Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektor słoneczny - economic

slawek_wlkp

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
Wiosna minęła. Jak działa Twój kolektor dachowy?

Witam !

Wiosna minęła ... a ja jeszcze nie mieszkam .... :(

Sroga zima i inne mniej lub bardziej niesprzyjające okoliczności sprawiły, ze wszystkie prace

opóźniły się i poprzesuwały.

Oczywiście jak już uruchomię kolektor to dam znać jak działa.

Tym razem nie podaję terminu ... ciekawych prosze o cierpliwość ;)

Pozdrawiam.

Sławek. :)

• 2 months później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
Dla mnie dramat cenowy a rachunki dalej nie małe.

Może i nie jest tak jak to by się chciało super tanio, ale ma to jedną zaletę o której zdaje się nie wiesz.

Chodzi mianowicie o redundancję źródeł ciepła.

W twoim systemie jak ci padnie pompa ciepła (oby nie) to nie masz ani CO ani CWU i błagasz o jak najszybszy przyjazd serwisu.

W tej wizualizacji gdy jeden system zawiedzie, można zastąpić alternatywą.

Na swój sposób nie jest to głupie. Nie ma rozwiązań idealnych, ale jak są na to warunki to każdy system może być dobry.

Chodzi mianowicie o redundancję źródeł ciepła.

W twoim systemie jak ci padnie pompa ciepła (oby nie) to nie masz ani CO ani CWU i błagasz o jak najszybszy przyjazd serwisu.

W tej wizualizacji gdy jeden system zawiedzie, można zastąpić alternatywą.

Dywersyfikacja źródeł ciepła to wymysł marketingowców. Najlepszym systemem awaryjnym jaki wymyślono jest dobre ocieplenie. Wtedy nawet kilka dni bez grzania nie jest jakimś problemem. W tamtym konkretnym przypadku gdyby był to kominek zwykły to jeszcze bym się z tobą zgodził a jeżeli z płaszczem to gdy prądu nie będzie to żadne z tych źródeł nie dadzą ci poczucia bezpieczeństwa.

Jak ja tych nie przemyślanych odpowiedzi Pana liwko nie na widzę.Skrót myślowy jak domniemam.:

Najlepszym systemem awaryjnym jaki wymyślono jest dobre ocieplenie. Wtedy nawet kilka dni bez grzania nie jest jakimś problemem.

Pisałem o tym wcześniej to mnie nawyzywał.(mój eksperyment kiedy to nie grzałem niczym w domu a temp.spadła do 19,5 stC.).Potem pisze Pan liwko:

a jeżeli z płaszczem to gdy prądu nie będzie to żadne z tych źródeł nie dadzą ci poczucia bezpieczeństwa.
.Litości.Mam agregat czy UPS ,które to bezpiecznie pozwolą zbić temp. a potem czekam na powrót napięcia bo przeca mam dom dobrze ocieplony.PC takie bezpieczeństwo daje jak kilka dni nie będzie prądu.Litości ale ja nic nie mówiłem złego tylko się odniosłem do tych .....amen. Edytowane przez niktspecjalny
.

Dywersyfikacja źródeł ciepła to wymysł marketingowców. Najlepszym systemem awaryjnym jaki wymyślono jest dobre ocieplenie. Wtedy nawet kilka dni bez grzania nie jest jakimś problemem.

No, to ocieplenie jest najlepsze zwłaszcza na brak ciepłej wody użytkowej. W końcu wystarczy się kąpać w kurtce, co nie?

No, to ocieplenie jest najlepsze zwłaszcza na brak ciepłej wody użytkowej. W końcu wystarczy się kąpać w kurtce, co nie?

Nie no oczywiście że będzie problem z CWU ale nie bądź zgryźliwy bo przy dłuższej awarii prądu większość systemów nie zadziała a w razie awarii PC jest jeszcze kuchenka gdzie tą wodę można zagrzać.

Złośnik jesteś Krzysztofie:)

Tylko że ja nie pisałem o braku prądu tylko o awarii urządzenia. Oczywiście wy znowu swoje. Ale co mi tam - każdy się usprawiedliwia jak może.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie właścicieli pomp ciepła - co robicie z nimi latem podczas burzy? Odłączacie od prądu, liczycie że nie uderzy czy co innego?

Nie jest to pytanie zgryźliwe, ale osobiście jak bym posiadał pompę to bym w pory robił. Oczywiście to się także tyczy innego sprzętu.

----------------

Odnośnie peksy pod dachówką - wg mojej wiedzy rurki peksowe montuje się w instalacjach między innymi dlatego, że mają przyzwoitą izolację termiczną w porównaniu z miedzią. Skoro nie oddają ciepła to i go nie przyjmują. Dlatego uważam, że ten kolektor nie ma prawa działać poprawnie. W normalnym kolektorze właśnie miedź stosuje się do odbioru energii i jak już to miedź a nie peksa powinna być na dachu.

Również czekam z niecierpliwością na wyniki eksperymentu.

Odnośnie peksy pod dachówką - wg mojej wiedzy rurki peksowe montuje się w instalacjach między innymi dlatego, że mają przyzwoitą izolację termiczną w porównaniu z miedzią.

... i dlatego stosuje się je np. w instalacjach ogrzewania podłogowego ;).

Rurki miedziane umieszczone w taki sam sposób niewiele poprawiłyby wydajność takiego kolektopra dachowego.

Konieczny byłby dodatkowy radiator, np. taki jak stosuje się w instalacji ogrzewania podłogowego w stropach drewniannych.

Tu masz opis wykorzystania właśnie rurek PEX do budowy kolektora słonecznego :

http://www.builditsolar.com/Experimental/PEXCollector/PEXCollector.htm

Stosując takie jak w tym opisie radiatory z blachy aluminiowej można by znacznie poprawić wydajność kolektora dachowego.

Niestety wzrosłyby także koszty jego wykonania.

Znacznie lepszą efektywność miałby kolektor o opisanej tam konstrukcji np. wbudowany w połać dachową.

Tylko że ja nie pisałem o braku prądu tylko o awarii urządzenia. Oczywiście wy znowu swoje. Ale co mi tam - każdy się usprawiedliwia jak może.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie właścicieli pomp ciepła - co robicie z nimi latem podczas burzy? Odłączacie od prądu, liczycie że nie uderzy czy co innego?

Nie jest to pytanie zgryźliwe, ale osobiście jak bym posiadał pompę to bym w pory robił. Oczywiście to się także tyczy innego sprzętu.

.

A co walnie w czasie pechowego wyładowania? Czy PC będzie do wymiany? Jeszcze w życiu o takim przypadku nie słyszałem. Jak masz jakiś powód by o tym napisać to podaj jakieś źródło.