisko. Jak się betonuje wraz z stropem to problemem być może, choć nie misu, zagęszczenie dolnej części. Nie zawsze stukanie młotkiem wiele da. Jeśli ktoś buduje na ter. z kat. górniczą to wypada się bardziej przyłożyć do żelbetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelos 02.09.2008 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 to teraz wiem dlaczego w projekcie mam pape 2x miedzy chudy beton a lawe. Zaczyna miec to sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelos 02.09.2008 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 ostatnie pytanie, planuje w tym sezonie zrobic stan 0 i dopiero w nastepnym elewacje z dachem. Czy jak zaleje te slupy do stanu 0 i dopiero na przyszly sezon wyleje reszte do poziomu wienca, to czy nie bedzie to mialo wplywu na jednorodnosc takiego slupa ? Czy trzeba wykonac jakies specjalne operacje typu np. skucie wierzchu slupa zeby nowy beton lepiej sie zwiazal ze starym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 02.09.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 ostatnie pytanie, planuje w tym sezonie zrobic stan 0 i dopiero w nastepnym elewacje z dachem. Czy jak zaleje te slupy do stanu 0 i dopiero na przyszly sezon wyleje reszte do poziomu wienca, to czy nie bedzie to mialo wplywu na jednorodnosc takiego slupa ? Czy trzeba wykonac jakies specjalne operacje typu np. skucie wierzchu slupa zeby nowy beton lepiej sie zwiazal ze starym ? Ewentualnie "zeszczotkować",odpylić i obficie raczyć woda przed betonowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelos 02.09.2008 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 no ok, dzieki za pomoc, ale jeszcze ostatnie pytanie #2 czy jest jakis sposob wylania takich slupow do poziomu 0 razem z lawami, czy pod wplywem wlasnego ciezaru nie bedzie sie moj b15 wylewal dolem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 02.09.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 no ok, dzieki za pomoc, ale jeszcze ostatnie pytanie #2 czy jest jakis sposob wylania takich slupow do poziomu 0 razem z lawami, czy pod wplywem wlasnego ciezaru nie bedzie sie moj b15 wylewal dolem ? Zanim zabetonujesz całe ławy, beton powinien na tyle związać,żeby nie było problemu. Wszystko zależy jakąmkonsystencję sobie zamówisz, z K5 może byc trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pazook 02.09.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Zamiast izolacji poziomej u mnie przy słupach ostatnią warstwę betonu przy bloczkach fundamentowych wylali mieszając z betonszczelem. Tak zalecił kierbud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts