Iszin 03.09.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Przez sciane przechodzi tylko 1 % pary wodnej. W ocieplonym budynku zawsze lepiej sie pracuje zimą. Mozesz napalic w kozie i juz bedzie czuc to cieplo. Chcesz robic wylewki, tynki wewnetrzne, aby to robic to trzeba zapewnic im odpowiednia temperature. Poza tym docieplasz welna,. a welna jest paro przepuszczalna. W budynku masz przeciez okna ktore mozesz uchylic, wentylacje, nieocieplone poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 03.09.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 ogrzewanie kozą budowy to mit - ja ogrzewałem i g..o to daje (a rurę spalinową od kozy do komina miałem ze 4m) - przy kozie jest oczywiście nienajgorzej ale już w pokoju obok temperatura jak na dworze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarzyQ 03.09.2008 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 no to co radzicie?? nie ruszac wogole ocieplania?? co z moim pytaniem o kolejnosci?? pomozcie bo musze ekipy umawaic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolinka 03.09.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 u nas jest tak: 1. są okna, drzwi, brama 2. w środku szalał pan od alarmów, rekuperatora, pierwsze wejście hydraulików było, elektryk właśnie skończył 3. w tym samym czasie panowie ocieplają i tynkuja dom (styropian i tynk silikatowy) 4. za tydzień wchodzi tynkarz wew. 5. po nim wchodzi pan od ocieplenia poddasza i hydraulicy wracają 6. potem wylewki 7. potem glazurnik i dalej wszystkie ekipy poumawiane i czekają na hasło "wejść"; nie wyobrażam sobie wykańczania domu na jesieni/w zimie bez ocieplenia i dogrzania domu, glazurnikowi tak ręce zmarzną, że na pewno żadnej płytki nie przytnie ani nie ułoży równo . pozdrawiam b. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.09.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 nie wyobrażam sobie wykańczania domu na jesieni/w zimie bez ocieplenia i dogrzania domu, glazurnikowi tak ręce zmarzną, że na pewno żadnej płytki nie przytnie ani nie ułoży równo no i hostessy toples, donoszące piwo, panu fachowcowi mogłyby się przeziębić - masz rację trzeba dbać o fachowca ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolinka 04.09.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 nie wyobrażam sobie wykańczania domu na jesieni/w zimie bez ocieplenia i dogrzania domu, glazurnikowi tak ręce zmarzną, że na pewno żadnej płytki nie przytnie ani nie ułoży równo no i hostessy toples, donoszące piwo, panu fachowcowi mogłyby się przeziębić - masz rację trzeba dbać o fachowca ... no pewnie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.09.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 głownie chodzi mi o to, ze bede mial rolety zewn system Integro i tak sie troche martwie czy ta puszka nie bedzie jakos latwa do zdemontowania przez ewentualnego zlodziejaszkaJeżeli będzie się chciał włamać, to na 95% nie będzie majstrował nic przy puszcze z roletami. Wywali całą roletę i po sprawie albo znajdzie inne lepsiejsze wejście do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.09.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Chciałbym podejść do tematu od innej strony! Czy prawidłowe jest przyklejenie styropianu zaraz po wymurowaniu i przykryciu?? Chodzi o wilgotne ściany i nie tylko!A wahania temperatury? W okresie Listopad-Grudzień nawet jak w dzień w miarę ciepło to w nocy już mrozik złapie! Nie wiem czy się brać czy nie za to ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.09.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Chciałbym podejść do tematu od innej strony! Czy prawidłowe jest przyklejenie styropianu zaraz po wymurowaniu i przykryciu?? Chodzi o wilgotne ściany i nie tylko!A wahania temperatury? W okresie Listopad-Grudzień nawet jak w dzień w miarę ciepło to w nocy już mrozik złapie! Nie wiem czy się brać czy nie za to ocieplenie Odpaść z powodu temperatury na pewno nie odpadnie. Styropian pewnie złapie niewielkie ilości wilgoci od ścian, ale to raczej nie problem. Odłożył bym to ze względu na wysychanie ścian przez zimę. No i jak mróz złapie wilgotny klej z zewnątrz ro może być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 16.09.2008 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Dom mam już ocieplony i wykonaną elewacje.Teraz kończą mi tynki tradycyjne, za chwilę wchodzi hydraulik, później wylewki a później zakładam piec i grzejniki i wygrzewam dom.Przez całą zimę w środku będzie szalał mój wujek robiąc wykonczeniówkę nie będę go wyziębiać nic mi się nie stanie jak wydam 2 tysie na ogrzewanie prawie pustej chaty.To nic że nie będzie jeszcze ociewplonego poddasza, będzie robiło się w trakcie zimy.Chcę się wprowadzić na wiosnę - ileż można dom budować! Na wiosne minie 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.09.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 ... No i jak mróz złapie wilgotny klej z zewnątrz ro może być problem.klej wiaze w ciagu 24 godzin nawet jak ci nagle wyskoczy - 50 stopni to zanim przedostanie sie przez styropian to klej juz zwiazany bedzie a sam mur ma bezwladnosc cieplna wiec klej dlugo jeszcze bedzie mial temperatury dodatnie zakladacie caly czas ze wilgoc tylko w jedna strone chodzi - na zewnatrz oblozenie domu stryropianem przed zima realnie nic zlego nie robi i tak wilgoci w scianach macie wiecej od ich murowania, tynkow wewnetrznych etc realnie opoznienie tej czynnosci nic nie daje poza przedluzeniem calej inwestycji a wiadomo ze dluzsza inwestycja to wieksze koszty poza tym majac chalupe ogacona styropianem spokojnie mozesz ja zaczac dogrzewac i dalej dzialac jesli cos jeszcze nie zrobione jedyna niedogodnosc to wspolne dogrzewanie jak i wentylacja domu - ale tez szybciej pozbawiacie sie z wnetrza wilgoci Wbrew pozorom koza daje duzo ale sa tez lepsze metody - choc drozsze poza tym jak jzu masz chalupe ocieplona i CO mozesz je po prostu odpalic i wykanczac dom dalej Nie wiem skad te leki przed zima Dziadek Mroz zapowiadal ze w tym roku bedzie "Pojutrze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 16.09.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Oj jareko, zdaje się, że zbigmor pisał o tym kleju w który jest zatopiona siatka wzmacniająca a nie o tym, którym przykleja się styropian do ściany sorry, musiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.09.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 no jesli tak to sorki ale tez mozna zrobic tak ze oceiplic chalupe, poczekac na temperattury powyzej zera i spokojnie siatke naciagnac struktura moze poczekac do wiosny i powinna ale.... ale podstawowy plus styropianu jest jeszcze jeden mozna nie czekac az sie nagrzeje jak sciana i jak tylko zapowiedza calodobowa powyzej zera spokojnie mozna siatke kleic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 16.09.2008 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Dom mam już ocieplony i wykonaną elewacje. Teraz kończą mi tynki tradycyjne, za chwilę wchodzi hydraulik, później wylewki a później zakładam piec i grzejniki i wygrzewam dom. Przez całą zimę w środku będzie szalał mój wujek robiąc wykonczeniówkę nie będę go wyziębiać nic mi się nie stanie jak wydam 2 tysie na ogrzewanie prawie pustej chaty. To nic że nie będzie jeszcze ociewplonego poddasza, będzie robiło się w trakcie zimy. Chcę się wprowadzić na wiosnę - ileż można dom budować! Na wiosne minie 2 lata. Dokładnie tak jak u mnie. Ustawi się kociołek na wersję letnią i niech bucha. Zawsze będzie można wpaść i coś porobić (bez czapki i szalika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 16.09.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Chcę się wprowadzić na wiosnę - ileż można dom budować! Na wiosne minie 2 lata. na tak postawione pytanie odpowiadam: budować można się nawet 15 lat jak ktoś ma taką fantazję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.09.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Oj jareko, zdaje się, że zbigmor pisał o tym kleju w który jest zatopiona siatka wzmacniająca a nie o tym, którym przykleja się styropian do ściany sorry, musiałem Dzięki, to ja już nie muszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 19.09.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 To może ja się też nieśmiało wtrącę z moim pytaniem.Mam SSZ. Mury (suporex) i strop zrobione wiosną. Elektryk skończył wczoraj. Od jutra zaczynają robić tynki gipsowe, potem wylewki i powoli cała reszta.Wykonawca namawia mnie usilnie do ocieplenia (styropian - niestety ) przed zimą aby nie było problemu tzw. mokrej ściany. Czy faktycznie jest takie ryzyko, że woda mi wejdzie na otynkowane ściany ? Zamierzam grzać delikatnie jak tylko będzie zrobione c.o. - w praktyce pewnie za 1,5 miesiąca i nie robić dłuższych przerw w wykończeniówce w zimie.Po tynkach i wylewkach pewnie na dłużej hydraulik - (c.o.podłogówka,grzejniki,woda odkurzacz), potem hmmm - ocieplenie poddasza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sportek 19.09.2008 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 A ja trochę z innej beczki [gv]http://www.youtube.com/watch?v=5_NwD1oRjtY[/gv] Z przymrużeniem oka:http://www.youtube.com/watch?v=5_NwD1oRjtY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.09.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Czy faktycznie jest takie ryzyko, że woda mi wejdzie na otynkowane ściany ? Obejrzyj To : Puki mrozy nie łapią to klej! Pozdrawiam z Leżajska ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts