lidka_ 11.08.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 A u nas wstawili okna, drzwi i bramę garażową. Doczekaliśmy się też skrzynki elektrycznej a w domu szaleje hydraulik:)) Musimy też dokonać wyboru co do kotłowni. Co powiecie na piec firmy PROTECH EKO DUO podajnik tłokowy, ruszt wodny eko groszek+drewno?? P.S Niedługo uzupełnię dziennik o zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 18.08.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Panie michal0712 małe pytanko mam do ciebie, czy mógłbyś mi odpowiedzieć: - drzwi garażowe - jakiej firmy i jaki materiał(panel czy ocieplana blacha oraz koszt) - okna na jakim profilu - jaka blacha na dachu (firma i rodzaj) tak, dla porządku odpowiedziałem w moim dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smer 21.08.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 (edytowane) Witajcie Promyczki. Zamierzam zamienić spółdzielcze własnościowe mieszkanie w Katowicach na rzecz Promyka, którego zamierzam wybudować w jednej z około gliwickich wsi. Na dzień dzisiejszy w poniedziałek 22.08.2011 r. jestem umówiony na podpisanie umowy przedwstępnej na zakup działki. Zarówno na zakup działki, jak i na budowę domu zamierzam wziąć kredyt, a zaskórniaki przeznaczyć na opłatę formalności, uzbrojenie działki, itp. oraz jako bufor na niespodziewane wydatki. W tym roku na pewno już nie zdążę z niczym wystartować, ale w przyszłym... kto wie! ps. Gdzie Wy zamierzacie trzymać opał? Te wszystkie eko-groszki, czy co tam kto sobie wymarzył? Edytowane 21 Sierpnia 2011 przez smer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Happy_Investors 12.09.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 My na przykład powiększyliśmy kotłownię (pom. gospodarcze za garażem). Jest o 1 m wysunięta poza budynek. Fundament już zalany więc trochę tam miejsca jest. Może nie zmieści się tam cały zapas opału, ale zawsze więcej będzie można sobie składować lub wykorzystać to na inne cele. A tak poza tym to jak zamierzacie ogrzewać Promyka? gazem czy innym opałem? Jest dużo na ten temat dyskusji, co jest bardziej korzystne itd... ale może macie już jakieś doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smer 17.09.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Jak by nie kombinować, gaz nigdy nie będzie tańszy od węgla. Przynajmniej u mnie, na Śląsku.Ja zamierzam zainwestować w porządny piec niskiej mocy, z podajnikiem na groszek.Projekt Promyka oczywiście troszkę przerobię pod te ogrzewanie, ale jedynie kosmetycznie, bo wydaje mi się być idealny.1. Obrys ścian zewnętrznych w części garażowej wyrównam do prostokąta, przez co powiększę kotłownię za garażem. Tym sposobem będę miał obszerniejszą kotłownię i więcej miejsca na różne graty.2. Garaż wyposażę w kanał, w którym będę składował opał w workach. A w razie konieczności, kanał posłuży mi jako... kanał. A tak w ogóle, to mam zamiar już na dniach sfinalizować zakup ziemi, bo coś mi się to ślimaczy. Później wystartuję z papierologią i nim skończę, to... zapadnę w sen zimowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinsgdz 18.09.2011 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Witam!I ja przymierzam się do promyka.Zastanawiam się tylko czy anprawdę za 200 tyś można go postawić? Elektrykę napewno zrobimy sami a reszta to pewno ekipy.Czy poddasze jest bezużyteczne? Jak je zagospodarujecie?Możecie podesłać fotki ze środka i z zewnątrz na meila? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinsgdz 19.09.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Ze względu na wąską działkę: 17 x 35 m myślimy o Promyku. Martwi nas jednak kwestia wjazdu do garażu gdyż ze względu na wymiary i ułożenie działki dom będzie stał w taki sposób, że wejscie do domu i wjazd do grazu nie będą od strony ulicy - będą z lewej strony od ulicy. W związku ztym będę mieć trudno z wjazdem autem do garażu (wymiary auta 4,8 x 1,75 m). Da się wjechać i wyjechać majac tylko 4m między płotem a drzwiami garażowymi? Pomyślałem o taki rozwiazaniu i kilku innych - czekam na opinie http://www.gim1.grudziadz.com.pl/r2.jpg Przepraszam za słabą jakość i szybkie wykonanie w Paint. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smer 20.09.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Obawiam się, że nawet jeśli uda Ci się wjechać do garażu, to prędzej czy później przeklniesz ten wjazd. Szczególnie zimą. Może lepiej przedłużyć budynek i pomyśleć nad wjazdem "na wprost". A wtedy pomieszczenie gospodarcze zyska na metrażu. Poza tym zauważ, że jeżeli ta działka z obu stron dłuższego boku prostokąta przylega do działek sąsiednich, to nieźle będziesz musiał się nagimnastykować, żeby zachować po 4m z każdej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinsgdz 20.09.2011 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 (edytowane) smer masz rację z tym przedłużeniem garażu - równiez tak myślę, tylko ciekawe ile te zmiany będą kosztować w projekcie i w budowie. Tak sobie teraz myślę, że jak wydłuże dom aby wjezdzac autem od ulicy to wydluzy mi się kotłownia i dodatkowo zrobie pomieszczenie (postawie ściankę) na narzędzia, kosiarkę itd. Przy okazji- wiecie ile wynoszą wymiary garażu? Zastanawiam sie o ile będę musiał wydłużyć dom. http://www.gim1.grudziadz.com.pl/r4.jpg co do tarasu to planuje jak wyżej Co do zachowanai odległości od granicy to z jednej strony będą 4 m a z drugiej 3 z kawałekim od słupów - od daszku nad wejsciem do domu - i to podobno jest zgodne z przepisami więc się nie nagimnastykuje Edytowane 20 Września 2011 przez marcinsgdz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Happy_Investors 20.09.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Bez projektu wymiary możesz podejrzeć tu http://www.mgprojekt.com.pl/files/ps_promyk.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzus 25.09.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 @marcinmgdzWcześniej pytałeś o to czy da się postawić promyka za 200 tyś. Ja tak planuję, jednak od stanu surowego zamkniętego, łącznie ze ściankami działowymi, a oprócz instalacji wod/kan/gaz robimy, lub będziemy robić sami z bratem, który się na tym zna, bo prowadzi własną działalność w zakresie usług ogólnobudowlanych. Tym sposobem zaoszczędzę wiele na robociźnie. Jeżeli będziesz większość zlecał ekipom, to może być ciężko. Tym bardziej, że chcesz porobić tak wiele zmian w garażu. Pamiętaj, że każda dodatkowa ścianka, drzwi czy okno, ogólnie pomieszczenie to znaczące wydatki. Jeżeli chodzi o zagospodarowanie poddasza to zajrzyj do mojego dziennika budowy. Właśnie dokonuję aktualizacji, która obejmuje etapy aż od stanu surowego otwartego.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikala 26.09.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 marcinsgdz witaj, moja działka ma 21 m szerokości i 80 m długości, buduję lustrzane odbicie promyka czyli od drogi mam okno z jadalni, zrobiliśmy trochę zmian w projekcie a mianowicie zrównaliśmy ścianę garazową z domem, zrobiliśmy garaż dwustanowiskowy i automatycznie powiększyła sie kotłownia, zmieniliśmy wymiary okien i przeniesliśmy skrzynkę elektryczną do garażu. Długość domu teraz ma 20 m, z czego garaz 8 a pozostała część około 11,60 m - za te zmiany zapłaciliśmy 1400 zł. Nie da sie wjechać do garażu mając 4 m od granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motylek0503 11.10.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 witam bardzo podoba mi się ten projekt jestem na niego zdecydowana chciałabym się dowiedzieć ile daliście na fundamenty i czy ktoś budował z terivy z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 13.10.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 witam bardzo podoba mi się ten projekt jestem na niego zdecydowana chciałabym się dowiedzieć ile daliście na fundamenty i czy ktoś budował z terivy z góry dzięki Na materiał na fundamenty (ława + ściana) wydaliśmy ok 9 tyś.. Do tego trzeba doliczyć robociznę, a ta była w komplecie z dalszymi pracami; zebranie humusu (my na to mieliśmy promocje ), piach do zasypania fundamentów i ich zasypanie. Koszty fundamentów zależą od wielu czynników - nie da się ich tak łatwo porównać, ale mam nadzieję, że choć trochę pomogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motylek0503 14.10.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 dzięki każda podpowiedz pomaga jestem zdecydowana na promyka choć będa małe zmiany mam nadzieje że bedzie więcej zdjęc szczególnie z wewnątrz domu. Ja czekam za geodetą miał być pod koniec tygodnia ale coś go niewidzę a narazie załatwiam pozwolenia pozdroo dla wszystkich budujacych promyka ten projekt jest świetny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinsgdz 23.10.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Czy już ktoś mozę podać orientacyjne koszty budowy bez działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smer 26.10.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Witajcie. Trafiłem na stronkę jakiejś firmy budowlanej, czy deweloperskiej, która sprzedaje domki "Jak marzenie z garażem" w cenie... pomińmy, bo szkoda tyle dać. Niemniej proponuję sobie wejść na tę stronkę i obejrzeć, bo: 1. "Jak marzenie z garażem", to po prostu "Promyk", tyle że z kopertowym dachem. 2. Jest tam trochę zdjęć z zewnątrz - galeria. 3. I CO DLA KANDYDATÓW NA PROMYKA NAJWAŻNIEJSZE: Jest tam wizualizacja wnętrza z możliwością wirtualnego "spaceru" po domku... No, nie jest tak różowo do końca, bo domek niby z garażem, a spacer w środku ukazuje domek bez garażu, zamiast kibelka jest jakieś pomieszczenie, do którego nie da się wejść (może kotłownia?) i ogólnie układ wnętrza odbiega od standardowego projektu... ale ogólnie polecam oglądnięcie. Aha, nie wpadajcie pochopnie w zachwyt zachłyśnięci przestrzenią , całość klikana jest szerokokątnym obiektywem i sprawia wrażenie komnat wawelskich, hehehe... Szkoda, że to osiedle deweloperskie jest tak daleko ode mnie, bo chętnie pojechałbym i udając kupca pomyszkował w środeczku Myślę, że nie złamię żadnego regulaminu forum, jeśli zapodam link?: http://werdom.pl/bronisin.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motylek0503 27.10.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 dzięki dobrze jest sobie obejrzeć ale nie widziałam wc tylko bezpośrednio hol a co słychać u budujących promyka bo jakoś cicho chyba praca idzie pełną parą i brak czasu:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaballa 29.10.2011 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Aż miło popatrzeć jak przybywa budowniczych tego domku:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motylek0503 31.10.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 domek jest urokliwy to i coraz więcej osób przybywa a jak idzie budowa bo narazie cichutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts