Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt PROMYK pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

Cieszę się, że wierzysz w ten koszrotys. Próbować trzeba. Też dużo się zastanawiam nad drugim wc. Raczej z niego zrezygnujemy(choć trochę szkoda) i zrobimy albo spiżarnię (najlepiej z wejściem od razu z kuchni), albo graciarnię (na odkurzacz, deskę do prasowania). Może wciśniemy tam pralkę? Już nie mogę się doczekać rozpoczęcia budowy :)

• Odpowiedzi 279
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Takie pomieszczenie na wszystko i nic w domu jest potrzebne. A jedna łazienka z WC na jednym poziomie powinna wystarczyć. Cały czas tłumaczę sobie, że w mieszkaniu w bloku np M3 czy M4 jest tylko jedna łazienka z wc i nie stanowi ona takiego problemu. Podobny układ pomieszczeń ma projekt cztery kąty II (jest nieco większy i dach 4spadowy, droższy w budowie) i jedna z osób która pisze na tym forum i wybudowała ten dom też zrezygnowała z dodatkowego wc i zrobiła tam pom. gosp. i nie narzeka. My też nie będziemy narzekać.

Też nie będę ogrzewał gazem, a piecem na paliwo stałe: węgiel/ drewno itp. Jak nie starczy mi pieniędzy, aby wszytko zrobić od razu to zacznę od wykończenia: kuchni, łazienki, salonu, sypialni w garażu i kotłowni nie zrobię tynków. PS Nie chcę brać dużego kredytu, aby zrobić wszystko za kredyt, tylko przez rok 2 albo 3 będę sobie wykańczał z bieżących pieniędzy, bo jakie są odsetki za kredyt to wszyscy wiemy. Myślę, że ten domek jest prosty i nie będzie bardzo kosztowny :-)

• 2 weeks później...
Witam! Dołączam do grona budujących mały domek z marzeń. Długo z mężem szukaliśmy domu dla nas, aż tu nagle pojawił się Promyk. Mamy już pozwolenie na budowę. W projekcie zrezygnowaliśmy z okien w garażu oraz z małej łazienki, którą przerabiamy na spiżarnię z wejściem od strony kuchni. Będziemy budować w województwie łódzkim. Z wielkim zainteresowaniem będziemy śledzić posty i postępy w realizacji naszego wspólnego marzenia o Promyku. Pozdrawiamy!

czenrezi04 - jak już się pewnie domyślasz ja też będę budował ten domek - też rezygnuje z małego wc, raczej jednak 1 małe okno w garażu zostawię. Jak u Ciebie z pozostałymi zmianami, jak będziesz ogrzewała dom. Jakie zmiany jeszcze zrobiłaś względem oryginalnego projektu? Dzięki za wszystkie info - ja za chwilę będę adaptował ten projekt - wszystkie uwagi są dla mnie cenne. PS Gdzie będziesz dokładnie budowała (ja też jestem z łódzkiego), czy będziesz prowadziła dziennik na forum. Pozdrawiam i powodzenia!

Witam! W projekcie dokonaliśmy pewnych kosmetycznych zmian, tak by funkcjonalniej zagospodarować pomieszczenia. W przedpokoju przesuwamy nieco ściankę poszerzając go o 14 cm od strony przyszłej spiżarni (pomniejszając ją) na tej ścianie stanie szafa w zabudowie z lustrami (uzyskamy wówczas głębokość szafy 60 cm). Podobnie zrobiliśmy z drzwiami od sypialni przy łazience, drzwi przesuwamy o 60 cm w głąb pokoju, by znów móc wykonać szafę w zabudowie. Przejście do spiżarni będzie u nas wyglądało tak jak w projekcie Słoneczny z garażem (MG Projekt) przejście z kuchni do pomieszczenia gospodarczego http://www.mgprojekt.com.pl/domki/slonecznyg/rzuty.php Dzięki temu za tą małą ścianką można ukryć lodówkę. Zamiast dachówki, planujemy pokryć dach blachodachówką (również chcemy zejść maksymalnie z kosztów zachowując urok tego domku), myślimy też o ociepleniu ścian styropianem 12 cm, a nie 10 tak jak przewiduje projekt. Planujemy ogrzewać dom piecem na eko groszek. Orientowaliśmy się jakie są koszty postawienia fundamentów. Ekipa wyliczyła nam, że fundament (robocizna wraz z materiałami) wyniesie 24tyś. Mamy wątpliwości czy to nie za duży koszt. Na razie pewnie nic się nie będzie działo bo czekamy na przyłączenie prądu, no i oczywiście na WIOSNĘ! Pozdrawiamy!

Ja, aby zakryć lodówę planuję zrobić wypustkę z płyty z k/g między oknem od "jadalni" a kuchnią - od strony pokoju będą na niej jakiś ozdobne wgłębienia - ale jak dokładnie będzie wyglądała ta ścianka będę myślał później. Być może też przesunę troszeczkę spiżarnie bliżej kuchni, aby uzyskać większą "głębie: na szafę w przedpokoju. Podobnie jak Ty też palnuję pokryć dach blachodachówką. Mam nadzieję, że nasze dyskusje przyniosą korzyści dla wszystkich.

Witam! Odebraliśmy właśnie kosztorys od firmy budowlanej. I wygląda to tak:

Roboty ziemne: 2.057, Fundamenty: 18.388, Ściany zewnętrzne i wewn. konstrukcyjne: 18.793, Ścianki działowe: 4.767, Kominy: 6.125, Dachy konstrukcja i pokrycie: 43997.35, Podłoża pod posadzki i posadzki: 21.610, Tynki i okładziny wewnętrzne: 24.221. Łączna kwota( materiałów + robocizny + sprzęt + transport na miejsce budowy) wyniosła 139.961 (jeśli komuś zależy na rachunkach to z VAT 149.758). Prosiliśmy o kosztorys stanu surowego otwartego z dachem. W cenie jest uwzględniona blachodachówka (w projekcie była dachówka ceram.), izolacja i ocieplenie dachu, płyty k-g na sufitach. Do tego należy dodać całą resztę: okna, drzwi, kominek, elektrykę, rozprowadzenie instalacji do ogrzania budynku, ocieplenie budynku i oczywiście prace wykończeniowe (terakota, płytki ścienne, panele itp.). My prosiliśmy o taki kosztorys, bo wszystkie prace wykończeniowe będziemy robić we własnym zakresie. Wydaje nam się, że jak na zlecenie wykonania firmie takich prac(bez zamartwiania się o to że nagle może czegoś zabraknąć i należy jechać i dokupić bo inaczej roboty stoją) to całkiem do przełknięcia ta kwota. Jeśli macie jakieś inne doświadczenia bądź informacje to piszcie. Szef firmy przewiduje czas budowy takiego domku około 2 miesiące (8-9 pracowników).

Powodzenia w budowie dla wszystkich. My wybraliśmy opcję z jedną firmą, bo nie ukrywam zależy nam na czasie, po sprzedaży bloków musimy się gdzieś podziać, a im krócej na tułaczce tym lepiej to zniesiemy. Jak już domek będzie stał i go zamkniemy to można się prawie wprowadzać i sukcesywnie wykańczać pomieszczenia.

Czy może trafiliście na inną stronę z budowy Promyka, gdzie ktoś wstawił zdjęcia? Przeszukiwałam internet ale nie udało mi się na nikogo trafić.