szkodniczek 02.09.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Mam pytanie ogrzewanie w domu mam tradycyjne :piec na wegiel i drzewo do tego podłączony baniak na cipłą wodę . Teraz chciałem sobie ułatwic i zeby nie palic w piecu na wode przez całe lato myslę o zamontowaniu pieca gazowego na propan butan ale z takiej butli 11 kg i od czasu do czasu chciałbym ewentualnie puscic na ogrzewanie domu ( znajomy ma cos takiego w bloku i mu sie to podobno sprawdza ja mam dosc duzy dom i nie wiem czy moge cos takiego załozyc i podłączyc do centralnego i do wody w piwnicy moze ma ktos takie wspomaganie zwykłego ogrzewania mi to chodzi o włączenie w razie jak nikogo nie ma w domu i jak wracamy to jest ciepło z normalnym piecem to troche ciezko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.09.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Myślałem nad takim rozwiązaniem do grzania ciepłej wody przepływowo w lecie ! Może ktoś tak ma ? Co do grzania domu to chyba nie za długo pociągnie taka butla Co cwu to może miało by sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkodniczek 02.09.2008 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 tak masz racje ale robia takie piece dwufunkcyjne i podobno sa takie których nie trzeba podłączac do komina tylko wystarczy rure na zewnątrz wyprowadzic bo one jakos wykorzystują spaliny i mają lepszą sprawność czy coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.09.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 tak masz racje ale robia takie piece dwufunkcyjne i podobno sa takie których nie trzeba podłączac do komina tylko wystarczy rure na zewnątrz wyprowadzic bo one jakos wykorzystują spaliny i mają lepszą sprawność czy coś takiego Chodzi o piece KONDENSACYJNE !!! Ale ja bym potrzebował jedno funkcyjny przepływowy ! Bo ma być TANI w zakupie! Tylko wtedy ma to sens ,,, Akurat jeden przewód kominowy mi w kotłowni zbywa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 02.09.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 komin przez ścianę można wyrzucić tylko w kotłach do 21 kW !!!!! w domku jednorodzinnym !!! Ten gaz to PROPAN ....... nie propan butan !!!! Butla 11 kg starczy na tydzień dla mieszkania 40m2... możeDla domu trzeba 33... z propanem technicznymPropan butan w zimie inaczej się skrapla i ma inną kaloryczność spalania...... palnik w kondensacie po taki gazie będzie jak durszlak na wielkie kluski:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 02.09.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Propan butan w zimie inaczej się skrapla i ma inną kaloryczność spalania...... palnik w kondensacie po taki gazie będzie jak durszlak na wielkie kluski:) hohoho... a co to za nowe teorie... koledze propan-butan siusiaka przymroził, że takie bajki opowiada..?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 03.09.2008 01:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Temperatura wrzenia Propanu -42 st C Temperatura wrzenia Butanu -2 st C Więc jeżeli to stoi w pomieszczeniu to nie ma problemu, ale jeżeli butla stoi zewnątrz lub w garażu ..... to już ma znaczenie. A dla domu pow 140 m2 to butle 11 trzeba by w zimę wymieniać co dziennie To jest prosta Fizyka.... a nie jakieś siusiakowe teorie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.11.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Podniosę, bo mi dziś ludzie z którymi budują mocno "uświadamiali" mnie aby na razie kupić 11 kg butlę propanu do dogrzewania domu.Różne parametry wyczytuje z netu ale wychodzi z nich że sama butla waży 10 kg a gaz w niej ok 1 kg co mi da mi ok 12 kWh (46000 kJ/kg) przecież to przy cenie za butlę 50 zł wyjdzie masakrycznie drogo.Ale gdzieś też znalazlem że daje on ok. 7 kWh/litr wtedy zakładając że jest w butli ok 23 litrów da dużo kWh i by się kalkulowalo. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejm 28.11.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 grzeje 150 metrów domu 2 butle 11 kg wymiana co 3,4 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 28.11.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 grzeje 150 metrów domu 2 butle 11 kg wymiana co 3,4 dni A jak dom ocieplony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 28.11.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 grzeje 150 metrów domu 2 butle 11 kg wymiana co 3,4 dni A jak dom ocieplony? A ja grzałem jedną butlą 25m2 i starczało na 3 dni przy temperaturze wew. 20 deg C. Drugie pomieszczenie 16m2 i butla starczała na 5 dni, ale temperatura 17-18 deg C. Ocieplenie bardzo słabe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejm 28.11.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 grzeje 150 metrów domu 2 butle 11 kg wymiana co 3,4 dni A jak dom ocieplony? Parterówka. 15 cm styro na scianach, strop teriwa na to 25 cm wełny , ciepłe okna. tylko grzejniki. w łazienkach maty elektryczne. przy temperaturze zewnetrznej 5-10 stopni starczało na ponad 4 dni. ostatnie ochłodzenie prz temperaturze w dzień 21,5 w nocy 21 starczało na 3 dni. oczywiście co plus ciepła woda piec atmosferyczny viessmann w-100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 29.11.2008 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Z praktyki.Bojler 5 osób 150 zł za prąd miesiąc CWUBojler 2 osoby 60 zł za prąd miesiąc CWuPrzepływowo propanem 2 osoby 100 zł za gaz miesiąc CWU O komforcie nawet nie wspominam i gdyby nie to że ogrzewam się kominkiem to już dawno miałbym grzejniki elektryczne w pokojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 29.11.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Potestowałem ostatnio grzanie domu propanem z butli 11 kg. Palnik ma ponoć 4,3 kW - tyle przynajmniej podaje producent. Butla wystarcza na 25-30 godzin grzania. Niestety tego ciepełka nie widać, gdy w takim samym czasie grzałem prądem ze średnią mocą 3 kW, efekt był dużo lepszy, a koszt taki sam na prądzie budowlanym. Kolega używa piecyka PG-ileśtam (przepływowy podgrzewacz wody), zasilanego taką butlą, moc 11kW, i wystarcza mu jedna butla na korzystanie z ciepłej wody przez 3-5 osób przez 2-3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 29.11.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Potestowałem ostatnio grzanie domu propanem z butli 11 kg. Palnik ma ponoć 4,3 kW - tyle przynajmniej podaje producent. Butla wystarcza na 25-30 godzin grzania. Niestety tego ciepełka nie widać, gdy w takim samym czasie grzałem prądem ze średnią mocą 3 kW, efekt był dużo lepszy, a koszt taki sam na prądzie budowlanym. Kolega używa piecyka PG-ileśtam (przepływowy podgrzewacz wody), zasilanego taką butlą, moc 11kW, i wystarcza mu jedna butla na korzystanie z ciepłej wody przez 3-5 osób przez 2-3 tygodnie.obaczcie TUTAJ : http://forum.muratordom.pl/post2898953.htm#2898953 Czyli z jednej butli uzyskasz 11 x 12,78 kWh = 140,58 kWh. 140,58kWh/30h=4,6kW czyli by się zgadzało . Tylko przy spalaniu gazu pojawia się dodatkowo wilgoć (ok. 1,6 kg pary wodnej ze spalenia każdego kg gazu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 01.12.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Potestowałem ostatnio grzanie domu propanem z butli 11 kg. Palnik ma ponoć 4,3 kW - tyle przynajmniej podaje producent. Butla wystarcza na 25-30 godzin grzania. Niestety tego ciepełka nie widać, gdy w takim samym czasie grzałem prądem ze średnią mocą 3 kW, efekt był dużo lepszy, a koszt taki sam na prądzie budowlanym mam podobne odczucia, grzejnik elektryczny daje suche ciepłe powietrze odczuwalne od razu, grzejnik na LPG daje dużo wilgotnego ciepłego i ciężkiego powietrza które znosi się znacznie gorzej, a żeby pozbyć się tej wilgoci i CO2 trzeba stale wentylować albo ustawić palnik LPG poza domem i dostarczać ciepło przez wymiennik, suma sumarum dużo kombinowania z tym LPG a zyski mizerne No to mamy różne doświadczenia Ja używałem ogrzewaczy podokiennych na p-b i miały one zamkniętą komorę spalania, czyli i powietrze potrzebne do spalenia gazu i spaliny miały kontakt tylko z otoczeniem poza budynkiem. Używając ich używałem również grzejników elektrycznych o mocach porównywalnych i w wydajności grzania była zadecydowana różnica na korzyść grzejników gazowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 01.12.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 A jaka była moc grzejników gazowych i jaka elektrycznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.12.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 A jaka była moc grzejników gazowych i jaka elektrycznych? W jednym z pomieszczeń moc grzejnika gazowego był 2,3kW, a elektrycznego 2,4kW W drugim był grzejnik gazowy 4,3kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 12.10.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 podnoszę wątek o jakich grzejnikach elektrycznych i gazowych tutaj mowa bo zaczynam rozważać zimą grzanie domu "czymś tam" podczas wykończeniówki a gaz ziemny u mnie ma być dopiero w kwietniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.10.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 oleniek jeśli masz komin z przewodem dymowym to najlepszym i sprawdzonym sposobem jest koza z długą rurą odprowadzającą! Jeśli nie to możesz postawić piecyk na butle propan-butan jednak licz się z tym że przy spalaniu tego gazu będzie sporo wody. Wykropli sie na oknach i ścianach! Poza tym zostaje Ci tylko prąd Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts