Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt PROMYK pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

Powiem tak, ekipa zawsze ma swoje zdanie i namawia najczesciej na zmiany dobre, ale nie dla inwestora. Co to znaczy przeprojektowac dach? jak dostaniesz pozwolenie, to juz chyba za wiele nie mozesz zmienic. My dzis zalalismy wieniec. Dach w sumie jest duzy, ale co by tu mozna zmienic?

Jeđli chodzi o kominy, to zamawialisy na allegro, cena 3050zl (dwa kominy, dwa daszki na kominy-caly zestaw). Transport na terenie Polski wliczony w cene.

• Odpowiedzi 279
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Założyłam swój temat ale przez przypadek weszłam na wasz projekt. Jest on bardzo podobny do projektu który my na razie obstawiamy a mianowicie http://www.extradom.pl/projekt-domu-fraszka-wah1186.aspx?lustro=0 z tym, że nie podoba nam się rozwiązanie poddasza, choć bardzo pasuje wejście na piętro zaraz przy wejściu. (Szukamy własnie takiego projektu). No i teraz moje pytanie czy ktoś z was adaptował projekt promyk do domu z poddaszem i ew. w jaki sposób. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Założyłam swój temat ale przez przypadek weszłam na wasz projekt. Jest on bardzo podobny do projektu który my na razie obstawiamy a mianowicie http://www.extradom.pl/projekt-domu-fraszka-wah1186.aspx?lustro=0 z tym, że nie podoba nam się rozwiązanie poddasza, choć bardzo pasuje wejście na piętro zaraz przy wejściu. (Szukamy własnie takiego projektu). No i teraz moje pytanie czy ktoś z was adaptował projekt promyk do domu z poddaszem i ew. w jaki sposób. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ja buduje tak jak w projekcie, gdyż według mnie Promyk z poddaszem nie byłby już taki sam jak jest teraz i ja chciałem właśnie wybudować dom bez poddasza.

• 2 weeks później...
My już zaczęliśmy, w sobotę odwiedziliśmy działkę i ku miłemu zaskoczeniu ekipa podjęła się pierwszych prac, mamy wykopy pod fundament. Będziemy starali się wpisywać nowe informacje o postępach w dzienniku budowy. Mam problem z dodaniem zdjęć. Może dana-r jak znajdziesz chwilkę to podziel się jak zmniejszasz zdjęcia i jak je dodajesz do dziennika budowy, pierwsze moje próby nie powiodły się. Dobrej pogody życzę wszystkim budującym i wszystkim urlopowiczom.

Udało się, pierwsze zdjęcia w dzienniku budowy dołączone.

Z uzgodnień z naszym kierownikiem budowy wynika, że musimy poszerzyć komin w salonie ze względu na to, że projektant nie przewidział wentylacji we wszystkich pomieszczeniach. Nasz kierownik doradził, że będzie lepiej jak taka wentylacja będzie jednak również i w pozostałych pokojach, a my przystaliśmy na to, więc należy dołączyć dodatkowe kanały wentylacyjne do komina i wychodzi na to, że komin w salonie może osiągnąć 1,5m szerokości. Przeraziłam się tą szerokością komina, bo zmniejszy się przez to długość tej ściany gdzie ma być kominek , ale podobno można kominek zainstalować przed kominem, a nie z boku tak jak to przewiduje projekt. Chyba zdecydujemy się na zmianę materiału na ściany szczytowe na ytong (7 zł), w pobliskiej hurtowni jest tańszy od gazobetonu.

U mnie po mału do przodu, murarze narzekają na upały i nie ma się co im dziwić. Planują skończyć fundamenty w poniedziałek, a później na trochę nas zostawiają, bo mają oprócz naszego domku inną pracę. Na razie nie dodaję nowych zdjęć bo wyprowadziliśmy się już z bloków i pomieszkujemy u koleżanki za miastem a tam nie ma internetu, jestem na etapie poszukiwania dostwcy internetu a to nie jest proste z powodu braku zasięgu.

Mam pytanie do dana-r, jaki koszt wyszedł kratownic z montarzem, ja czekam właśnie na wycenę z firmy Mabudo ze Zduńskiej Woli. Dzięki. Życzę wszystkim dalszych postępów prac.

Witam po przerwie. Nie odzywałam się, bo musiałam na parę dni wyjechać. U nas prawie nic się nie dzieje. Ekipa nas trochę zawiodła, ponieważ nie pokazywała się dość długo(mają też inne budowy, okres urlopowy-masakra). Jesteśmy do tyłu z budową.

Kratownic jeszcze nie mamy. Na razie zamówiliśmy materiał na kratownice i ekipa będzie je zbijać na budowie. Przy obecnym tempie robót potrwa to wieki:( Trochę jesteśmy już zmęczeni i zniechęceni. Trudno mi powiedzieć ile to razem wyniesie, ponieważ ciągle dokupujemy n.p. ogromne ilości gwoździ i innych rzeczy.

Nadal zastanawiamy się czy brać dachówkę czy blachę. Właściwie różni się cena położenia- musimy to jeszcze uzgodnić z ekipą.

P.s. jeszcze nie spisałam wydatków-postaram się wkrótce. O fundamentach pisałam coś tam w dzienniku. Pozdrawiam:)

Mam pytanie do budujących, czy przewidujecie wykonywanie murłat na wieniec czy od razu kładziecie kratownice. W projekcie nic nie ma na temat murłat? murarze polecili mi cieśle i on twierdzi że powinny być, w firmie która zajmuje się wytwarzaniem wiązarów kratowych twierdzi że jeśli w projekcie nie ma to oni nie widzą potrzeby kładzenia murłat. Dana-r i michal0712 co o tym sądzicie, jak Wam radzono? Dzięki.

Ja na razie mam kłopot z uzyskaniem kredytu - to jest ciekawa historia, gdyż powierzchnia netto - 113 m2 podana w projekcie jest błędna, a powinna być 110,53 m2. Muszę to szybko wyprostować ,gdyż ekipa, aż rwie się do pracy, a kredytu nie ma.

Do dachu u nas jeszcze troszeczkę, ale już niebawem będę miał info od cieśli, który obecnie analizuje projekt - jak coś będę wiedział dam znać.

Czenrezi04 - masz już może wycenę dachu?

Dziękuję za informacje od Was, ja mam na razie wycenę wiązarów kratowych z firmy Mabudo - wyliczyli że potrzeba 18 wiązarów (rozstaw co 1 metr pomiędzy wiązarem)+łączniki stalowe+montaż i transport =13.030 zł netto(trzeba doliczyć 7%vat) Stosują szwedzkie drewno, rok sezonowane, 4 stronnie strugane i zaimpregnowane. Cena obejmuje również nasz daszek nad wejściem. Nie mam jeszcze dekarza więc nie wiem jaki jest koszt dalszych prac związanych z dachem. cały czas zastanawiamy się co zrobić z tymi murłatami, murarz tłumaczył mi że o to chodzi że trudno jest uzyskać idealnie równy wieniec i wtedy równa się murłatami by kratownice równo leżały, ale może uda się bez tych murłat?

U nas prace przeciągnęły się, dziś na placu była dopiero ubijarka do piasku wewnątrz fundamentu, w poniedziałek mają kłaść kanalizację i przy dobrych wiatrach wtorek, środa będą dopiero zalewać wszystko ostatnią warstwą betonu. Mamy bardzo solidnych murarzy, ale to nie zawsze idzie w parze z szybkimi postępami prac - coś za coś. Budowa to trening cierpliwości! Pozdrawiam!

Wydaje mi się, że Ciebie to taniej wyniesie. Jeśli cena obejmuje też montaż, to nie ma się nad czym zastanawiać. My będziemy mieć 27 kratownic. Podobno w projekcie były 23, a my nie potrafiliśmy się wcześniej zdecydować czy dachówka czy blacha i kierbud dołożył nam jeszcze 4 kratownice, bo dachówka ceramiczna jest o wiele cięższa.

No i na pewno zaoszczędzisz na czasie:)

Jeden projekt i wiele rozwiązań.

A jak robicie ściany szczytowe? Z bloczków czy drewniane?

Pozdrawiam!

Wiadomość dla czenrezi04 . Witam, jesteśmy posiadaczami działki w pobliżu Lutomierska i również zastanawiamy się nad budową Promyka, głównie ze względu na finanse. Mamy jednak wątpliwości, czy domek nie będzie za mały dla naszej 4 osobowej rodzinki. Miałabym do Pani prośbę o kontakt na prywatny e-mail [email protected]. Sytuacja w jakiej się znajdujemy jest prawie identyczna, dlatego bardzo zależy mi na prywatnym kontakcie. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Edytowane przez makam