Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciemny (czekolada) gres - inspiracje plizzz

Julita2

Recommended Posts

Bardzo, bardzo dziękuję za konstruktywne wypowiedzi. Teraz myślę chyba raczej o gresie szkliwionym, choć też jest pewnie śliski. Nie cierpię sprzątać - taki chyba będzie najbardziej praktyczny. Dabell.ten włoski gres wygląda bardzo ładnie, spróbuję się za nim rozejrzeć, skoro sprawdzony, to po co wyważać otwarte drzwi.

u mnie kładzie się prawie 90m2 fossile slate z opoczna (kremowy, brąz i oliwka) - podobny bardzo do naxosa

ma nierówną powierzchnię, obawiałam się mycia tego cuda

kupiłam kilka płytek i poleżały sobie w kuchni na podłodze przy meblach (u mnie akurat tam syfi się najbardziej;)

zmywały się bez problemu

a do większych porządków od wielkiego dzwonu mam zamiar kupić odkurzacz parowy...

Bardzo, bardzo dziękuję za konstruktywne wypowiedzi. Teraz myślę chyba raczej o gresie szkliwionym, choć też jest pewnie śliski. Nie cierpię sprzątać - taki chyba będzie najbardziej praktyczny. Dabell.ten włoski gres wygląda bardzo ładnie, spróbuję się za nim rozejrzeć, skoro sprawdzony, to po co wyważać otwarte drzwi.

by nie był śliski, trzeba po prostu wybrać szkliwiony o chropowatej powierzchni i po kłopocie :)

Do zmywania wystarczy dobry mop.

polery, które ja widziałam sa jednorodne kolorystycznie - nic się na nich nie gubi;) igłę bez problemu znajdziesz jak upadnie:)

szkliwione (nie są wcale matowe, mają połysk ale bez przesady - nie jak lustro w polerach) zazwyczaj maja jakieś maziaje, cienie - i to stanowi o ich praktyczności

wiadomo, że sprzątać trzeba - pytanie tylko kto gdzie ma próg wytrzymałości;)

polecam się przjeść do sklepu , nawet kupić na próbę kilka płytek i sama zobaczysz

Ja już pisałam na tym forum o swoim czekoladowym

gresie, ale szkliwionym w macie. Katastrofa! Po 3 tyg. mieszkania,

już bym zmieniła na jakiś ćtapaty i jaśniejszy. W starym mieszkaniu miałam

polerowane płytki jasne, ale w szare delikatne kropeczki.

Nic nie widać było brudu. A teraz codziennie jeżdżę mopem

i odkurzam, bo wciąż włoski, pyłki, kurz i co tam jeszcze widać...

Poler zaś odradzam, bo dzieci skarpetkach będą się ślizgać.

Moja córa w starym mieszkaniu jak biegała, to wciąż się wywracała...

• 4 weeks później...
Czy ktos ma moze u siebie gres dostepny w Castoramie i Leroy M.Nie znam niestety firmy ale jest on dosc charakterystyczny,kosztuje ok 80-90zl ,kafle chyba na oko 60x60 i jest on w dwoch odcieniach ciemno brazowy i jasny brazowy a takze w dwoch wariantach matowy lub taki pol matowy(lekko polerowany).Czy ktos wie co to za gres?Firma?