Depi 12.10.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Ja dzisiaj uruchomiłem instalację tymczasową w postaci: - kocioł DeDietrich MCR 24 - butla 33kg propan techniczny - podłogówka na całych 220 m2 domu Zobaczymy, czy mi butla wystarczy chociaż do jutra. Na razie nie mieszkamy jeszcze, to dałem Tnastawioną na 17 st. Jedna butla - 160 złotych chyba. A do ocieplania dopiero będę przystępował na dniach, więc będzie zżerać jak kot Whiskas... Jak będzie totalna masakra to wyłączam i czekam na podłączenie gazu. Dzisiaj odebrałem PnB, więc może w miesiąc będzie. Hmm.. Jakiś taki naładowany wydarzeniami ten dzisiejszy dzień Tak przy okazji - nie wie nikt gdzie można dostać listwy startowe do styro o grubości 20cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 12.10.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Ja dzisiaj uruchomiłem instalację tymczasową w postaci: - kocioł DeDietrich MCR 24 - butla 33kg propan techniczny - podłogówka na całych 220 m2 domu Zobaczymy, czy mi butla wystarczy chociaż do jutra. Na razie nie mieszkamy jeszcze, to dałem Tnastawioną na 17 st. Jedna butla - 160 złotych chyba. A do ocieplania dopiero będę przystępował na dniach, więc będzie zżerać jak kot Whiskas... Jak będzie totalna masakra to wyłączam i czekam na podłączenie gazu. Dzisiaj odebrałem PnB, więc może w miesiąc będzie. Hmm.. Jakiś taki naładowany wydarzeniami ten dzisiejszy dzień Tak przy okazji - nie wie nikt gdzie można dostać listwy startowe do styro o grubości 20cm? Jak masz dom nie ocieplony to szkoda grzać propanem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 12.10.2009 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Jak masz dom nie ocieplony to szkoda grzać propanem Wiesz - nie robię tego dla przyjemności ani kaprysu. Wybór mam propan albo nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 12.10.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Jak masz dom nie ocieplony to szkoda grzać propanem Wiesz - nie robię tego dla przyjemności ani kaprysu. Wybór mam propan albo nic E tam, nic. Prądu nie masz? Tanio nie będzie, ale w końcu... twardym trza być. Obawiam się, że ten LPG nic taniej Ci nie wyjdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 12.10.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Swego czasu liczyłem i wychodziło mi, że cena kWh z prądu i z propanu są w porównywalnej cenie. Zaletą jest to, że mam piec i całą instalację. Do prądu miałbym kupić znowu inny. Na miesiąc to jakoś mi sie nie uśmiecha. Byłem przed chwilą - Tzadana 16,8, Twewn - 16,7. To po 8 godzinach grzania. Piec wciąż chodzi. Zobaczymy jak długo. Jutro postaram się wstawić drzwi w kotłowni to chociaż z zetki przestanie pizgać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 13.10.2009 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Swego czasu liczyłem i wychodziło mi, że cena kWh z prądu i z propanu są w porównywalnej cenie. To samo mi wychodziło. Znaczy, że coś musi być na rzeczy Zaletą jest to, że mam piec i całą instalację. Do prądu miałbym kupić znowu inny. Na miesiąc to jakoś mi sie nie uśmiecha. Ja używałem grzałki "awaryjnej" w buforze. No ale ja pieca gazowego nie mam. Byłem przed chwilą - Tzadana 16,8, Twewn - 16,7. To po 8 godzinach grzania. Piec wciąż chodzi. Zobaczymy jak długo. Jutro postaram się wstawić drzwi w kotłowni to chociaż z zetki przestanie pizgać. Obawiam się, że ta temperatura będzie Ci spadać (po zakończeniu grzania) prawie tak szybko jak rosnąć, chyba że budynek jest już faktycznie w miarę szczelny i wysuszony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.10.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Swego czasu liczyłem i wychodziło mi, że cena kWh z prądu i z propanu są w porównywalnej cenie. Zaletą jest to, że mam piec i całą instalację. Do prądu miałbym kupić znowu inny. Na miesiąc to jakoś mi sie nie uśmiecha. Byłem przed chwilą - Tzadana 16,8, Twewn - 16,7. To po 8 godzinach grzania. Piec wciąż chodzi. Zobaczymy jak długo. Jutro postaram się wstawić drzwi w kotłowni to chociaż z zetki przestanie pizgać. Że długo pochodzi też nie wierzę, ale jest jeszcze jeden plus takiego układu. Moc. Przy propanie nie masz ograniczeń (oczywiście jest moc kotła), przy prądzie z reguły tak (zależnie od instalacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.10.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Depi pierwszą butlę pochłonie Ci podłogówka bardzo szybko ale sie tym nie zniechęcaj, kolejna nagrzeje Ci ściany i stropy czyli ogólnie chałupę, a dopiero któraś z kolei będzie pokrywała straty budynku. Jak pierwszy raz grzałem u siebie to przez pierwsze 3 godziny hajcowania ( jakieś 18 KW mocy) w buforze miałem 30 C, teraz po 3 godzinach mam już 70 C ! Gratuluję rozpoczęcia sezonu grzewczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 13.10.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Elo. Dzieki - faktycznie fakt rozpoczęcia grzania jest podniosły. Szczególnie duże wrażenie robi na mnie ciepła woda lecąca z kranów Butla wciąż chodziła jak wychodziłem dziś ok. 13 z budowy. Czyli już 24h wytrzymała. Zaraz jade tam znowu i zobaczę. Co do tempa grzania to mnie zaskoczyło in plus - sama podłogówka a dociągnęła z totalnego wyziebienia do 17 st w kilka godzin. Nie jest źle. Najbardziej oczywiście cieszy mnie to, że mój "tymi rencami robiony" system działa - nawet czuć cieplej w strefach brzegowych pod oknami. Z zaskakujących rzeczy to druga obiegówka okazała sie niepotrzebna chodzi wszystko na tej wbudowanej w piec. Nie ma ochoty ktos na okazyjna, nieśmiganą Wilo Stars 4/60? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasikk 27.10.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Ja dzisiaj uruchomiłem instalację tymczasową w postaci: - kocioł DeDietrich MCR 24 - butla 33kg propan techniczny - podłogówka na całych 220 m2 domu Zobaczymy, czy mi butla wystarczy chociaż do jutra. Na razie nie mieszkamy jeszcze, to dałem Tnastawioną na 17 st. Jedna butla - 160 złotych chyba. A do ocieplania dopiero będę przystępował na dniach, więc będzie zżerać jak kot Whiskas... Jak będzie totalna masakra to wyłączam i czekam na podłączenie gazu. Dzisiaj odebrałem PnB, więc może w miesiąc będzie. Hmm.. Jakiś taki naładowany wydarzeniami ten dzisiejszy dzień Tak przy okazji - nie wie nikt gdzie można dostać listwy startowe do styro o grubości 20cm? Witam, my jutro zaczynamy montaż kotłowni, będziemy mieli ten sam piec i butle z gazem. Jestem ciekawa na ile starcza Ci jedna butla z gazem? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam, Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 27.10.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Joł. Starczała tak na ok. 70 godzin, czyli niecałe 3 dni (na oko). Spaliłem dwie po czym przerwałem eksperyment. Pamiętać nalezy, że nastawione było niecałe 17st. Jakbym dał 20 to pewnie 2 dni i koniec. Z drugiej strony akurat trafiłem na to oziębienie Właśnie przylepiamy styropian do ścian. Ponownie spróbuję dopiero w ocieplonym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 27.10.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 komin przez ścianę można wyrzucić tylko w kotłach do 21 kW !!!!! w domku jednorodzinnym !!! Ten gaz to PROPAN ....... nie propan butan !!!! Butla 11 kg starczy na tydzień dla mieszkania 40m2... może Dla domu trzeba 33... z propanem technicznym Propan butan w zimie inaczej się skrapla i ma inną kaloryczność spalania...... palnik w kondensacie po taki gazie będzie jak durszlak na wielkie kluski:) Dobrze że kluski a nie pierogi A UFO też widziałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasikk 30.10.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Joł. Starczała tak na ok. 70 godzin, czyli niecałe 3 dni (na oko). Spaliłem dwie po czym przerwałem eksperyment. Pamiętać nalezy, że nastawione było niecałe 17st. Jakbym dał 20 to pewnie 2 dni i koniec. Z drugiej strony akurat trafiłem na to oziębienie Właśnie przylepiamy styropian do ścian. Ponownie spróbuję dopiero w ocieplonym domu My w przyszłym tygodniu uruchomimy kotłownię. Dom mamy ocieplony zobaczymy na ile wystarczy jedna butla. Podzielę się informacjami za kilka dni (mam nadzieję, że starczy na więcej niż 3 dni:-)) Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 23.12.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 może ktoś mnie wprowadzić jak to wygląda z organizowaniem takich butli 11 kg? Gdzie się to kupuje, wypożycza, itd? Chyba będe zmuszona zacząc ogrzewanie na takim popanie zanim doczekam się ziemnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 23.12.2009 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Butle 11kg z prop-but sa np. na stacjach benzynowych (choćby Shell, Orlen). Ale można pewnie też dowóz sobie załatwić (np. firma Gaspol). Może komuś się przyda moje doświadczenie - podczas ostatnich mrozów do -16st butla 33kg schodziła mi w niecałe 24h, mimo, że nie ustawiałem 20st. a 10-13. Dom wciąż do końca nieocieplony i reku nie działa, ale tak czy siak jest to masakra i tylko w ostateczności. Szczególnie propan za 160zł/szt No ale od poniedziałku mam już gaz z sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 23.12.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Butle 11kg z prop-but sa np. na stacjach benzynowych (choćby Shell, Orlen). Ale można pewnie też dowóz sobie załatwić (np. firma Gaspol). Może komuś się przyda moje doświadczenie - podczas ostatnich mrozów do -16st butla 33kg schodziła mi w niecałe 24h, mimo, że nie ustawiałem 20st. a 10-13. Dom wciąż do końca nieocieplony i reku nie działa, ale tak czy siak jest to masakra i tylko w ostateczności. Szczególnie propan za 160zł/szt No ale od poniedziałku mam już gaz z sieci eeee... coś przesadzasz... 33 kg tj. 60 litrów w jeden dzień..??!! przecież to 120 złotych... I to na temperaturze 10 st. C.... Czy ten dom ma 2000 metrów kwadratowych..?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 23.12.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 220 pow. ogrzewanej. Fakt, że nie schodziło do końca - w butli zostawało sporo gazu, może ciśnienie było już dla pieca za małe... Mówię jak było, przecież bym nie kitował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 23.12.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Butle 11kg z prop-but sa np. na stacjach benzynowych (choćby Shell, Orlen). Ale można pewnie też dowóz sobie załatwić (np. firma Gaspol). Może komuś się przyda moje doświadczenie - podczas ostatnich mrozów do -16st butla 33kg schodziła mi w niecałe 24h, mimo, że nie ustawiałem 20st. a 10-13. Dom wciąż do końca nieocieplony i reku nie działa, ale tak czy siak jest to masakra i tylko w ostateczności. Szczególnie propan za 160zł/szt No ale od poniedziałku mam już gaz z sieci Farciarz Ja zamierzam tak grzać dom ok 1,5 miesiąca. Bo chce przygotowac posadzki pod parkiet. Dom mam ocieplony - jeszcze bez reku. Który dostawca jest najtańszy i jak wygląda wymiana butli, czy ktoś podjeżdża i wymienia czy sami będziemy musieli jeździć. Hydraulik mówi, że powinnam mieć takie 3 butle. Taka butla 11 kg, to rozumiem koszt 160 zł i to ma starczyć na ok 3 dni grzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 23.12.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Nie - butla 33 kg kosztuje 160, i to propanu. Musisz się skonsultowac, czy do Twojego pieca nie wystarczy propan-butan, który jest tańszy. Nie - butla starcza na niecałą dobę. Czyli 30 butli na miesiąc. Czyli circa 5000 zł. A teraz powiedz mi, czemu chcesz posadzki wygrzewać aż 1,5 miesiąca? Kiedy je zrobiłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 23.12.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Nie - butla 33 kg kosztuje 160, i to propanu. Musisz się skonsultowac, czy do Twojego pieca nie wystarczy propan-butan, który jest tańszy. Nie - butla starcza na niecałą dobę. Czyli 30 butli na miesiąc. Czyli circa 5000 zł. A teraz powiedz mi, czemu chcesz posadzki wygrzewać aż 1,5 miesiąca? Kiedy je zrobiłaś? To teraz mnie zaskoczyłeś. A czemu Ty grzałeś propanem a nie propan-butanem. Wymogi pieca? Ja będe miała Junkersa Smarta (kondensat). Czytałam że masz inny. A przy okazji ile kosztuje propan-butan? parkieciarz mówił, żeby mi wyschły dobrze posadzki to trzeba conajmniej 2-3 tygodnie stale grzać. Posadzki były robione we wrześniu Gaz ziemny mam mieć w lutym - może poczatek, moze połowa a moze koniec. A chyba jak jużzaczne grzac to będe to robić bez przerwy, chyb aże się myle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts