slawek_wlkp 02.09.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Zainspirowany lekturą forum, dziś popełniłem tani kolektor słoneczny. Powierzchnia około 25 m2 !!! Sprawność zapewne bardzo mizerna, ale i tak stosunek ceny do efektywnosci będzie dobry. Koszty: 140 mb rury PEX-AL * 2 zł = 280 zł uchwyty = 40 zł wkrety = 4 zł plus ok. 3 godziny własnej pracy Do tego dojdzie jeszcze jakiś tani czujnik, sterownik, pompa i oczywiście rury do podłączenia. Niestety co do efektywności to trzeba będzie poczekać do przyszłego sezonu ... Musiałem się spieszyć aby zdążyć przed położeniem dachówki. http://images32.fotosik.pl/354/b8c7cf02d50ac9fd.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 02.09.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 ...a potem to przykryłeś dachówką?... raczej szkoda czasu i energii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 03.09.2008 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Żeby chociaż byla w kolorze grafitowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.09.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Zainspirowany lekturą forum, dziś popełniłem tani kolektor słoneczny. Powierzchnia około 25 m2 !!! Sprawność zapewne bardzo mizerna, ale i tak stosunek ceny do efektywnosci będzie dobry. Koszty: 140 mb rury PEX-AL * 2 zł = 280 zł uchwyty = 40 zł wkrety = 4 zł plus ok. 3 godziny własnej pracy Do tego dojdzie jeszcze jakiś tani czujnik, sterownik, pompa i oczywiście rury do podłączenia. Niestety co do efektywności to trzeba będzie poczekać do przyszłego sezonu ... Musiałem się spieszyć aby zdążyć przed położeniem dachówki. http://images32.fotosik.pl/354/b8c7cf02d50ac9fd.jpg Gdzieś czytałem, że temp. płynu w kolektorach może osiągnąć bardzo wysokie temp. jak na pex. Może źle zapamiętałem no i poza tym pod dachówką nie będzie to problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 03.09.2008 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Ma to inną zaletę: można podłączyć lodówkę i wtedy w lecie będzie chłodniej na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 04.09.2008 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Pod blachą miałoby to na pewno większy sens ale pod dachówką temp. też w słoneczne dni będzie spora. Bardzo jestem ciekawy jak to będzie działało. Sam o tym myślałem ale z braku czasu tego nie zrobiłem. 140 mb pexa to chyba ze 28 litrów. Do 70 st powinno się nagrzać. Kto wie, może będzie fajnie śmigać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 04.09.2008 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Pod blachą miałoby to na pewno większy sens ale pod dachówką temp. też w słoneczne dni będzie spora. Bardzo jestem ciekawy jak to będzie działało. Sam o tym myślałem ale z braku czasu tego nie zrobiłem. 140 mb pexa to chyba ze 28 litrów. Do 70 st powinno się nagrzać. Kto wie, może będzie fajnie śmigać... Też jestem ciekaw jak to będzie działać, na forum kilka osób pisało, że chciałoby coś takiego właśnie zrobić ale nikt nie napisał czy zrobił .... Liczę, że duża powierzchnia (ok. 25 m2) zrekompensuje niską sprawność. Wg moich obliczeń kolektor ma ok 15 litrów pojemności. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.09.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Też jestem ciekaw jak to będzie działać, na forum kilka osób pisało, że chciałoby coś takiego właśnie zrobić ale nikt nie napisał czy zrobił .... Zobacz Tutaj : http://forum.muratordom.pl/post2239812.htm#2239812 oraz Tutaj : http://forum.muratordom.pl/post2408273.htm#2408273 PS Tutaj także : http://forum.muratordom.pl/post2724766.htm#2724766 (zgadnij, skąd wiedziałem, że za pięć dni o tym napiszesz?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 10.09.2008 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Wg mnie taki kolektor pod dachówką i to jeszcze przy zaledwie 140 m to praktycznie niewiele da.Ja próbowałem liczyć coś takiego i wyszło mi że aby uzyskać odpowiednią moc z tego a nie tylko wysoką temperaturę blisko tej panującej pod połacią, aby podgrzać wodę w zasobniku potrezbowałbym naprawdę dużo m rury.Wyszło mi ok. 1000 m.Liczyłem na bazie ergolidu bo zakładałem pracę przez cały rok i nie chciałoby mi się spuszcać wody. A efekt podgrzania wody w zasobniku do ok 35 st. C (i więcej ale tylko przy duużym nasłonecznieniu letnim) byłby zaledwie tylko przez ok 4-5 m-cy w roku.Stwierdziłem że robić byle robić nie ma sensu a 1000 m rury kosztowałoby tyle ile kolektor płaski, który przez więcej m-cy dałby korzyść.Z wodą zamiast ergolidem byłoby na pewno ogólnie taniej bo osprzęt byłby pewnie tańszy (pompa obiegowa i cała reszta zwykła a do ergolidu musiałoby to być dostosowane do takich cieczy) ale nie każdemu chce się spuszczać wodę na zimę.Dodatkowo należy mieć użytkowe poddasze aby połać od dołu była ocieplona, lub parterowka ale z ociepleniem specjalnie pod kolektor inaczej jeszcze gorzej. Dodatkowo wentylowanie połaci nie sprzyja pod względem temperaturowym ale sprzyja pod względem wymiany na zasadzie konwekcji.Dużo elementów składowych związanych z tym jest.Ale jeśli już to łapać temp. z dachu to tylko po ta aby wrzucać ją w grunt bo tam aż wysokich temp. nie potrzebujemy i ładować go ile wlezie ale w gruncie powstaje problem odpowiednio szybkieo odbioru tego ciepła więc też trochę rur potrzebaby było i odpowiednia pojemność gruntu do którego przekazywalibyśmy to ciepło. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelus 10.09.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Witam Podłączam się do tematu - też będę tak robił.... jak ciepła nie wystarczy - dołożę w przyszłości kolektor na końcu obiegu Pozdrawiam Gelus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.09.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Podłączam się do tematu - też będę tak robił.... jak ciepła nie wystarczy - dołożę w przyszłości kolektor na końcu obiegu To też jest wyjście . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.09.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Natrafiłem na stronę : http://www.e-domek.com/index.php?s=domypasywne oraz plik : http://www.e-domek.com/pliki/dom_energo.pdf gdzie można m,in, zapoznać się z takim ekonomicznym kolektorem słonecznym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 12.09.2008 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Kolektor jak kolektor, ale mnie się podoba ten gruntowy akumulator ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.09.2008 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Kolektor jak kolektor, ale mnie się podoba ten gruntowy akumulator ciepła. Coś podobnego stosują w systemie isomax. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelus 15.09.2008 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Witam Małe pytanko, czy panowie, którzy postanowili robić kolektor dachowy liczyli jakie będą opory przepływu w takiej 100mb rurce, powiedzmy fi 16?...Czy zwykła pompka poradzi tematowi? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.09.2008 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Witam Małe pytanko, czy panowie, którzy postanowili robić kolektor dachowy liczyli jakie będą opory przepływu w takiej 100mb rurce, powiedzmy fi 16?... Czy zwykła pompka poradzi tematowi? Pozdrawiam A co to jest zwykła pompka ? To takie same rurki jak do podłogówki. Opory będą więc podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelus 15.09.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Zwykła pompka - to taka jak do podłogówki właśnie..... tylko tyle że bufor jest na parterze, a rurki 7-8 m powyżej, trzeba by chyba brać pod uwagę wysokość podnoszenia? Ja się nie znam, więc pytam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.09.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Zwykła pompka - to taka jak do podłogówki właśnie..... tylko tyle że bufor jest na parterze, a rurki 7-8 m powyżej, trzeba by chyba brać pod uwagę wysokość podnoszenia? Ja się nie znam, więc pytam PozdrawiamNie wysokość podnoszenia, tylko sumę strat hydraulicznych. Te z kolei zależą od średnicy rur, ich długości, oporów miejscowych (zmiany kierunku rur, zwężenia, itp.) oraz od prędkości przepływu cieczy i jej właściwości.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 18.09.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Myślę, że taki kolektor dachowy to dobre rozwiązanie pod blacho dachówkę. Ceramika zniweczy trud, bo zapobieganie nagrzewaniu poddasza to jedna z jej zalet. System pewnie w jakiś mizerny sposób będzie diałał, ale lepiej te pieniądze zainwestować w jakąś też samoróbkę ale prawdziwego kolektora. Ja myślałem o poeksperymentowaniu ze starymi płaskimi grzejnikami. Pomalować je czarną farbą i przykryć szybą. Koszt niewielki a efekt na pewno spory. Natomiast jak ktoś kładzie blachodachówkę to przymocowanie do niej np dociskowo jakimiś sprężystymi elementami rurek to świetny pomysł. Można by mieć kolektor o powierzchni całego dachu i co z tego, że mniej sprawny ale jaki ogromny. hmm.. tylko, że ja nie chcę blachodachówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.09.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Myślę, że taki kolektor dachowy to dobre rozwiązanie pod blacho dachówkę. Ceramika zniweczy trud, bo zapobieganie nagrzewaniu poddasza to jedna z jej zalet.Dlaczego tak sądzisz ? Blachodachówka nagrzewa się szybciej i do wyzszych temepratur, ale równie szybko stygnie. Dachówka ceramiczna, czy cementowa nagrzewa się wolniej, ale też wolniej stygnie. W ciągu lata miałem nieocieplone jeszcze poddasze pod dachem krytym dachówką cementową. Temperatura na poddaszu dochodziła do 40 st. C. Pod samą dachówką, na południowej połaci dachu, na pewno była dużo wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts