Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na propan z butli

szkodniczek

Recommended Posts

Witam

mam parę pytań odnośnie ogrzewania propan-butanmem z butli 11kg. Szukałem trochę w internecie ale informacji jest wiele (różne opinie) i nie do końca mogę podpiąć pod moją sytuację, ale od początku.

I

Czy takie rozwiązanie ma sens? bo jak narazie inna alternatywa jest jest ogrzewanie na prąd, ale to juz o wiele droższe rozwiązanie, bo wtedy wszystko będę miał na prąd....

pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi

11 kg gazu płynnego ( butla) to ok 130 kWh energii cieplnej,

Za butle zapłacisz 45-55zł , za en. elektr. ok 58zł ale bez problemu z wymianami butli oraz zapachem gazu w pomieszczeniu w którym butla będzie stała.

Przy prądzie 2 taryfowym ogrzewanie będzie jeszcze tansze .

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie od sylwestra chodzi piec na butli propanu 30kg. Rozruch był bardzo ciężki, bo woda na powrocie miała 2 stopnie, w chałupie tak samo ok. 3st. Nad ranem wracając z zabawy zaszedłem na budowe coby sprawdzic stan i butla była oszroniona na wysokości 1/3 od dołu, czyli niewiele, przynajmniej tak pamiętam ;]. Jednak po 24 godzinach już z tej butli tak wiele nie ubyło i chodzi jeszcze do dziś. Oszronienie już prawie jest przy dnie, do wieczora pewnie będzie po wszystkiemu. Chałupa 145m2, w domu 12 stopni, wszędzie podłogówka,ocieplenie styro 15/ wełna 25, piec de dietrich mcr24/28BIC. W podłogówkę leje na zasilaniu 25stopni a na powrocie jest 6 mniej. Piec chodzi 10 minut na minimum i 20 minut stoi. Prądem pewnie byłoby w tej samej cenie, jednak nie sprawdził bym instalacji czy chodzi prawidłowo, a gaz mam mieć już niedługo. W piecu tylko zmieniłem śrubką dopływ gazu wg instrukcji, wkręcić do oporu w prawo, potem 3,5 do czterech obrotów w lewo. Propan z butli ładnie odparowuje bo podłoga na której stoi ma 20stopni i ją podgrzewa.

• 4 weeks później...

Od tygodnia grzeje butlami 33 kg propanem, tzw czystym propanem. Butle początkowo stały na dworze a teraz je trzymam w kotłowni gdzie jest 5-10 stopni. Dom ok 200m2. Na ścianach 15 cm styro, poddasze 25 cm wełny. parter to sama podłogówka a poddasze to troche podłogówki i reszta to grzejniki. Niestety stwierdzam, ze butla starcza na ok 2 dni. Fakt, że na dworze mrozy ostre ale piec działa na minimum, tzn nie mam jeszcze podpiętego regulatora, więc reguluje ręcznie i wszędzie jets puszczona woda na zasilaniu ok 35 st. Po ok dobie takiego grzania w domu jest temperatura ok 10 st. Przy mniejszych mrozach pewnie butla staraczałaby też na dwa dni tyle tylko, ze dom by sie tak nei wychładzał i w środku byłaby temperatura ok 20 st (teoretyzuje)

Narazie mam lekie perturbacje z tymi butlami, bo np. w niedziele podłączyłem nową butle. Jak przyjechałem we wtorek to piec wskazywał błąd gazu (brak gazu) a w domu było zimno i... czuć gaz. Okazało sie, że ta butla była nieszzcelna i gaz sie ulatniał i zamiast do pieca szedł na dom. Całe szczęście dom się nie ogrzał od jednego solidnego "pierdniecia".

Dostawca gazu i instalator odradzają mi grzanie propan-butanem bo będzie mi go zostawało. Narazie eksploatuje sam propan ale myśle, że skoro butle stoja w ogrzewanym pomieszczeniu to i propan-butan powinien cały schodzić a zawsze to troche taniej.

1'sza butla 3 dni, druga 4, trzecia 5, czwarta 6, niestety 5 i 6 po cztery i pół dnia (mrozy -20). Teraz idzie siódma. Zasilanie ustawione na 26 stopni, w domu 11-14. Nie mogę się już doczekać na ziemny. Oprócz dużych butli, spaliłem jeszcze 3 małe 11kg. Najgorzej mnie wpienia to, że duża butla się kończy przeważnie wieczorem albo w niedziele, jak nie można jechać i wymienić. Wtedy kupuje małą i do poniedziałku na niej śmigam.

1'sza butla 3 dni, druga 4, trzecia 5, czwarta 6, niestety 5 i 6 po cztery i pół dnia (mrozy -20). Teraz idzie siódma. Zasilanie ustawione na 26 stopni, w domu 11-14. Nie mogę się już doczekać na ziemny. Oprócz dużych butli, spaliłem jeszcze 3 małe 11kg. Najgorzej mnie wpienia to, że duża butla się kończy przeważnie wieczorem albo w niedziele, jak nie można jechać i wymienić. Wtedy kupuje małą i do poniedziałku na niej śmigam.

Napisz może jak duży masz dom i jak izolowany oraz jaki kocioł. Bo wyniki masz wyraźnie lepsze niż u mnie :-?

Zobacz 3 posty wyżej.

No tak, sorry :oops:

Dom troche mniejszy. Na zasilaniu ciągle lejesz 25 stopni. W sumie to zużycie gazu +/- podobnie jak u mnie. Ja nie mam jeszcze podłaczonego regulatora co by sobie wszystkim móc precyzyjnie sterować dlatego najniższa temperatura jąką moge narazie lać to 35, i cały czas tyle łąduje.

Dziwię, że kierujecie się w stronę takich szalonych rozwiązań jak grzanie butlami 11Kg. Przecież porównywalne cenowo jest grzanie dwutaryfowe prądem elektrycznym (pomieszczenia: piece akumulacyjne, woda: większy zasobnik albo bufor) a wygoda nieporównywalna. Rozumiem takie rozwiązanie w tylko przypadku gdy czekamy na podłączenie gazy ziemnego i chodzi o przetrwanie do tego czasu i nieinwestowanie w inne rozwiązania.

Osobiście używam butli 11Kg do kuchenki gazowej, ale w nowym domu będzie płyta grzejna. Wyjdzie drożej niestety bo dwie taryfy się tu nie komponują godzinowo, ale mam dosyć kończącego się gazu w najmniej odpowiednim momencie (najczęściej obie butle zostają w końcu puste w środku gotowanego obiadu).

Dokładnie jak pisze himlaje. Ja czekam na gaz od maja, już mam wszystko załatwione, dziś byłem podpisać umowę i niestety pokłóciłem sie w dziale technicznym. Miły pan stwierdził że mnie podłącza jak temp. będzie na plusie. Ja mu na to, że w umowie mam 45 dni od daty odebrania przyłącza, czyli 28 luty,to sie pan obruszył i stwierdził że koniec rozmowy. Nie chce iść na noże i sie procesować, próbuje jeszcze przez wykonawce ale chyba sie to skończy sprawą w sądzie. Najśmieszniejsze jest to, że dostałem wczoraj fakturę za podłączenie mi gazu czyli za coś czego nie zrobili. Kubańska komuna to przy gazowni europa zachodnia.

• 4 months później...
To chyba mieszanka, nie czysty propan - został butan. Propan ciągnie do końca (prawie).

Ja mam butle 33kg od 4 lat (miały być "chwilowo" :evil: ). Dom ok 200 m. Ocieplony przyzwoicie. Przy temperaturach koło +10 butla jest na 2 tygodnie, koło zera - tydzień, przy -20 trzy dni. Dla porównania latem (tylko cwu) to ok. 2-3 miesiące.

Witam,

znalazłem Twego posta na forum w kwesti pieca gazowego i zasilania poppanem.

Mam instalacje tradycyjną i niestety brak gazu ziemnego.Interesuj mnie dokąłdny model pieca który posaidasz.U mnie jest 100m do ogrzania, dom oceiplony.

Prosze też o szczegóły instalacji zbiornikowej.Dwie butle czy wiecej i jak z dostawą

pzdr

Krzysztof

• 4 years później...

Jak ogrzewacie propanem to gdzie trzymacie butle?

Mam piec http://pl.immergas.com/kotly_gazowe/kotly_kondensacyjne/1f/victrix_x_2_v2011/victrix_2_x24.htm

do czasu podłączenia gazu ziemnego chcę podłaczyć butle z propanem. Fachowiec, który ma to podłączyć mówi, że w domku jednorodzinnym mogą być max 2 butle podłączone szeregowo. Chce mi to podłaczyc do zaprojektowanej instalacji i butle trzymać na zewnątrz.

Mam od kumpla rogałęźnik na cztery butle, chciałbym je trzymać w kotłowni obok pieca.

Byłoby najlepiej.

Jeśli na ściane budynku masz skrzynkę z zaworem odcinającym, to załóż trójnik przed zaworem i podepnij się do niego z baterią butli.

W kuchence konieczna bedzie wymiana dysz. Sprawdź czy nie były w komplecie z kuchenką.

I prośba. Nie rób tego wszystkiego sam. Zleć instalatorowi z uprawnieniemi gazowymi.