Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt PROMYK pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

My niestety musimy poczekać aż będzie bardziej sucho, na działce jest dość mokro co nam wstrzymuje prace związane z wykopem fundamentów :( Co do kosztów również jesteśmy ciekawi :) Może chociaż tak średnio uda się podać .....

Pozdrawiamy!

• Odpowiedzi 279
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie geodeta w zeszłym tygodniu wytyczył pole zabudowy, a jutro wpada ekpia i zaczynamy prace ziemne. Założę na dniach dziennik budowy.

Moje koszty to narazie:

Porotherm+bloczki betonowe+cegła na kominy+stal to około 12 tyś

Ekipa wyceniła robocizne na 11 tyś za fundamenty i mury z kominami (bez ścianek działowy, bo te będziemy stawiać sami)

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...

Ostatni trochę zaniedbałem forum Promyka - budowa jest w toku do tego doszło jeszcze trochę innych spraw. Domek już jest zamknięty, są też instalacje elektryczna i sanitarna, tynki wewnętrzne również. Niebawem kolejne prace.

Jak u Was postępują prace?

czenrezi04, dana-r - czy już zakończyliście Wasze budowy?

• 2 weeks później...

U nas kończą właśnie wieniec. Nasze koszty materiałów + robocizna (bez ścianek działowych) za ten etap to około 35 tyś

Udało mi się załatwiś ekipę do budowy dachu na połowę lipca. Za kopleksowe wykonanie, tj. drewno, blachodachówka rukki, wszelkie dodatki, folie, opierzenia, orynnowanie, filary, nadbitki itp oraz robocizna (prace ciesielskie, dekarskie) zapłacimy 40 tyś zł.

Pozdrawiam

P.S. Założyłem dziennik budowy.

Edytowane przez Jerzus

Aha. Już myślałem że też w okolicy Koszalina. Ostatnio pod Bobolicami widziałem "na żywo" domek z Mg Projekt "Jak Marzenie", jest to dokładnie ten sam dom co promyk jedyna różnica to dach; bo ma kopertowy, który powoduje wg mnie że domek wygląda dużo dużo lepiej, aż przez chwilę zacząłem żałować że nie namówiłem żonki na ten projekt, nie mogłem się napatrzeć i zastanawiałem się kiedy właściciel wyjdzie i mnie pogoni. Załączyłbym zdjęcie ale chyba na forum nie ma jak. Podoba mi się wasza wersja przeróbki garażu na następną sypialnię. Też o tym myślałem ale od września 2010 mamy już PNBudowę i na tym etapie nie będziemy już tego zmieniać, mam nadzieje że 3 sypialnie nam wystarczą. Cieszy mnie to, że budujących i chcących budować promyk przybywa.....

Witam

Bardzo podoba mi się projekt jak marzenie z garażem, czy mogę prosić o przesłanie zdjęć na adres [email protected]. Na tym forum ich nie widzę. Z góry dziękuję.

lidka_ mam pytanie.

Otóż patrząc na zdjęcia w Twoim dzienniku budowy zauważyłem pewną rzecz. Przerabialiście u siebie okna, tzn pomniejszaliście? bo widzę nadproża, a pierwotnie w projekcie sklepieniem okien jest wieniec.

Wymiary okien są takie jak w projekcie, nie pomniejszaliśmy ich.

czekam i się chyba nie doczekam dotychczasowych kosztów budowy promyka, ale może w końcu może ktoś się zlituje. U mnie w poniedziałek ma być zdejmowany humus:rolleyes:

Przyłączam się do prośby. Promyk jest w ścisłym finale (jestem przed wyborem projektu) i rzetelna informacja o kosztach bardzo by mi pomogła. Zwracam się przede wszystkim do "pionierów" tego wątku:)

Nie dokumentuje bardzo szczegółowo wszystkich wydatków (bo czasami zabraknie przysłowiowego worka zaprawy czy kilku gwoździ :-) ), ale bank mnie dość dokładnie rozlicza (kredyt) więc mogę Was zapewnić, że Promyka można wybudować za ok 200 tyś, pod pewnymi warunkami - my wiele rzeczy wykonujemy / będziemy wykonywać sami (z zastrzeżeniem, że tylko takie, które potrafimy wykonać); trafiliśmy też na bardzo dobre ekipy - solidne, znające się na swojej pracy i w sumie nie drogie (choć mogły być jeszcze tańsze - ale po co ryzykować).

Jestem tego samego zdania. 200 tys. wystarczy, nie licząc oczywiście kierownika oraz kosztów za wszelkiego rodzaju papierki, np. 500zł za świadectwo energetyczne. Od wczoraj mieszkamy w PROMYKU, mąż bywał tam już wcześniej i pilnował, a od wczoraj to już tak oficjalnie. Jest super:) Pozdrawiam wszystkich i życzę wytrwałości:)

Jestem tego samego zdania. 200 tys. wystarczy, nie licząc oczywiście kierownika oraz kosztów za wszelkiego rodzaju papierki, np. 500zł za świadectwo energetyczne. Od wczoraj mieszkamy w PROMYKU, mąż bywał tam już wcześniej i pilnował, a od wczoraj to już tak oficjalnie. Jest super:) Pozdrawiam wszystkich i życzę wytrwałości:)

nasze gratulacje!!! U nas ten moment już blisko, a tak daleko. Najbliższe 3-4 tygodnie to będzie sprint budowlany, jedna ekipa za drugą, ale o tym popiszę w dzienniku.

Gratulacje. Zazdroszczę, bo sam wiem ile nas jeszcze czeka. No ale jak to mówią - budowa to prawdziwy sprawdzian cierpliwości. Oby Wam się dobrze mieszkało.

• 4 weeks później...

Kaballa, ja też jestem z Koszalina i budować się będziemy z narzeczoną na Jamnie, zaczynamy za miesiąc. Mamy już ekipę i pracujemy nad materiałami. Może spotkamy się i pogadamy o kosztach budowy? Region, ekipy i materiały mamy te same. My mamy projekt jak marzenie z garażem ale to różni się tylko lekko konstrukcją dachu, reszta to identycznie to samo. W razie czego mój mail albo numer telefonu: [email protected]

665 685 551, Piotrek

• 2 weeks później...
witam wszystkich Promykowiczów, jak postępy przy realizacji projektu. My już jesteśmy na etapie konstrukcji dachowych. Małymi kroczkami ale do przodu, budujemy systemem gospodarczym popołudniami i sobotami ale radzimy :). pozdrawiamy

w miarę wolnego czasu staram się tu wpisywać postępy i jakieś fotki: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181885-PROMYK-nasza-budowa&p=4785203#post4785203

Obecnie montujemy sufity podwieszane - też własnymi siłami, ale z fachową pomocą :-)