Gość Monitek 04.10.2003 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2003 Znalazłam interesującą działkę siedliskową. Czy da się postawić na niej dom? Co muszę sprawdzić i jakie formalności załatwić?Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość pio695 23.10.2003 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Da się na niej wybudować ale pod pewnymi warunkami1 Musisz się dowiedzieć w gminie (najlepiej w wydz. arch) jakie będą warunki zabudowy np: min. wielkość działki,współczynnik zabudowy,plan zagospodarowania (może teren będzie rezerwatem albo przeznaczony pod zalesienie)2 Jak wszystko będzie o.k. występujesz o wstępne warunki zabudowy m in.określą ci powierzchnie całkowitą (suma wszystkich kondygnacji) domu3 Musisz odrolnić grunt gdzie bedzie stać siedlisko (do 500 m2)za darmo4 Musisz zwrócić uwagę na klasę ziemi - koszty odrolnienia5 Musisz zrobić plan zagospodarowania przestrzennego (napisać co będziesz robił np: hodowla ,sady itp.) i podzielić dom na strefę mieszkalną i użtkową - najlepiej niech zrobi to projektant 6 zobacz jak daleko są media -np:prąd -standardowa opłat za przyłącze jest do 200m7 Droga dojazdowa - sprawdź czy droga dojazdowa nie jest czasami własnością prywatną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izak 24.10.2003 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Trochę inaczej znam ten temat niż mój przedmówca, ale w gminie udzielą Ci odpowiedzi. Na działce siedliskowj postawisz dom, jeśli działka ma powyżej 1 ha. Musi graniczyć z drogą gminną. Sprawdź czy gmina ma aktualny plan zagospodarowania, bo jego brak - to kłopot dla Ciebie. Generalnie raczej nie postawisz domu, jeśli to jest teren przewidziany w planach pod zalesienie. To tyle, co z grubsza pamiętam.Nie będąc właścicielem terenu możesz wystąpić do gminy o warunki zabudowy i zagospodarwowania terenu dla danej działki. Odpowiedzą Ci wówczas na piśmie. Ja w mojej gminie dostałam je w ciągu trzech dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 24.10.2003 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Ja kupiłem działkę 1812m2 - siedlisko ogrodnicze. Wszystkie formalności identyczne jak przy działce budowlanej. Różnice: 1. Na mapce zagospodarowania terenu była narysowana szklarnia, której oczywiście nie muszę stawiać 2. Dużo mniejsze podatki 3. Dużo mniejsza cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts