Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt PROMYK pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 279
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich miłośników PROMYK-a. Jestem tutaj nowicjuszem na tym Forum, ale chciałbym się przyłączyć do budujących ten wspaniały domek. Jestem z Poznania, budowę rozpoczynam od razu po otrzymaniu kredytu (być może przyszły tydzień) mam już PNB, mam warunki przyłączeniowe z ENEA, brak wodociągu, brak gazu brak kanalizacji....ale to przecież nie problem. Kotłownia będzie na ekogroszek (chcę zamontować kocioł Heiztechnik HT eko duo), trochę przesunę ścianę dzielącą garaż od kotłowni i będzie cacy. Działka 858 m2, 29 m front. Już się nie mogę doczekać :-) Pozdrawiam promykowców z MG :-)

Witamy kolejnego "Promykowicza". My na starcie naszej budowy też nie mieliśmy prądu, ale woda była od początku. Ekipy miały swój agregat i ściany i konstrukcja dachu zostały wykonane bez problemu.

polibuda - z tak optymistycznym podejściem do tematu budowy myślę, że szybko się wprowadzisz do nowego domu. Jak już zaczniesz budowę pisz czasem tutaj - fajnie będzie powspomina początki.

Jak tylko skończy się zima startujemy ostro i walczymy z czasem - przewidywany czas przeprowadzki to lipiec/sierpień 2011 - mam nadzieję, że się uda :-)

Witam wszystkich serdecznie. Również mamy zamiar z żoną budować promyka. Jeżeli się uda szybko sprzedać mieszkanie i uzyskać pozwolenie na budowę (reszta dokumentów już jest) to na wiosnę ruszymy z budową.

Nasza wersja będzie wyglądać w przybliżeniu tak:

http://i22.photobucket.com/albums/b338/jerzus/PROMYKkoncepcja2.jpg

Postaram się od czasu do czasu coś napisać jak nam idzie.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Dzisiaj dałam architektowi wstępne zmiany jakie chciałabym wprowadzić do promyka. Zobaczymy ile za nie będzie chciał, a zmian mamy naprawdę dużo. Łącznie z przeniesieniem kotłowni i poszerzeniem garażu o 1m i przerobienie go na dwa pokoje...itp. Jeżeli nie więcej niż 1500zł, to kupujemy projekt:) My dopiero latem chcemy ruszyć. Ale mam nadzieję, że do tego czasu nacieszę oczy Waszymi zdjęciami domku:)

Hej,

Na poddaszu naszego Promyka chciałbym zrobić małą "przechowalnię różnych rzeczy" - oczywiście nie na całej powierzchni, - zastanawiam się jak można by to zrobić. Jedyne co mi przychodzi do głowy to coś na wzór drewnianego stropu, czyli przybicie od góry płyt osb/wiórowych, czytałem, że między płytami należy zostawić dylatację, albo wręcz zrobić kilka otworów (nie wiem jakiej grubości, w typowym stropie drewnianym mają 22 mm, czy mogą być cieńsze??)> Wejście na poddasze planuje zrobić w garażu - albo wysuwane schody, albo po prostu drabina :-)

A czy Wy też planujecie zagospodarować poddasze i jak będziecie robić tam podłogę. Czekam na Wasze koncepcje i z góry dzięki za odpowiedzi.

PS. Wielkimi krokami zbliża się u mnie etap wykańczania, więc pewnie pytań i wątpliwości będzie jeszcze kilka...

• 2 weeks później...

Witajcie, u nas powoli, ale się dzieje. Aktualnie kładą się płytki. WC gotowe, korytarz też, łazienka prawie.Panele kupione, drzwi kupione. Czekamy na styropian do ocieplenia domku. Przearaża nas myśl o tym, ile papierków trzeba załatwić, aby zrobić odbiór domu. Szok. Ciekawe, ile to wszystko kosztuje. Dajcie jakies fotki, bo jestem ciekawa jak Wasze chałupki:)

Pozdrawiam

P.S. Postaram się coś napisać w dzienniku i wkleić zdjęcia w wolnej chwili.

do michal0712 - witam, dzięki za zainteresowanie. moje pytanie dotyczy dachu ( więźby dachowej) czy zrobiłeś dach tak jak proponuje firma MG Projekt z gotowych elementów - wiązarów? Mam z tym dachem problem, chciałbym uzyskać troszkę powierzchni użytkowej tzw. strych. myślimy jakby tutaj zrobić konstrukcje dachową tradycyjną (krokwie) przy jednoczesnym zachowaniu lekkiego stropu po którym da się chodzić i trzymać różne lekkie rzeczy. pozdro

rafgolf - ja zostawiłem dach tak jak jest w projekcie - ale mimo to sądzę, że uda mi się tam wygospodarować trochę miejsca na trzymanie lekkich rzeczy

Też mam taki zamiar. Podłogę na poddaszu zrobię z płyty osb. Wejściem będą opuszczane schody, które zlokalizuje chyba w przeprojektowanej części garażu.