Depi 23.12.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Mój piec DeDietrich jest pańskim pieckiem i musi byc karmiony czystym propanem - od innego ma zgagę i kolki. Jak jest z Junkersami to nie wiem - musisz się z instalatorem/serwisem porozumieć, coby ci nie zabrali gwarancji albo cuś... No widzisz - parkieciaż mówił o 2-3 tygodniach, a Ty "na wszelki wypadek" chcesz grzać 2x dłużej? Wiesz - jak nie masz na co wydawać kasy, to spoko, ale w przypadku półrocznych prawie posadzek to sie (kompletnie) mija z celem. Gdzies miałem taki protokół wygrzewania posadzki, z poszczególnymi dniami rozpisanymi - bo wiesz, że to stoponiowo sie podkręca itp? W każdym razie jest coś takiego jak wilgotnościomierz i takim urządzeniem powinno się sprawdzić, czy wilgoć już se poszła precz. Dobry parkieciarz takie zabawkie powinien mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107791-piec-na-propan-z-butli/page/3/#findComment-3797173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 23.12.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Mój parkieciarz też miał taką zabawke i mu wyszło ok 6-7% a ma być 2-3%. Musze się zorientowac jak to jest z tym Junkersem, czy może też propan-butan. Jak zaczne grzać na początku stycznia i wygrzeje posadzki wystarczająco w ciągu 3 tygodni to co, potem mam wyłaczyć ogrzewanie całkowicie? Oczywiście koszt 5000/m-c mnie przeraża i jest raczej niedopuszczalny. Powinnam zacząć grzać na początku stycznia bo i by wygipsować poddasze to musi być w domu odpowiednia temperatura. Wszytsko się rozchodzi o to kiedy mi podłaczą gaz ziemny Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107791-piec-na-propan-z-butli/page/3/#findComment-3797202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 23.12.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Wszytsko się rozchodzi o to kiedy mi podłaczą gaz ziemny No i tu jest hund begraben. Nasz mieli już-już podlączać ileś tam razy, a potem utykało a to w ZUDzie, a to w dzielnicy, a to w gazowni i tak 2 lata minęły. Jak będzie luty to raczej będziesz musiała dalej grzać - myślę, że nowopołożone podłogi nie będą zachwycone powrotem mrozu. To może oznaczać wilgoć i generalnie drewno chyba nie lubi takich wahań. Ale to już skonsultuj się z parkieciarzem - z tego co piszesz wydaję się, że gość wie co i jak. Ja tylko sugerowałem delikatnie, że posadzki nie potrzebują aż 6 tygodni wygrzewania Możesz rozważyć przesunięcie układania podłóg? Chyba byłoby to najkorzystniejsze rozwiązanie... Ew. możesz zastosować taki trick, jak ja - tymczasowy piec elektryczny. Ja właśnie nim wygrzałem posadzki, bo docelowego pieca nie miałem podłączonego. Jeśli Twój już wisi, to chyba nie warto się bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107791-piec-na-propan-z-butli/page/3/#findComment-3797378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 23.12.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Butle 11kg z prop-but sa np. na stacjach benzynowych (choćby Shell, Orlen). Ale można pewnie też dowóz sobie załatwić (np. firma Gaspol). Może komuś się przyda moje doświadczenie - podczas ostatnich mrozów do -16st butla 33kg schodziła mi w niecałe 24h, mimo, że nie ustawiałem 20st. a 10-13. Dom wciąż do końca nieocieplony i reku nie działa, ale tak czy siak jest to masakra i tylko w ostateczności. Szczególnie propan za 160zł/szt No ale od poniedziałku mam już gaz z sieci 17 kW/h to niezłe zapotrzebowanie na ciepło. Czy Kocioł był przezbrojony na gaz płynny przed pierwszym odpaleniem? Junkers Smart wymaga zmiany modułu na gaz płynny i zmiany ustawien ciśnienia gazu oraz ustawienia spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107791-piec-na-propan-z-butli/page/3/#findComment-3797501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 23.12.2009 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Butle 11kg z prop-but sa np. na stacjach benzynowych (choćby Shell, Orlen). Ale można pewnie też dowóz sobie załatwić (np. firma Gaspol). Może komuś się przyda moje doświadczenie - podczas ostatnich mrozów do -16st butla 33kg schodziła mi w niecałe 24h, mimo, że nie ustawiałem 20st. a 10-13. Dom wciąż do końca nieocieplony i reku nie działa, ale tak czy siak jest to masakra i tylko w ostateczności. Szczególnie propan za 160zł/szt No ale od poniedziałku mam już gaz z sieci 17 kW/h to niezłe zapotrzebowanie na ciepło. Czy Kocioł był przezbrojony na gaz płynny przed pierwszym odpaleniem? Junkers Smart wymaga zmiany modułu na gaz płynny i zmiany ustawien ciśnienia gazu oraz ustawienia spalania. Otóż to... Albo może Ci propan z azotem sprzedali...? Patrzyłeś co było na butli napisane..? Albo ci może zuzytą butlę sprzedali, gdzie była końcówka gazu w butli...? Ważyłeś butlę..? Pytam, bo sam grzeję propanem, ale to co piszesz jest N I E M O Ż L I W E !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107791-piec-na-propan-z-butli/page/3/#findComment-3797736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 30.12.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Butle 11kg z prop-but sa np. na stacjach benzynowych (choćby Shell, Orlen). Ale można pewnie też dowóz sobie załatwić (np. firma Gaspol). Może komuś się przyda moje doświadczenie - podczas ostatnich mrozów do -16st butla 33kg schodziła mi w niecałe 24h, mimo, że nie ustawiałem 20st. a 10-13. Dom wciąż do końca nieocieplony i reku nie działa, ale tak czy siak jest to masakra i tylko w ostateczności. Szczególnie propan za 160zł/szt No ale od poniedziałku mam już gaz z sieci 17 kW/h to niezłe zapotrzebowanie na ciepło. Czy Kocioł był przezbrojony na gaz płynny przed pierwszym odpaleniem? Junkers Smart wymaga zmiany modułu na gaz płynny i zmiany ustawien ciśnienia gazu oraz ustawienia spalania. Otóż to... Albo może Ci propan z azotem sprzedali...? Patrzyłeś co było na butli napisane..? Albo ci może zuzytą butlę sprzedali, gdzie była końcówka gazu w butli...? Ważyłeś butlę..? Pytam, bo sam grzeję propanem, ale to co piszesz jest N I E M O Ż L I W E !!! Możliwe, możliwe, mam dom w pełni ocieplony; ściany 24+12 styro, poddasze wełna 15+10 18 grudnia o 14stej odpalili mi piec, a że jeszcze nie mam gazu z sieci to zaopatrzyłem się w dwie butle 33kg i wpiołem je w reduktor z automatem, tzn. kończy się gaz w jednej butli to automatycznie przełącza się na drugą, a pustą mogę wymieniać bez wyłączania pieca. Postawiłem je w nieogrzewanym garażu, gdzie podczas tych mrozów 12-19 na minusie miałem -5stopni. Ustawiłem 12 stopni w powiązaniu z krzywą grzewczą bez względu na faktyczną temperaturę w domu. Na drugi dzień byłem na budowie około 12stej: - automat pokazał, że leci gaz już z drugiej butli (!!!) - "pusta" butla do połowy była oszroniona - w domu miałem temperaturę bliską zadanej tzn, dół 11 ( źle działa podłogówka, tzn. mieszacz), a góra 12 Jak poruszałem 'pustą' butlę, to wg mnie było jeszcze 1/3 gazu. Znajomy poradził mi bym przeniósł butle w miejsce cieplejsze, najlepiej ogrzewane. Tak też uczyniłem i wieczorem jak przyjechałem to automat spowrotem przełaczył się na wczesniejszą 'pustą' butlę. Teraz przy nastawie 10 stopni i temperaturach od -5 do +5 butla 33kg podłączona 23 grudnia dziś rano jeszcze cichutko syczała, ale już na resztkach - góra do wieczora, może rana - czyli tydzień. Ale to przy temperaturach w oklicach zera. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107791-piec-na-propan-z-butli/page/3/#findComment-3808329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 30.12.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Po prostu propan słąbo odparowuje, a jeśli masz połowę butli oszronioną to znaczy, że połowa jeszcze jest pełna, a więc jest tam 30 litrów propanu, co daje 7,5 metra sześciennego propanu w stanie gazowym... Zważywszy, że propan jest 2,4 raza bardziej kaloryczny niz gaz ziemny: Propan: 91.260 kJ/Nm3 / 37.300 kJ/Nm3 = 2,4 ta pozostałość w butli zawiera odpowiednik 18 m3 gazu ziemnego... A to jest sporo grzania... Zajrzyj na wątek "ile gazu poszło wam w tym sezonie" to zobaczysz, że niektórzy taką ilością gazu grzeją i tydzień... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107791-piec-na-propan-z-butli/page/3/#findComment-3808396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.12.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 to może i ja parę słów tu wpuszczę... Od dłuższego już czasu podpieram się gazem butelkowanym. Ciepełko, światło, moc do narzędzi... Taka mała elektrownia z kogeneracją... Te butle są w ciągłym obiegu. Często pobiera się z nich strumień gazu tak intensywnie, że to co zostaje nie nadąża z odparowaniem i odtwarzaniem poduchy fazy gazowej nad cieczą. Widać to czasem w postaci oszronienia części butli. (bywa, że robi się lodowa skorupa centymetrowej grubości!!!) W efekcie... Rektyfikacja do n-tej potęgi! Na dnie gromadzą się bardzo mało lotne frakcje... Czasem nawet sporo ich (jak która butla). Ale.... Ich kaloryczność jest taka, że wierzyć się nie chce! Ze 3 razy większa od propan-butanu! Jeżeli chcemy wykorzystać tę energię "do dna butli" to trzeba dla butelki zrobić ciepłe korytko. Najlepiej basenik z wodą. Spokojnie! Ani nie pierdyknie ani nie wypłynie! Nie z wrzątkiem tylko z wodą rzędu 35-40stC. Trochę to upierdliwe, jak ma być na kilka dni, ale jak na dłużej? Mam tak, że na 3/4 butli urządzenie pracuje mi 2 dni a na pozostałej 1/4 - ze 3 dni!. Tyle, że moje urządzenie nie pracuje non-stop i nie jest za duże (mocowo), to na dni nie patrzcie! Patrzcie na relacje czasowe. 3/4 do 1/4 Nie jest to stała reguła, ale często się powtarza. Wszystko zależy od "czystości" gazu... Jak butlę mam naprawdę pustą - to słychać jak się w niej grafit przesypuje... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107791-piec-na-propan-z-butli/page/3/#findComment-3808478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 30.12.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Pytam, bo sam grzeję propanem, ale to co piszesz jest N I E M O Ż L I W E !!! Możliwe, możliwe, mam dom w pełni ocieplony; ściany 24+12 styro, poddasze wełna 15+10 18 grudnia o 14stej odpalili mi piec, a że jeszcze nie mam gazu z sieci to zaopatrzyłem się w dwie butle 33kg i wpiołem je w reduktor z automatem, tzn. kończy się gaz w jednej butli to automatycznie przełącza się na drugą, a pustą mogę wymieniać bez wyłączania pieca. Postawiłem je w nieogrzewanym garażu, gdzie podczas tych mrozów 12-19 na minusie miałem -5stopni. Ustawiłem 12 stopni w powiązaniu z krzywą grzewczą bez względu na faktyczną temperaturę w domu. Na drugi dzień byłem na budowie około 12stej: - automat pokazał, że leci gaz już z drugiej butli (!!!) - "pusta" butla do połowy była oszroniona - w domu miałem temperaturę bliską zadanej tzn, dół 11 ( źle działa podłogówka, tzn. mieszacz), a góra 12 Jak poruszałem 'pustą' butlę, to wg mnie było jeszcze 1/3 gazu. Znajomy poradził mi bym przeniósł butle w miejsce cieplejsze, najlepiej ogrzewane. Tak też uczyniłem i wieczorem jak przyjechałem to automat spowrotem przełaczył się na wczesniejszą 'pustą' butlę. Teraz przy nastawie 10 stopni i temperaturach od -5 do +5 butla 33kg podłączona 23 grudnia dziś rano jeszcze cichutko syczała, ale już na resztkach - góra do wieczora, może rana - czyli tydzień. Ale to przy temperaturach w oklicach zera. Niestety te automaty tak działają ( ciśnieniowe), ja miałem tylko 2 butle na 2 reduktorach spięte trójnikiem. Jak w pierwszej kończył się gaz to odkręcałem drugą butle ( nie zamykałem pierwszej) i ciągło na dwóch aż opróżniłem pierwszą. W największe mrozy ( -16 do -19 oC ) butla schodziła w niecałe 3 dni, temp. wewn ustawiona na 20,0 oC. Bywało tak że butla konczyła się ok 3 , 5-tej w nocy , to rano odkręcałem drugą butle i resetowałem " awarie " kotła i po sprawie. Przy podłogówce niegrzanie te 5-8 godzin to nie problem, bo duża bezwładność cieplna całego budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107791-piec-na-propan-z-butli/page/3/#findComment-3808691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 30.12.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 ..... Na drugi dzień byłem na budowie około 12stej: - automat pokazał, że leci gaz już z drugiej butli (!!!) - "pusta" butla do połowy była oszroniona To chyba mieszanka, nie czysty propan - został butan. Propan ciągnie do końca (prawie). Ja mam butle 33kg od 4 lat (miały być "chwilowo" ). Dom ok 200 m. Ocieplony przyzwoicie. Przy temperaturach koło +10 butla jest na 2 tygodnie, koło zera - tydzień, przy -20 trzy dni. Dla porównania latem (tylko cwu) to ok. 2-3 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107791-piec-na-propan-z-butli/page/3/#findComment-3808804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 30.12.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Czy Kocioł był przezbrojony na gaz płynny przed pierwszym odpaleniem? Junkers Smart wymaga zmiany modułu na gaz płynny i zmiany ustawien ciśnienia gazu oraz ustawienia spalania. Na czym polega to przezbrojenie? Dziś rozmawiałem z instalatorem Junkersa i mówił coś o zmianie jakiegoś modemu-coś w rozmiarach karty sim w komrókach. Wcześniej tylko słyszałem tylko o zmianie dyszy. A jak jest naprawde, co bede musiał w nim zmienić? Czy Junkers Smart moze być zasilany tylko propanem czy w gre może wchodzić też propan-butan? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107791-piec-na-propan-z-butli/page/3/#findComment-3809502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 30.12.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Czy Kocioł był przezbrojony na gaz płynny przed pierwszym odpaleniem? Junkers Smart wymaga zmiany modułu na gaz płynny i zmiany ustawien ciśnienia gazu oraz ustawienia spalania. Na czym polega to przezbrojenie? Dziś rozmawiałem z instalatorem Junkersa i mówił coś o zmianie jakiegoś modemu-coś w rozmiarach karty sim w komrókach. Wcześniej tylko słyszałem tylko o zmianie dyszy. A jak jest naprawde, co bede musiał w nim zmienić? Czy Junkers Smart moze być zasilany tylko propanem czy w gre może wchodzić też propan-butan? Tak instalator ma racje, to taka płytka wielkości karty SIM ( cena ok 150-180 zł) W instrukcji kotła J . Smart na schemacie elektrycznym str 14 zaznaczony jest jako nr10 " wtyczka kodująca". Opis wymiany płytki oraz nr katalogowy ( zależnie od mocy kotła) jest w instrukcji kotła. ( sam póżniej modem wymieniałem na GZ -50 jak mi gaz podłaczyli , serwisant tylko od nowa spaliny "ustawił" ) Kocioł chodzi na czystym propanie i na mieszance propan-butan (tak jak z autami propan to benzyna 95pb a propan-butanto tak jak 98pb , lepsza ) ( w moich wczesniejszych postach jest wszystko o mojej eksploatacji na gazie płynnym tylko szukac ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107791-piec-na-propan-z-butli/page/3/#findComment-3809550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 31.12.2009 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 mariankossy, a czy oprócz tego modułu i ustawień musze też zmieniać jakiąś dysze/palnik lub inne rzeczy dokupywać? Możesz podac link gdzie opisujesz te zmiany w Smarcie przy spalaniu gaziu ziemnego i płynnego, bo w tym wątku wiele nie znalazłem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107791-piec-na-propan-z-butli/page/3/#findComment-3810360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 31.12.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 ..... Na drugi dzień byłem na budowie około 12stej: - automat pokazał, że leci gaz już z drugiej butli (!!!) - "pusta" butla do połowy była oszroniona To chyba mieszanka, nie czysty propan - został butan. Propan ciągnie do końca (prawie). Ja mam butle 33kg od 4 lat (miały być "chwilowo" ). Dom ok 200 m. Ocieplony przyzwoicie. Przy temperaturach koło +10 butla jest na 2 tygodnie, koło zera - tydzień, przy -20 trzy dni. Dla porównania latem (tylko cwu) to ok. 2-3 miesiące. Zgadza się, mieszanka. Piec Vaillant mam na gaz ziemny lub propan i trochę obawiam się o jego stan po tzw. chwilowym grzaniu do wiosny - później będzie z sieci. Grzeję mixem 60% (60% propan - 40% butan), bo do takiego gazu mam dostęp. U pierwszego dystrybutora niby kupowałem propan, a w butlach pozostawało dość dużo gazu - nie wypalał się do końca. Teraz biorę u innego i jest zdecydowanie lepiej - ledwo coś tam słychać, że zostaje. Otwarcie mówi, że czystego propanu nie ma, ale mix minimum 60%. To nawet nie chcę myśleć co mi sprzedawał ten pierwszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107791-piec-na-propan-z-butli/page/3/#findComment-3811244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 31.12.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 mariankossy, a czy oprócz tego modułu i ustawień musze też zmieniać jakiąś dysze/palnik lub inne rzeczy dokupywać? Nic więcej nie trzeba do kotła dokupować, tylko ten moduł Możesz podac link gdzie opisujesz te zmiany w Smarcie przy spalaniu gaziu ziemnego i płynnego, bo w tym wątku wiele nie znalazłem? link do moich wypowiedzi: http://forum.muratordom.pl/search.php?search_author=mariankossy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107791-piec-na-propan-z-butli/page/3/#findComment-3811282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 31.12.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 [...] Ustawiłem 12 stopni w powiązaniu z krzywą grzewczą bez względu na faktyczną temperaturę w domu. Na drugi dzień byłem na budowie około 12stej: - automat pokazał, że leci gaz już z drugiej butli (!!!) - "pusta" butla do połowy była oszroniona [...] Niestety te automaty tak działają ( ciśnieniowe), ja miałem tylko 2 butle na 2 reduktorach spięte trójnikiem. Jak w pierwszej kończył się gaz to odkręcałem drugą butle ( nie zamykałem pierwszej) i ciągło na dwóch aż opróżniłem pierwszą. Musiałem wykosztować się na automat, bo na budowie teraz bywam tylko ze względu na to grzanie butlami. Zabieram pustą butlę i przywożę czasami na drugi, bądź trzeci dzień - zależy kiedy spodziewam się wyczerpania gazu z podłaczonej butli. Prace wykończeniowe wstrzymane do lutego, tzn. do spodziewanego zastrzyku gotówki po sprzedazy mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107791-piec-na-propan-z-butli/page/3/#findComment-3811287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 31.12.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 link do moich wypowiedzi: http://forum.muratordom.pl/search.php?search_author=mariankossy Nie no, taki link to nie problem myslałem, że jest jakiś wątek gdzie są stricte wypowiedzi nt przystosowania i eksploatacji Junkersa Smarta na gazie płynnym. Wybacz, ale nie jestem aż takim Twoim fanem by czytać Twoje wypowiedzi na wszystkie, jakiekolwiek tematy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107791-piec-na-propan-z-butli/page/3/#findComment-3811597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jonbrawo 01.01.2010 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Witam mam parę pytań odnośnie ogrzewania propan-butanmem z butli 11kg. Szukałem trochę w internecie ale informacji jest wiele (różne opinie) i nie do końca mogę podpiąć pod moją sytuację, ale od początku. Interesuje mnie ogrzewanie mieszkania 70m. Mieszkanko jest dwu poziomowe (po 35m na poziom). Na dole podłogówka a na górze dwa grzejniki. Butle mają być wykorzystane tylko i wyłącznie do ogrzewania (często znalazłem wypowiedzi dot. ogrzewania + ciepła woda). Chciałbym się dowiedzieć na ile takie ogrzewanie jest wydajne tzn, na ile starczyłaby jedna butla - powiedzmy ogrzewanie nastawione na ok 20-21 stopni. Jaki typ pieca do tego wykorzystać (cena też dla mnie niestety dość istotna). Dodam tylko że budynek jest ocieplony styropianem ok 8-10cm. Niestety nie jestem w tej sprawie ekspertem więc za wiele dodatkowych informacji nie jestem w stanie podać. Czy takie rozwiązanie ma sens? bo jak narazie inna alternatywa jest jest ogrzewanie na prąd, ale to juz o wiele droższe rozwiązanie, bo wtedy wszystko będę miał na prąd.... pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107791-piec-na-propan-z-butli/page/3/#findComment-3813289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 01.01.2010 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Gaz płynny i prąd cenowo są porównywalne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107791-piec-na-propan-z-butli/page/3/#findComment-3813349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 01.01.2010 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Gaz płynny i prąd cenowo są porównywalne. gaz ziemny, węgiel, owies, sprasowana słoma tez są porównywalne... wszystko jest kwestią ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107791-piec-na-propan-z-butli/page/3/#findComment-3813396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts