Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ocieplac przed zimą ??

JarzyQ

Recommended Posts

tzn wogole nie cieplac dopoki wylewek nie zrobie i tynkow wewn??

Wlasnie szybczej wyschnie jak nie bedzie ocieplenja :wink: nie ma sensu ocieplac,jak nie planujesz zamieszkac w tym roku,po drugie ,na wiosne ocieplisz taniej!

I jesze jak bez ocieplenja bedziesz mial tynki tradycyjne,to nie problem,alie jak sie zdecydujesz na gipsowe,to juz musisz w zime grzac zeby nie poodpadali...

tak mi sie wydaje :roll:

Witam, czy jest sens ocieplac domek przed zimą, czy zostawic go w stanie surowym zamknietym?? dodam ze chcialbym spuscic rolety i poczekac do stycznia, bo tak mam umowionych po kolei elektrykai instalatora od wszystkiego...chce ocieplac welna...

W takim przypadku to tylko kwestia zgadywania czy będzie taniej, czy drożej.

Ja bym ocieplał, aby mieć choć jedną rzecz z głowy. Jeśli zakładasz wełnę to wysychaniem tynków nie musisz się martwić. Nic to nie przeszkodzi.

tzn wogole nie cieplac dopoki wylewek nie zrobie i tynkow wewn??

Wlasnie szybczej wyschnie jak nie bedzie ocieplenja :wink: nie ma sensu ocieplac,jak nie planujesz zamieszkac w tym roku,po drugie ,na wiosne ocieplisz taniej!

I jesze jak bez ocieplenja bedziesz mial tynki tradycyjne,to nie problem,alie jak sie zdecydujesz na gipsowe,to juz musisz w zime grzac zeby nie poodpadali...

tak mi sie wydaje :roll:[/quote

z kont ta pewność ze robocizna nie zdrożeje no i materiał?

Jeśli nie ma jeszcze tynków wewnętrznych, a zwłaszcza wylewek to proponowałbym nie ocieplać, a co najwyżej kupić materiał.

Na tym forum jest sporo postów z prośbą o pomoc w sprawie zaparowanej wełny.

Pomocne w podjęciu decyzji może być przeszperka tego forum.

Tylko, że JerzyQ pisze o ociepleniu ścian zewnętrznych, a jedyne wątki dotyczące wilgotnej wełny jakie ja widziałem dotyczyły ocieplenia dachu, a to jest całkiem inna wełna.

możesz spokojnie zostawić - mój tak stoi już ze 3 lata i nic się nie dzieje

Niczym go nie "miziałeś" ? Prawdę mówiąc nie mam jakoś ochoty biegać po drabinach/rusztowaniach i czymś go zabezpieczać.

Mój już tak stoi prawie 5 lat i też nic się nie dzieje. Niczym go nie smarowałem bo i po co?

możesz spokojnie zostawić - mój tak stoi już ze 3 lata i nic się nie dzieje

Niczym go nie "miziałeś" ? Prawdę mówiąc nie mam jakoś ochoty biegać po drabinach/rusztowaniach i czymś go zabezpieczać.

Mój już tak stoi prawie 5 lat i też nic się nie dzieje. Niczym go nie smarowałem bo i po co?

Nie wiem po co :wink: . Jak jeszcze temat mnie nie interesował to gdziec na forum czytałem jak ludzie przed zimą impregnowali czymś ocieplone i nieotynkowane budynki.

głownie chodzi mi o to, ze bede mial rolety zewn system Integro i tak sie troche martwie czy ta puszka nie bedzie jakos latwa do zdemontowania przez ewentualnego zlodziejaszka...wg Was to jaka mnie teraz powinna kolejnosc robot obowiazywc??

1 zamkniecie SS

2elektryka plushydraulika

3 wylewki

4 tynki wewn

5 wiosna: ocieplenie zewn

Jak sadzicie??