dana-r 02.02.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Cieszę się, że wierzysz w ten koszrotys. Próbować trzeba. Też dużo się zastanawiam nad drugim wc. Raczej z niego zrezygnujemy(choć trochę szkoda) i zrobimy albo spiżarnię (najlepiej z wejściem od razu z kuchni), albo graciarnię (na odkurzacz, deskę do prasowania). Może wciśniemy tam pralkę? Już nie mogę się doczekać rozpoczęcia budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 02.02.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Takie pomieszczenie na wszystko i nic w domu jest potrzebne. A jedna łazienka z WC na jednym poziomie powinna wystarczyć. Cały czas tłumaczę sobie, że w mieszkaniu w bloku np M3 czy M4 jest tylko jedna łazienka z wc i nie stanowi ona takiego problemu. Podobny układ pomieszczeń ma projekt cztery kąty II (jest nieco większy i dach 4spadowy, droższy w budowie) i jedna z osób która pisze na tym forum i wybudowała ten dom też zrezygnowała z dodatkowego wc i zrobiła tam pom. gosp. i nie narzeka. My też nie będziemy narzekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana-r 03.02.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Też sobie tak to tłumaczę. Ludzie mieszkający w bloku, nawet w 4-pokojowym mieszkaniu, też mają jedną łazienkę. A jak zamierzasz ogrzewać dom, gazem? U nas jest to niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 03.02.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Też nie będę ogrzewał gazem, a piecem na paliwo stałe: węgiel/ drewno itp. Jak nie starczy mi pieniędzy, aby wszytko zrobić od razu to zacznę od wykończenia: kuchni, łazienki, salonu, sypialni w garażu i kotłowni nie zrobię tynków. PS Nie chcę brać dużego kredytu, aby zrobić wszystko za kredyt, tylko przez rok 2 albo 3 będę sobie wykańczał z bieżących pieniędzy, bo jakie są odsetki za kredyt to wszyscy wiemy. Myślę, że ten domek jest prosty i nie będzie bardzo kosztowny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana-r 06.02.2010 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Mam jeszcze pytanko, czy robisz drzwi w kotłowni? My o tym nie pomysleliśmy i nie zaznaczyliśmy w projekcie. W sumie wygodniej by było. W pzeciwnym razie trzeba będzie nosić wszystko przez garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 07.02.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Ja też 99 % nie będę miał dodatkowych drzwi w kotłowni. Byłyby na pewno ułatwieniem, muszę to jeszcze dokładnie przemyśleć. Dam znać o moich przemyśleniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czenrezi04 16.02.2010 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Witam! Dołączam do grona budujących mały domek z marzeń. Długo z mężem szukaliśmy domu dla nas, aż tu nagle pojawił się Promyk. Mamy już pozwolenie na budowę. W projekcie zrezygnowaliśmy z okien w garażu oraz z małej łazienki, którą przerabiamy na spiżarnię z wejściem od strony kuchni. Będziemy budować w województwie łódzkim. Z wielkim zainteresowaniem będziemy śledzić posty i postępy w realizacji naszego wspólnego marzenia o Promyku. Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 16.02.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 czenrezi04 - jak już się pewnie domyślasz ja też będę budował ten domek - też rezygnuje z małego wc, raczej jednak 1 małe okno w garażu zostawię. Jak u Ciebie z pozostałymi zmianami, jak będziesz ogrzewała dom. Jakie zmiany jeszcze zrobiłaś względem oryginalnego projektu? Dzięki za wszystkie info - ja za chwilę będę adaptował ten projekt - wszystkie uwagi są dla mnie cenne. PS Gdzie będziesz dokładnie budowała (ja też jestem z łódzkiego), czy będziesz prowadziła dziennik na forum. Pozdrawiam i powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czenrezi04 16.02.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Witam! W projekcie dokonaliśmy pewnych kosmetycznych zmian, tak by funkcjonalniej zagospodarować pomieszczenia. W przedpokoju przesuwamy nieco ściankę poszerzając go o 14 cm od strony przyszłej spiżarni (pomniejszając ją) na tej ścianie stanie szafa w zabudowie z lustrami (uzyskamy wówczas głębokość szafy 60 cm). Podobnie zrobiliśmy z drzwiami od sypialni przy łazience, drzwi przesuwamy o 60 cm w głąb pokoju, by znów móc wykonać szafę w zabudowie. Przejście do spiżarni będzie u nas wyglądało tak jak w projekcie Słoneczny z garażem (MG Projekt) przejście z kuchni do pomieszczenia gospodarczego http://www.mgprojekt.com.pl/domki/slonecznyg/rzuty.php Dzięki temu za tą małą ścianką można ukryć lodówkę. Zamiast dachówki, planujemy pokryć dach blachodachówką (również chcemy zejść maksymalnie z kosztów zachowując urok tego domku), myślimy też o ociepleniu ścian styropianem 12 cm, a nie 10 tak jak przewiduje projekt. Planujemy ogrzewać dom piecem na eko groszek. Orientowaliśmy się jakie są koszty postawienia fundamentów. Ekipa wyliczyła nam, że fundament (robocizna wraz z materiałami) wyniesie 24tyś. Mamy wątpliwości czy to nie za duży koszt. Na razie pewnie nic się nie będzie działo bo czekamy na przyłączenie prądu, no i oczywiście na WIOSNĘ! Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czenrezi04 16.02.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 A, zapomniałam odpowiedzieć na jeszcze jedno pytanie, my będziemy budować w małej miejscowości miedzy Łaskiem a Lutomierskiem, niedaleko Wodzierad. Nie możemy się doczekać kiedy przeniesiemy się z miasta Łodzi bliżej natury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 17.02.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Ja, aby zakryć lodówę planuję zrobić wypustkę z płyty z k/g między oknem od "jadalni" a kuchnią - od strony pokoju będą na niej jakiś ozdobne wgłębienia - ale jak dokładnie będzie wyglądała ta ścianka będę myślał później. Być może też przesunę troszeczkę spiżarnie bliżej kuchni, aby uzyskać większą "głębie: na szafę w przedpokoju. Podobnie jak Ty też palnuję pokryć dach blachodachówką. Mam nadzieję, że nasze dyskusje przyniosą korzyści dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 21.02.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 czenrezi04 - czy masz już może orientacyjny koszt budowy domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czenrezi04 24.02.2010 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Zleciliśmy wykonanie kosztorysu firmie budowlanej z Pabianic (materiały + robocizna za poszczególne etapy budowy). Mają się odezwać w tym tygodniu. Jak tylko będę go miała dam znać i podzielę się wiadomościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 24.02.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Ok, czekam z niecierpliwością na info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana-r 28.02.2010 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Ja też jestem ciekawa, jak wygląda aktualny kosztorys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czenrezi04 28.02.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Witam! Odebraliśmy właśnie kosztorys od firmy budowlanej. I wygląda to tak:Roboty ziemne: 2.057, Fundamenty: 18.388, Ściany zewnętrzne i wewn. konstrukcyjne: 18.793, Ścianki działowe: 4.767, Kominy: 6.125, Dachy konstrukcja i pokrycie: 43997.35, Podłoża pod posadzki i posadzki: 21.610, Tynki i okładziny wewnętrzne: 24.221. Łączna kwota( materiałów + robocizny + sprzęt + transport na miejsce budowy) wyniosła 139.961 (jeśli komuś zależy na rachunkach to z VAT 149.758). Prosiliśmy o kosztorys stanu surowego otwartego z dachem. W cenie jest uwzględniona blachodachówka (w projekcie była dachówka ceram.), izolacja i ocieplenie dachu, płyty k-g na sufitach. Do tego należy dodać całą resztę: okna, drzwi, kominek, elektrykę, rozprowadzenie instalacji do ogrzania budynku, ocieplenie budynku i oczywiście prace wykończeniowe (terakota, płytki ścienne, panele itp.). My prosiliśmy o taki kosztorys, bo wszystkie prace wykończeniowe będziemy robić we własnym zakresie. Wydaje nam się, że jak na zlecenie wykonania firmie takich prac(bez zamartwiania się o to że nagle może czegoś zabraknąć i należy jechać i dokupić bo inaczej roboty stoją) to całkiem do przełknięcia ta kwota. Jeśli macie jakieś inne doświadczenia bądź informacje to piszcie. Szef firmy przewiduje czas budowy takiego domku około 2 miesiące (8-9 pracowników). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana-r 28.02.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Myślę, że to duża kwota, jak na stan otwarty. W takim razie wykończenie domu pod klucz wyniesie ponad 200tyś, co mnie troche niepokoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana-r 28.02.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 A jeśli chodzi o dach, to rzeczywiście tyle to kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 01.03.2010 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Dzięki za kosztorys - będzie pomocny. Ja będę budował dom metodą gospodarczą - ekipy do poszczególnych prac będę wybierał osobno, materiały będę kupował sam więc liczę, że uda mi się wybudować jeszcze taniej i zamknę się we wszystkim w 200 000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czenrezi04 02.03.2010 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Powodzenia w budowie dla wszystkich. My wybraliśmy opcję z jedną firmą, bo nie ukrywam zależy nam na czasie, po sprzedaży bloków musimy się gdzieś podziać, a im krócej na tułaczce tym lepiej to zniesiemy. Jak już domek będzie stał i go zamkniemy to można się prawie wprowadzać i sukcesywnie wykańczać pomieszczenia. Czy może trafiliście na inną stronę z budowy Promyka, gdzie ktoś wstawił zdjęcia? Przeszukiwałam internet ale nie udało mi się na nikogo trafić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts