Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt PROMYK pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

rafgolf - niestety ale to nie jest mój dom, zobaczyłem go ostatnio podóżując i zrobiłem kilka zdjęć i chciałem pokazać forumowiczom jak dobrze wygląda na podwoziu promyka, sam mam już projekt promyk oraz PNB ze zwykłym dachem i chyba ze względów finansowych nie będę już tego zmieniał.

• Odpowiedzi 279
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czenrezi04, dana-r - mam do Was pytanie ile metrów tynków wewnętrznych jest w naszym Promyku - mi dziś tynkarz powiedział (co prawda tak wstępnie), że może być ok 450 (!). Ja wyliczyłem na podstawie projektu, że powinno być max. ok 350 - więc różnica jest całkiem spora 100 metrów, więc w kasie ok 2000 - 2500 tyś.

Będę bardzo wdzięczny za Wasze odpowiedzi - pomogą mi w dalszych rozmowach.

Witajcie - promykowicze:yes: my będziemy budować lustrzane odbicie promyka z garażem dwustanowiskowym ze względu na położenie i wymiary działki. czenrezi04, dana-r gratulacje bardzo podobają mi się Wasze domki, my czekamy na pozwolenie budowy ma być podobno w kwietniu więc będziemy ruszać z budową a materiał na stan surowy kupiliśmy jeszcze w 2010 roku i już sa zauważalne oszczędności. Pozdrawiam wszystkich promykowiczów

michal0712-przykro mi, ale naprawdę nie pamiętamy ile było metrów do tynkowania. Ten etap zakończyliśmy i zapomnieliśmy, pieniądze poszły z rączki do rączki, więc nawet nie mam gdzie sprawdzić. Spróbuj sam policzyć, ile metrów mają ściany.Powodzenia:)

Cieszę się, że zwolenników PROMYKA przybywa:):):)

Witam gorąco i wiosennie wszystkich fanów PROMYKA :).Mam zamiar również przyłączyć się do grona forumowiczów.Jestem na etapie robienia zwiadu w kwestii przeróbek projektu i kosztów budowy.Śledzę również posty osób wymieniających doświadczenia.Jestem pełna podziwu dla budujących i życzę jak najszybszego wprowadzenia się do wymarzonego domku-niektórzy z was są prawie na mecie-GRATULUJĘ!!!A wracając do tematu jestem po rozmowie z szefem firmy budowlanej,który wstępnie wycenił budowę(pod klucz)na 300.000zł.Kwota wydaje mi się przeogromna za tak niewielki domek,gdzie zaznaczałam,że nie wymagam "złotych klamek i pozłacanych podłóg"i że pewne rzeczy mogą zostać do wykończenia za czas jakiś.Napiszcie co o tym sądzicie? Czy to mogą być realne koszty budowy?Ile rzeczywiście trzeba mieć kaski aby zrealizować projekt?Wydaje mi się,że powinnam poszukać innej ekipy budowlanej.Liczę na Wasze doświadczenie :)Przesyłam pozdrowienia.

Witaj rafgolf.Dzięki za odzew:).Wiadomo,że kwota zależy od tego co chce się mieć i z czego.Znalazłam inną firmę budowlaną i wstępnie szef wycenił samą robociznę za stan surowy zamknięty na 25 tys.bez fundamentów,czyli od zera w górę,a reszta kaski na materiały budowlane.Z tym,że każde z nas szuka na własną rękę promocji i wówczas wybieramy te w korzystniejszej cenie,bo on jako firma ma upusty w różnych hurtowniach.Na szczegółowe wyliczenia kosztów domku muszę poczekać do przyszłago tygodnia.Myślę,że nie będzie tragicznie.Tym bardziej,że prace typu ocieplenie elewacji,tynkowanie garażu i kotłowni mogą troszkę poczekać i być wykonane w terminie nieco późniejszym,a to już spora zwłoka w gromadzeniu i wydawaniu pieniążków.A ty na jakim jesteś etapie ze swoim PROMYKIEM?.Przesyłam pozdrowienia:bye:

Mi budowlaniec koszt robocizny za stan surowy otwarty, wycenił na 32000zł. Ocenił, że z materiałami stan surowy zamknięty powinien mi wyjść jakieś 120 do 130tys.. Mam nadzieję, że tak będzie. W przyszłym tygodniu składam wniosek o kredyt 300000zł. Chciałbym wybrać max 250000 z tego kredytu, bo będę miał też trochę swoich zaskórniaków i mam nadzieję że się uda. Choć biorąc pod uwagę fakt, że chcę zainwestować w ogrzewanie pompą ciepła (brak gazu) z wbudowanym zasobnikiem c.w.u. i poziomym kolektorem gruntowym (koszt wraz z ogrzewaniem podłogowym ok.50000zł) to chyba sam siebie oszukuję, że wybiorę tylko 250000. Ale bardzo rajcuje mnie wizja, że nie trzeba będzie biegać i podkładać do kotła. Sąsiad który już się wybudował obok (również parterówka ok 100m2) właśnie w takie ogrzewanie zainwestował i wg wykonawcy roczne koszty prądu za c.o. i c.w.u nie przekroczą 1500-2000zł. Przy takim ogrzewaniu najbardziej wskazane ze względu na ekonomię jest zastosowanie w całym domku ogrzewania podłogowego(niskie parametry zasilania i powrotu). Za takim rozwiązaniem przemawia jeszcze fakt, że w promyku do ogrzania będzie wraz z kotłownią tylko 90m2 (garaż nie będzie ogrzewany).

Witamy wszystkich :)

Dołączamy do grona budujących Promyk. Mamy już projekt, dokumentację i czekamy tylko na pozwolenie na budowę, no i oczywiście dobrą pogodę.

Zakupiliśmy już stal na zbrojenia i bloczki fundamentowe i chcielibyśmy kupić materiały na fundament, a dokładnie materiały izolacyjne. Mamy tylko pewne wątpliwości czytając fora i słysząc wypowiedzi różnych osób. Jakie materiały stosować? Jak Wy załatwiliście tą kwestię? Czy izolowaliście też fundamenty od wewnątrz?

Z góry dziękujemy i pozdrawiamy :bye:

Witam Was.Fajnie,że z nadejściem wiosny zaczyna się dziać na budowach.Każdy z nas liczy w tę i z powrotem ,aby oszczędnie gospodarować pieniążkami.Takie niestety mamy realia:(((.Dobrze,że możemy wymieniać się informacjami i doradzać sobie.Dzięki za info dot. kosztów-bo to wielka niewiadoma:))).Ja nadal czekam na wyliczenia majstra,a swoją drogą poszperałam trochę w Allegro i policzyłam średnie ceny za materiały.A co do moich pomysłów dotyczących budowy to konsultowałam się z przedstawicielem firmy Megatherm i mam wstępne wyliczenie płyty,bo wcześniej nie wspominałam,że mam zamiar posadowić dom na ciepłej płycie fundamentowej grzewczej,czyli z wtopionym ogrzewaniem podłogowym pomijając oczywiście garaż i kotłownię i oszczędzając na czasie, kaloryferach,kształtkach,kolankach,miedzi,hydrauliku itd.Z wyliczeń wynika,że koszt fundamentu z materiałami wyniesie nieco ponad 55.000zł z wyprowadzonymi rurkami,kanalizą,itd.Pozostanie więc tylko ciągnąć mury...Przesyłam pozdrowienia.

Witam wszystkich budujacych Promyka

właśnie jesteśmy z mężem na etapie załatwiania pozwoleń na budowę i jesteśmy bardzo zainteresowani tym projektem.

Od paru tygodni sledzę te forum i zbieram informacje przydatne dla nowicjuszów.

chciałabym się dowiedzieć z jakich materiałów budujecie promyka? tzn. jakie bloki wybraliście?

z góry dzięki za odp

Witam wszystkich, od pół roku Was tu podglądam i ciągle dowiaduję się czegoś nowego. Dwa tygodnie temu rozpoczęliśmy prace budowlane - ściany pną się do góry w błyskawicznym tempie i wygląda to coraz lepiej :)) Jak tylko znajdę wolniejszą chwilę to wstawię kilka zdjęć. Pozdrawiam wszystkim serdecznie.

Witam wszystkich, od pół roku Was tu podglądam i ciągle dowiaduję się czegoś nowego. Dwa tygodnie temu rozpoczęliśmy prace budowlane - ściany pną się do góry w błyskawicznym tempie i wygląda to coraz lepiej :)) Jak tylko znajdę wolniejszą chwilę to wstawię kilka zdjęć. Pozdrawiam wszystkim serdecznie.

Tak po cichutku, a tu już ściany - a tak z ciekawości gdzie budujesz?