Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektor słoneczny - economic

slawek_wlkp

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie no oczywiście że będzie problem z CWU ale nie bądź zgryźliwy bo przy dłuższej awarii prądu większość systemów nie zadziała a w razie awarii PC jest jeszcze kuchenka gdzie tą wodę można zagrzać.

Złośnik jesteś Krzysztofie:)

Ja to poproszę adminkę o bana.Jak ty możesz takie głupoty wypisywać i nikt nie zwraca na to uwagi???Tu kur.... masz dwa zasilania w domu.Dwa kable od dwóch różnych elektrowni ci poprowadzili?????????????matko,,,, popatrzcie wreszcie co pan liwko wypisuje???macie jaskrę???Jemu awaria odłącza prąd a on se wodę na kuchence gotuje......Ty przestań pić.

A co walnie w czasie pechowego wyładowania? Czy PC będzie do wymiany? Jeszcze w życiu o takim przypadku nie słyszałem. Jak masz jakiś powód by o tym napisać to podaj jakieś źródło.

Ale jak piorun w kolektora pizdnął to słyszałeś.....?????

Ty daj źródło to se poczytamy.....jak jesteś taki źródlany???

Edytowane przez niktspecjalny
liwko

http://forum.muratordom.pl/images/misc/quote_icon.png Napisał Liwko http://forum.muratordom.pl/images/buttons/viewpost-right.png

Nie no oczywiście że będzie problem z CWU ale nie bądź zgryźliwy bo przy dłuższej awarii prądu większość systemów nie zadziała a w razie awarii PC jest jeszcze kuchenka gdzie tą wodę można zagrzać.

Złośnik jesteś Krzysztofie:)

Ja to poproszę adminkę o bana.Jak ty możesz takie głupoty wypisywać i nikt nie zwraca na to uwagi???Tu kur.... masz dwa zasilania w domu.Dwa kable od dwóch różnych elektrowni ci poprowadzili?????????????matko,,,, popatrzcie wreszcie co pan liwko wypisuje???macie jaskrę???Jemu awaria odłącza prąd a on se wodę na kuchence gotuje......Ty przestań pić.

Może ma kuchenkę gazową? :D

A swoja drogą co awaria PCi ma wspólnego z odcięciem zasilania bo nie rozumiem o czym Ty mówisz.

Pomijam już fakt że dyskusja o PCi w wątku o kolektorze słonecznym to :offtopic:

Może ma kuchenkę gazową? :D

A swoja drogą co awaria PCi ma wspólnego z odcięciem zasilania bo nie rozumiem o czym Ty mówisz.

Pomijam już fakt że dyskusja o PCi w wątku o kolektorze słonecznym to :offtopic:

Sie zadeklarował ,że tylko o PC w topiku o PC.Namolny ten liwko....mnie to nie można a ten wkręt to wszędzie wlizie.

Popatrz jak opisał brak napięcia..Ta PC to mu już oczy przesłoniła i jak widać tobie się też udziela..O solarach tu gaworzymy Panie liwko........głuchy jesteś czy cuś.

Nie no oczywiście że będzie problem z CWU ale nie bądź zgryźliwy bo przy dłuższej awarii prądu większość systemów nie zadziała
Edytowane przez niktspecjalny

Jest tyle wątków o PC.Ja już to zrozumiałem a liwko swoje...........

Przychylam się do Twojej wypowiedzi. Nawet jeżeli pytanie padło w tym wątku (chociaż nie powinno), można odpowiedzieć w najbardziej do tego wątku odpowiednim.

W skrajnym przypadku można poprosić moderatora o przeniesienie pytania do innego wątku.

Jeśli zaś chodzi o pioruny, to jest na nie narażonych wiele urządzeń. W ubiegłym roku piorun uderzył w drzewo w odległości ~100m od mojego domu. Brzozę rozłupał na pół, tak, że nadawała się tylko do wycięcia. W odległości ~3m od brzozy biegł wodociąg z rur PE, ale zasuwa na nim była metalowa. Piorun uszkodził zasuwę i wodociąg.

To nie wszystko. U mnie w padł swich od sieci komputerowej i karta sieciowa w komputerze.

Znam też inny przypadek - ekologiczna kotłownia z kotłem na biomasę, wspomagana kolektorami słonecznymi i wiatrakiem. Wiatrak stał w odległości kilkuset metrów od kotłowni, ale uderzenie pioruna w wiatrak spowodowało zniszczenie sterowania kotłowni.

Kolektory słoneczne oczywiście także narażone są na uderzenia piorunem (nawet te w wersji economic ) :(.

(...) i jak widać tobie się też udziela..

Nic mi się nie udziela.

Uważam PCi za bardzo "szprytne" urządzenie.

Są wątki jej poświęcone w których można dyskutować co i jak, i czym to się je.

Ten wątek jest poświęcony wariacji na temat kolektora słonecznego, który jest również sprytnym urządzonkiem pozwalającym ssać ciepło przy małym wkładzie własnym (eksploatacyjnie).

Są wątki poświęcone różnym wytwornikom ciepła i każdy z nich ma swoje plusy dla danej grupy użytkowników, lub potencjalnych użytkowników.

Czy to kocioł gazowy, czy kocioł na paliwa stałe, każdy z nich ewoluował w stronę lepszej efektywności działania i każde takie urządzenie pozwalające jak najniższym kosztem własnym pozyskiwać ciepło wydaje się interesujące.

Najmniej ewoluuje ogrzewanie elektryczne, ale jemu z kolei w sukurs przychodzi termoizolacja pozwalająca na znacznie obniżenie kosztów ogrzewania.

Kwestią jest tyko co komu pasuje.

Bo w danych warunkach eksploatacyjnych każdy z tych systemów może mieć plusy. O tych plusach można dyskutować. Co więcej należy dyskutować, bo wymiana poglądów i doświadczeń pozwala odkryć także minusy każdego z nich. Co więcej pozwala także znaleźć nowe możliwości konfiguracji tych systemów, a także wzajemnego współdziałania.

Forsowanie opinii o wyższości jednego systemu grzewczego nad drugim to jak przysłowiowe dowodzenie wyższości jednych świąt nad drugimi ( o jakich mowa każdy wie) :D

Takie pseudo opiniotwórcze pisanie często przybiera formę jawnego bicia piany i do niczego konstruktywnego nie prowadzi.

No może poza nabijaniem licznika postów piszącego :sick:

Przychylam się do Twojej wypowiedzi. Nawet jeżeli pytanie padło w tym wątku (chociaż nie powinno),

Kolektory słoneczne oczywiście także narażone są na uderzenia piorunem (nawet te w wersji economic ) :(.

Czyli moje próżniowo rurowe także.Jak piorun piz....e a moje odgromniki tego wcześniej nie wyłapią to ......po moich solarkach??????

Nic mi się nie udziela. :sick:

Nie odpowiem ci z przekory ponieważ zauważyłeś to co powinieneś zauważyć.Zwrócę tylko uwagę na to ,że piszesz już standard.

Forsowanie opinii o wyższości jednego systemu grzewczego nad drugim to jak przysłowiowe dowodzenie wyższości jednych świąt nad drugimi

• 1 year później...
  • 2 months później...

Wczoraj przy 23stopniach ciepła paliłem w kotle CO do nagrzania CWU i normalnie uderzył mnie "piorun", ale to był twórczy piorun. Postanowiłem zrobić solar w wersji dla krajów 3 świata. Jest pełno tego w sieci, ale mam wrażenie, że mój będzie odrobinę inny, więc proszę o krytykę.

Poniżej domu (mieszkam w górach), na stoku nachylonym 45stopni na południe, na czarnej macie rozkładam meander z rury PE20 koloru czarnego (do systemów nawadniania). Rury kupuję 50m, z czego 20m będzie wystawione na ekspozycję słoneczną, a reszta w izolacji idzie rurą w ziemi do piwnicy (cały czas ze stałym wzniosem). Meander kształtuję tak, żeby woda mogła płynąć grawitacyjnie w górę do domu.

W piwnicy mam poziomy bojler dwupłaszczowy Biawar WE 24. 140l z niewykorzystanym podpięciem do cyrkulacji (schemat załączony). Dolot ciepłej wody OD solara podpinam poprzez zawór kulowy do tej rurki od cyrkulacji (wchodzi pionowo od dołu bojlera, koniec jest wewnątrz na wysokości osi zbiornika). Wylot zimnej wody DO solara wpinam się trójnikiem w dolot zimnej wody do bojlera.

Układu CO z kotłem węglowym 5kW, podłogówką, płaszczem bojlera nie ruszam. Rura PE wpuszczałaby tlen do wody i powodowała korozję układu CO, ponadto kwestia ucieczki ciepła, zaworów różnicowych itp, itd. Solar będzie działał tylko od wiosny do wczesnej jesieni. Później spuszczam wodę z rury i ją chowam na zimę.

Większość układów z rurą PE działa na zasadzie ogrzewacza pojemnościowego, nagrzana woda z rury jest do wykorzystania. W moim układzie chodzi o to by solar na stosunkowo cienkiej rurze PE20 ładował grawitacyjnie wodę użytkową znajdującą się w bojlerze, bez żadnego wymiennika. Bezpieczeństwo zapewni zawór bezpieczeństwa przed bojlerem. Rurę będę łączył na trójniki wciskane PP. Zawory kulowe na wejściu i wyjściu z bojlera. Budżet całości to mniej niż 100zł.

Jeśli to zacznie działać, to docelowo meander z odcinka roboczego solara umieszczę w skrzyni z dnem odbijającym promienie i szklanym wiekiem.

Czy odcinek roboczy 20m nie jest zbyt krótki by naładować w upalny dzień 140l wody do 45 stopni? Lepsza rura cieńsza czyli 16, czy może 25? Wszystko pędzone grawitacją. Odpowietrzanie przy każdym odkręceniu kranu. Proszę o uwagi i sugestie, bo jutro mam jedyną okazję kupić rury i kształtki w hurtowni w dobrych cenach. Następna okazja dopiero za miesiąc.

W drugim domu (w trakcie budowy) z blaszanym dachem 45stopni na południe na 100% zrobię solar z PEX'a umieszczonego pod blachodachówką. Dwa równolegle puszczone meandry po 50m z fi16, ale to oddzielny temat.

BojlerSolar.JPG

Edytowane przez K160

Dla grawitacji robił bym na minimum fi 25.Samo ułożenie rurki w meandrze na czarnym tle niewiele da i zniechęci do dalszej kontynuacji.Kolektor powinien być umiejscowiony jak najbliżej bojlera.Zrobił bym tak.Na styropianie grubości 15cm.należy wyżłobić rowki meandra 5x5cm.Umocować rurki (klamry do podłogówki) i zalać betonem z dodatkiem plastyfikatora.Całość pokryć papą.Z takiego kolektora uzyskasz max.40-45oC. minus straty ciepła na przesyle.Przykrycie całości szkłem znacznie poprawi uzyski temperaturowe.W ten sposób zrobisz ewolucyjny skok do II świata.

Pozdrawiam.

To się jednak robi duża różnica w kosztach, pracochłonności, umiejscowieniu, przenoszeniu..itd. Ja może zostanę w III świecie ;) Rura 25 to nie duża różnica w cenie i średnicy też, ale ten wlot cyrkulacji do bojlera jest 1/2 cala, więc i tak jest cieńszy niż rura cienkościenna PE i złączki PP do niej. Należy dodać, że te rury do nawadniania mają wyraźnie większą średnicę wewnętrzną niż rury niebieskie. W domu widzę, że nawet na PEXie 16 w pewnym stopni działa grawitacja, a w przypadku solara dochodzi jeszcze znaczna różnica wysokości - bojler jest 4m wyżej niż planowany kolektor.

Wydłużenie odcinka roboczego solara do np 30m nie stanowi problemu, koszt żaden, miejsce jest, tylko czy to potrzebne?