Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt PROMYK pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 279
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam wszystkich sympatyków Promyka, cieszę się, że więcej osób docenia ten projekt. My po mału idziemy do przodu, łazienka prawie gotowa, zostały małe wykończenia, ciepła woda płynie z prysznica, bardzo wygodny układ łazienki po zmianach, mamy wszystkie media po jednej stronie, zrezygnowalismy z wanny i jest przestronnie, ogrzewanie podłogowe w łazience to rewelacja, jeśli ktoś będzie się zastanawiał to polecam. W holu kładziemy płytki, jest ciepło, ogrzewamy ekogroszkiem, piec z zasobnikiem dobrze się sprawuje, kominek stoi i też swoją funkcje spełnia (jeszcze go nie zabudowaliśmy ale i tak można nim ogrzewać salonik). Jeszcze dużo pracy przed nami ale ogólnie jesteśmy bardzo zadowoleni z wyboru projektu. Nie dodaję zdjęć bo mam pewne organizacyjno - techniczne problemy, ale czekam na wasze zdjęcia. Życzę wszystkim powodzenia i szybkich postępów.

weronikka1 - świetny pomysł z tą spiżarką, nie chciałbym tracić pomieszczenia wc, a co do kominów to niema problemów możesz przestawić, tylko gdzie?! ten komin potrzebny jest dla kuchni i wentylacji. ... i oczywiście przydałaby się wzmianka w projekcie o przestawieniu kominu.

- kuchnia otwarta na salon czy zamknięta?

rafgolf Moi rodzice w kuchni nie mają komina. Mają zrobioną dziurę na zewnątrz, ale jak dokładnie co i jak, to nie napiszę bo nie mam zielonego pojęcia. Ja to wc co jest przy kuchni przeniosłabym do garażu, gdyż tam planuję zrobić czwartą sypialnię:)

Jeżeli chodzi o kuchnię to myślę o takim czymś jak ma Joasia, zerknij http://www.magnolia0joaska.mojabudowa.pl/?page=5 . Z jednej strony taki barek, zyskam tym więcej blatów roboczych. A od strony wiatrołapu ścianę na ok 80cm, tak by zasłonić lodówkę. Wydaje mi się, że przy takim barku, a nie zamkniętej kuchni będzie wrażenie większej przestrzeni.

weronikka1 - wyrównaliśmy tylko ścianę z kominem (zabierając trochę powierzchi z garażu), ale to jedyna zmiana, w naszej kotłowni zmieścił się kocioł hef (tylko musieliśmy zamówić taki wąski, a długi ) i umieściliśmy go wzdłuż ścianki z kominem i przy drzwiach jest zakończony zasobnikiem, bojler 100 litrowy zmieścił się na węższej ściance kotłowni, jest podwieszony - miałam dobrego hydraulika który zmieścił w kotłowni wszystko co niezbędne i wybrał piec, bo jak patrzyliśmy na inne firmy to nie byłoby szans na czyszczenie pieca. Z tego co dowiadywaliśmy się to najlepsza kotłownia na ekogroszek to 2mkw na 2mkw, nasze promykowe są mniejsze, ale nam udało się zmieścić wszystko.

Nasza koncepcja po uzgodnieniach z architektem wygląda tak:

http://i22.photobucket.com/albums/b338/jerzus/PROMYKkoncepcja3.jpg

W tej chwili nanosi zmiany. Pzostaje nam tylko uzyskac pozwolenie na budowę i na wiosnę zaczynamy.

Kupiliśmy już pustaki. Zdecydowaliśmy się na porotherm 25. Cena za 22 palety (1320 bloczków) to niecałe 6,5 tyś.

Pozdrawiam.

michal0712 - my mamy taki piec hef - nietypowy taki właśnie długi a wąski, tylko że zasobnik mamy z drugiej strony bo od strony drzwi jest bliżej do zasobnika i łatwiejszy dostęp. Pozdrawiam! http://www.hef.com.pl/jednostki_nietypowe,2,91.html

dzięki za info - powiedz mi jak mniej więcej kształtuje się cena tego pieca - dużo jest droższy od typowego?

Nie mam przed sobą faktury, ale pamiętam, że około 8600. nasz hydraulik się wszystkim zajmował, zamówił u nich taki piec jak powinien być do naszej kotłowni, czyli zminił stronę zasobnika i usytuowanie czopucha względem komina (to też podobno można było dopasować do potrzeb kotłowni). Pozdrawiam.

Aha. Już myślałem że też w okolicy Koszalina. Ostatnio pod Bobolicami widziałem "na żywo" domek z Mg Projekt "Jak Marzenie", jest to dokładnie ten sam dom co promyk jedyna różnica to dach; bo ma kopertowy, który powoduje wg mnie że domek wygląda dużo dużo lepiej, aż przez chwilę zacząłem żałować że nie namówiłem żonki na ten projekt, nie mogłem się napatrzeć i zastanawiałem się kiedy właściciel wyjdzie i mnie pogoni. Załączyłbym zdjęcie ale chyba na forum nie ma jak. Podoba mi się wasza wersja przeróbki garażu na następną sypialnię. Też o tym myślałem ale od września 2010 mamy już PNBudowę i na tym etapie nie będziemy już tego zmieniać, mam nadzieje że 3 sypialnie nam wystarczą. Cieszy mnie to, że budujących i chcących budować promyk przybywa.....

kaballaMożna tu wklejać zdjęcia. Ale najpierw zdjęcie musisz przerobić w jakimś programie, ja to robie w imageshack.com i tam będziesz miał link na forum. Kopiujesz go i tu wklejasz. Ale najpierw naciśnij 8 ikonkę tą z drzewkiem i wyświetli Ci się okienko, a w nim miejsce na ten link i gotowe. Przepraszam, ale nie jestem za dobra w tłumaczeniu, a tym bardziej nie rzeczy z informatyki:) Także może ktoś kto zna się lepiej Ci wytłumaczy.

Jeżeli chodzi o pokoje, to oczywiście siła wyższa zmusiła nas by mieć czwartą sypialnie :)

kaballa - świetnie dobrana elewacja i dach. czy mógłbyś pokazać parę zdjęć jak rozwiązałeś strop, i więźbę dachową, bardzo jestem tego ciekaw. jestem teraz na etapie dogrywania spraw z dachem i przerabiania wielu rozwiązań takich aby uzyskać powierzchnie użytkową - strych, mile będą widziane też zdjęcia z wewnątrz budynku, pozdrawiam