Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt PROMYK pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 279
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Ja już niedługo będę składać papiery dotyczące uzyskania pozwolenia na budowę. Myślę, że zacznę budować na przełomie czerwca i lipca.

Dana-r Jak tam u Ciebie z kosztami budowy, kiedy zaczynasz?

Ja mam zamiar dzielić się z Wami postępami prac w dzienniku budowy, mam nadzieję, że Wy też.

My mamy problem z kredytem. Już ponad 2 miesiące czekamy na decyzję i nie możemy się doczekać. Opieszałość banków nie zna granic. Gdyby nie to, już byśmy zaczęli. Wszystkie papierki mamy dawno załatwione.

Jeśli chodzi o dziennik budowy, to jak tylko będę miała czas, postaram się prowadzić.

• 2 weeks później...

Planuję wydać nie więcej niż 200tys. ale wiadomo jak to jest na budowie. Poza tym wiosna nie jest dobrym czasem na kupowanie materiałów budowlanych, ponieważ właśnie teraz ceny poszły w górę. Chcę wziąć 200 tys. kredytu. Wybudowanie stanu surowego otwartego ma kosztować ok.22tys.+ materiały.

Był już u nas geodeta i wytyczył budynek, ale kierownik budowy i nasz majster stwierdzili, że jest to zrobione żle- czyli pierwsze schody się zaczynają, a geodeta skasował od nas 450zł.

Witam! W projekcie dokonaliśmy pewnych kosmetycznych zmian, tak by funkcjonalniej zagospodarować pomieszczenia. W przedpokoju przesuwamy nieco ściankę poszerzając go o 14 cm od strony przyszłej spiżarni (pomniejszając ją) na tej ścianie stanie szafa w zabudowie z lustrami (uzyskamy wówczas głębokość szafy 60 cm). Podobnie zrobiliśmy z drzwiami od sypialni przy łazience, drzwi przesuwamy o 60 cm w głąb pokoju, by znów móc wykonać szafę w zabudowie. Przejście do spiżarni będzie u nas wyglądało tak jak w projekcie Słoneczny z garażem (MG Projekt) przejście z kuchni do pomieszczenia gospodarczego http://www.mgprojekt.com.pl/domki/slonecznyg/rzuty.php Dzięki temu za tą małą ścianką można ukryć lodówkę. Zamiast dachówki, planujemy pokryć dach blachodachówką (również chcemy zejść maksymalnie z kosztów zachowując urok tego domku), myślimy też o ociepleniu ścian styropianem 12 cm, a nie 10 tak jak przewiduje projekt. Planujemy ogrzewać dom piecem na eko groszek. Orientowaliśmy się jakie są koszty postawienia fundamentów. Ekipa wyliczyła nam, że fundament (robocizna wraz z materiałami) wyniesie 24tyś. Mamy wątpliwości czy to nie za duży koszt. Na razie pewnie nic się nie będzie działo bo czekamy na przyłączenie prądu, no i oczywiście na WIOSNĘ! Pozdrawiamy!

mam do ciebie pytanie. mianowicie skąd wzięliście taką adaptację projektu? macie jakiś program czy jest to wersja od architekta? sama jestem zainteresowana promykiem i chciałabym zrobić swoje poprawki ale zupełnie nie wiem jak sie do tego zabrać. bardzo proszę o podpowiedź :)

ja jeszcze zasugerowałabym w tej mniejszej łazience wygospodarować prysznic, zamiast w dużej robić i prysznic i wannę, wtedy dwie osoby na raz (np goście i wy, lub dzieci i wy) możecie brać kąpiel...

odp. do malotka - nie używaliśmy żadnego programu, w projekcie który otrzymujesz z biura są dokładnie podane wymiary pomieszczeń, usiedliśmy z mężem i rozmyślając nad naszymi potrzebami uzgodniliśmy że chcemy dokonać tych kilku drobnych zmian, które naniósł na projekt nasz architekt. Pozdrawiam.

Coś tam zaczęło się u nas robić. RAczej nie bedę prowadzić dziennika budowy (brak czasu), ale jak się nauczę, to wkleję jakieś zdjęcia z budowy.

Na początek kopanie dołów, potem zbrojenie, beton i bloczki keramzytowe. Mimo, że domek jestr prosty, budowa będzie trochę trwała, ponieważ trzeba robić przerwy technologiczne, odczekać, np. żeby stwardniał beton i nie pękał podczas dalszych prac.

Jak już będzie zalana ława, to zaczniemy stawiać ściany z bloczków Ytong. Na początku myśleliśmy o gazobetonie, ale ostatecznie postawiliśmy na ytong.

Postanowiliśmy też, że zamiast spiżarni, zrobimy z drugiego wc pralnię. Wstawimy tam tylko pralkę.

Prace będą przebiegać podobnie jak przy budowie bursztyna mg projekt.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?122386-Bursztyn-z-MGProjekt