nydar 29.04.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Z układu jaki opisałem wyżej ,na rurkach pex fi 16 dostaję 15Wh/h/1mb przy pełnym słońcu.Wg.twojego opisu układ będzie miał znacznie niższą wydajność .20-ma czy 30-ma mb.nie nagrzejesz tego bojlera do 40oC. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xjooox 29.04.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 witam , pochwale sie ze kiedys czekajac na gosci od dachu podobnie jak kolega polozylem 100 m najtanszego pex pod dachowka , podlaczylem to pod 300 litrowy boiler zalozylem sterownik , pompke od co 2 czujniki temperatury i efekty sa taki : w normalny letni dzien , sloneczny caly boiler nagrzewa sie do ok 30-40 stopni , srednio 32-35 , ( wiec w sloneczne dni spokojnie mozna sie wykompac ) .Zauwazylem w moim rozwiazaniu w zasadzie 2 powazne wady : przede wszystkim za malo rury , lub za duzy boiler do tej dlugosci pexa ( widzialem takze takie rozwiazanie z dolozona do pexa folia wygladala jak aluminiowa , mysle ze to byloby sprawniejsze ) co do dachowek sa koloru czarnego i i w sloneczne dni nie da sie ich dotknac , mysle wiec ze akurat czy blacha czy dachowka nie ma to znaczenia , ogolnie planuje na koncu instalacji wpiac jeszcze jakis panel solarny i wtedy zobacze jak to bedzie smigalo , na zime nie licze bo i tak boiler jest podpiety w zimie do weglowego pieca co .teraz zrobilbym to samo ale starnniej i tzn wiecej rurt i cos na ksztalt foli , podlcazylbym tez do ornej spirali w boilerze a nie do dolnej jak mam teraz ( do gornej mam piec co ) i to narzaie tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przybyl 30.07.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Witam Czy ktoś z użytkowników zamieszkałych na północy Polski ma i korzysta z kolektora słonecznego z rurek PEX pod blacho dachówką ?Ten kolektor z rurek chodzi mi po głowie już jakiś czas ale mam zero doświadczenia z jakimikolwiek kolektorami : ) Planuje zastosowanie bufora 1000 l , ustawienie połaci dachu będzie na osi północy wschód– południowy zachód, nachylenie dachu 35 stopni dach kryty blacha dachówką. Jaką jest minimalna długość i średnica rurek żeby układ miał sens ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 30.07.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Ten kolektor o jakim piszesz nie ma racji bytu, za to w każdym miejscu Polski możesz zrobić patent z wentylatorem zasysającym gorące powietrze spod połaci dachowej, a następnie skierowane na chłodnicę samochodową, przez którą będziesz tłoczył wodę z układu CO. Wszystko opisane w wątku "Jaśkowe wynalazki" na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przybyl 30.07.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Dziekuje za odpowiedz, dobrze że dowiedziałem sie o tym teraz a nie jak będe robić już dach : ) Kolega wskazał mi kolejny ciekawy wątek, tylko jak znaleść czas żeby to wszytko przeczytać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts