Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Siatka ogrodzeniowa ocynkowana - konserwacja - malowanie.

Recommended Posts

Ok. 5 lat temu wykonałem solidne ok. 80 metrowe ogrodzenie z siatki ocynkowanej. Zamówiłem siatkę u lokalnego producenta siatki, (małe oczka i gruby drut). Ogrodzenie jest solidne tylko jest jeden problem – w chwili obecnej ok. 50 m siatki zaczyna już pokrywać się solidnie rdzą. Pozostałe 30 m jest jeszcze w b.dobrym stanie – (dobry ocynk). I teraz przechodzę do zasadniczego pytania, – jaką farbą pomalować rdzewiejącą część siatki (w większości pokryta już rdzą i miejscami jeszcze ślady ocynku). Jaką farbę polecacie?, malować wałkiem – pędzlem?, podkład bez podkładu?, cena też ma znaczenie.

Pozdrawiam

Ok. 5 lat temu wykonałem solidne ok. 80 metrowe ogrodzenie z siatki ocynkowanej. Zamówiłem siatkę u lokalnego producenta siatki, (małe oczka i gruby drut). Ogrodzenie jest solidne tylko jest jeden problem – w chwili obecnej ok. 50 m siatki zaczyna już pokrywać się solidnie rdzą. Pozostałe 30 m jest jeszcze w b.dobrym stanie – (dobry ocynk). I teraz przechodzę do zasadniczego pytania, – jaką farbą pomalować rdzewiejącą część siatki (w większości pokryta już rdzą i miejscami jeszcze ślady ocynku). Jaką farbę polecacie?, malować wałkiem – pędzlem?, podkład bez podkładu?, cena też ma znaczenie.

Pozdrawiam

Musiał być kiepskiej jakości ten ocynk, że po 5 latach korozja siatkę wżera.

Jak malować - z doświadczenia powiem, że pędzlem najwygodniej i najekonomiczniej. Wałkiem nie pomalujemy dobrze miejsc krzyżowania się drutów. Na pewno nie podkład bez podkładu :) . Sugerowałbym podkład i na to farba nawierzchniowa. Bez podkładu też można przeżyć. Różnica jest taka, że z podkładem 2 razy więcej pracy, ale trwałość trochę mniejsza (nie dwa razy).

Pozdrawiam

Ja mam ten sam problem siatka po kilku latach zaczęła korodować najlepsze jest to że malowałem ja 2 lata temu jak jeszcze nie było korozji specjalna farbą do malowania dachów z blachy ocynkowanej a w tamtym roku powtarzałem to malowanie i niestety w tym roku spod farby zaczęła wychodzić rdza :( (na szczęście rdza jest delikatna i łatwo ja wyczyścić), wiec nie polecam żadnej farby do ocynkuj na siatkę. W tym roku kupiłem farbę podkładową antykorozyjna kolor czerwony tlenkowy i maluje siatkę poraz 3, mam nadzieje że teraz rdza już nie będzie wyłazić. Inną część ogrodzenia też z siatki robionego kilka lat wcześniej malowałem tylko tym podkładem i na tej siatce nie ma korozji do tej pory, pomimo że ogrodzenie jest starsze. Ale jak pomyśle ile mnie czeka jeszcze tego malowanie to już mam dość praca strasznie mozolnie i niestety nie da jej się przyspieszyć. Już żałuje ze nie kupiłem siatki oblanej tworzywem, albo nie zrobiłem ogrodzenia z innego materiału. Czas jaki musze poświęcić na pomalowanie po raz 3 tego ogrodzenia w ciagu 3 ostatnich lat i koszt farby przewyższa wartość siatki i albo przyjdzie mi się pogodzić z malowaniem siatki co kilka lat, albo z tym ze będę miał zardzewiała siatkę. Myślałem też nad pomalowaniem siatki lepikiem ale niestety nie będzie wyglądało to estetycznie choć problem będę miał już z głowy bo rdza nawet jak się pojawi nie będzie już tak widoczna.

Cześć

U mnie siatka 3 rok na razie OK, ale myslałem kiedyś, że jak będzie rdzewieć, to nic z nią nie będę robił, kiedyś malowałem siatkę i wiem ile to roboty (kolega Bladyy78 pisze o tym bardzo ładnie) a i farby też kosztują. czy nie taniej będzie po 10 latach założyć nową?

pozdrawiam

TINEK

• 5 years później...

Osobiście zrobiłbym to tak:

-ile sie da tyle szczotką wyczyścić z rdzy

-przetrzeć to szmatą z rozpuszczalnikiem

-na to dobry podkład (nie jakieś hammerite), ja moge polecić corizon

-na całość dobra farba nawierzchniowa, polecam lakiery przemysłowe marki PPG o nazwie Selemix. Malujemy nimi ocynkowane ogrodzenia i sa to bardzo trwałe farby i nie schodzą z ocynku. Dodam że na ocynk kładziemy je bez podkładu, jedynie lekkie zmatowienie powłoki.