Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ocieplac przed zimą ??

JarzyQ

Recommended Posts

Przez sciane przechodzi tylko 1 % pary wodnej.

W ocieplonym budynku zawsze lepiej sie pracuje zimą. Mozesz napalic w kozie i juz bedzie czuc to cieplo. Chcesz robic wylewki, tynki wewnetrzne, aby to robic to trzeba zapewnic im odpowiednia temperature. Poza tym docieplasz welna,. a welna jest paro przepuszczalna. W budynku masz przeciez okna ktore mozesz uchylic, wentylacje, nieocieplone poddasze :)

u nas jest tak:

1. są okna, drzwi, brama

2. w środku szalał pan od alarmów, rekuperatora, pierwsze wejście hydraulików było, elektryk właśnie skończył

3. w tym samym czasie panowie ocieplają i tynkuja dom (styropian i tynk silikatowy)

4. za tydzień wchodzi tynkarz wew.

5. po nim wchodzi pan od ocieplenia poddasza i hydraulicy wracają

6. potem wylewki

7. potem glazurnik i dalej

wszystkie ekipy poumawiane i czekają na hasło "wejść"; nie wyobrażam sobie wykańczania domu na jesieni/w zimie bez ocieplenia i dogrzania domu, glazurnikowi tak ręce zmarzną, że na pewno żadnej płytki nie przytnie ani nie ułoży równo :wink:.

pozdrawiam :)

b.

nie wyobrażam sobie wykańczania domu na jesieni/w zimie bez ocieplenia i dogrzania domu, glazurnikowi tak ręce zmarzną, że na pewno żadnej płytki nie przytnie ani nie ułoży równo

no i hostessy toples, donoszące piwo, panu fachowcowi mogłyby się przeziębić - masz rację trzeba dbać o fachowca ... :lol:

nie wyobrażam sobie wykańczania domu na jesieni/w zimie bez ocieplenia i dogrzania domu, glazurnikowi tak ręce zmarzną, że na pewno żadnej płytki nie przytnie ani nie ułoży równo

no i hostessy toples, donoszące piwo, panu fachowcowi mogłyby się przeziębić - masz rację trzeba dbać o fachowca ... :lol:

no pewnie :D :D :wink: !

głownie chodzi mi o to, ze bede mial rolety zewn system Integro i tak sie troche martwie czy ta puszka nie bedzie jakos latwa do zdemontowania przez ewentualnego zlodziejaszka
Jeżeli będzie się chciał włamać, to na 95% nie będzie majstrował nic przy puszcze z roletami. Wywali całą roletę i po sprawie albo znajdzie inne lepsiejsze wejście do domu.

• 2 weeks później...

Chciałbym podejść do tematu od innej strony!

Czy prawidłowe jest przyklejenie styropianu zaraz po wymurowaniu i przykryciu??

Chodzi o wilgotne ściany i nie tylko!A wahania temperatury?

W okresie Listopad-Grudzień nawet jak w dzień w miarę ciepło to w nocy już mrozik złapie!

Nie wiem czy się brać czy nie za to ocieplenie :roll:

Chciałbym podejść do tematu od innej strony!

Czy prawidłowe jest przyklejenie styropianu zaraz po wymurowaniu i przykryciu??

Chodzi o wilgotne ściany i nie tylko!A wahania temperatury?

W okresie Listopad-Grudzień nawet jak w dzień w miarę ciepło to w nocy już mrozik złapie!

Nie wiem czy się brać czy nie za to ocieplenie :roll:

Odpaść z powodu temperatury na pewno nie odpadnie. Styropian pewnie złapie niewielkie ilości wilgoci od ścian, ale to raczej nie problem. Odłożył bym to ze względu na wysychanie ścian przez zimę. No i jak mróz złapie wilgotny klej z zewnątrz ro może być problem.

Dom mam już ocieplony i wykonaną elewacje.

Teraz kończą mi tynki tradycyjne, za chwilę wchodzi hydraulik, później wylewki a później zakładam piec i grzejniki i wygrzewam dom.

Przez całą zimę w środku będzie szalał mój wujek robiąc wykonczeniówkę nie będę go wyziębiać nic mi się nie stanie jak wydam 2 tysie na ogrzewanie prawie pustej chaty.

To nic że nie będzie jeszcze ociewplonego poddasza, będzie robiło się w trakcie zimy.

Chcę się wprowadzić na wiosnę - ileż można dom budować! Na wiosne minie 2 lata.

... No i jak mróz złapie wilgotny klej z zewnątrz ro może być problem.
klej wiaze w ciagu 24 godzin

nawet jak ci nagle wyskoczy - 50 stopni to zanim przedostanie sie przez styropian to klej juz zwiazany bedzie a sam mur ma bezwladnosc cieplna wiec klej dlugo jeszcze bedzie mial temperatury dodatnie :)

zakladacie caly czas ze wilgoc tylko w jedna strone chodzi :lol:- na zewnatrz

oblozenie domu stryropianem przed zima realnie nic zlego nie robi

i tak wilgoci w scianach macie wiecej od ich murowania, tynkow wewnetrznych etc

realnie opoznienie tej czynnosci nic nie daje poza przedluzeniem calej inwestycji a wiadomo ze dluzsza inwestycja to wieksze koszty

poza tym majac chalupe ogacona styropianem spokojnie mozesz ja zaczac dogrzewac i dalej dzialac jesli cos jeszcze nie zrobione

jedyna niedogodnosc to wspolne dogrzewanie jak i wentylacja domu - ale tez szybciej pozbawiacie sie z wnetrza wilgoci

Wbrew pozorom koza daje duzo :) ale sa tez lepsze metody - choc drozsze

poza tym jak jzu masz chalupe ocieplona i CO mozesz je po prostu odpalic i wykanczac dom dalej

Nie wiem skad te leki przed zima :lol:

Dziadek Mroz zapowiadal ze w tym roku bedzie "Pojutrze" ;)

no jesli tak :) to sorki :)

ale tez mozna zrobic tak ze oceiplic chalupe, poczekac na temperattury powyzej zera i spokojnie siatke naciagnac

struktura moze poczekac do wiosny i powinna :)

ale.... ale podstawowy plus styropianu jest jeszcze jeden :) mozna nie czekac az sie nagrzeje jak sciana i jak tylko zapowiedza calodobowa powyzej zera spokojnie mozna siatke kleic :)

Dom mam już ocieplony i wykonaną elewacje.

Teraz kończą mi tynki tradycyjne, za chwilę wchodzi hydraulik, później wylewki a później zakładam piec i grzejniki i wygrzewam dom.

Przez całą zimę w środku będzie szalał mój wujek robiąc wykonczeniówkę nie będę go wyziębiać nic mi się nie stanie jak wydam 2 tysie na ogrzewanie prawie pustej chaty.

To nic że nie będzie jeszcze ociewplonego poddasza, będzie robiło się w trakcie zimy.

Chcę się wprowadzić na wiosnę - ileż można dom budować! Na wiosne minie 2 lata.

Dokładnie tak jak u mnie. Ustawi się kociołek na wersję letnią :wink: i niech bucha. Zawsze będzie można wpaść i coś porobić (bez czapki i szalika)

To może ja się też nieśmiało wtrącę z moim pytaniem.

Mam SSZ. Mury (suporex) i strop zrobione wiosną. Elektryk skończył wczoraj. Od jutra zaczynają robić tynki gipsowe, potem wylewki i powoli cała reszta.

Wykonawca namawia mnie usilnie do ocieplenia (styropian - niestety ) przed zimą aby nie było problemu tzw. mokrej ściany. Czy faktycznie jest takie ryzyko, że woda mi wejdzie na otynkowane ściany ?

Zamierzam grzać delikatnie jak tylko będzie zrobione c.o. - w praktyce pewnie za 1,5 miesiąca i nie robić dłuższych przerw w wykończeniówce w zimie.

Po tynkach i wylewkach pewnie na dłużej hydraulik - (c.o.podłogówka,grzejniki,woda odkurzacz), potem hmmm - ocieplenie poddasza ?