Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A co polecacie pod panele w bloku. Wilgotność minimalna, lekko odchodzące płytki PCV. Czy stosować folię, czy płtyki podkleic, czy zerwać? Czy wyrównać powierzchnię pianką, płytami podkładowymi. Widziałem również papier falisty pod panele. Pomóźcie.
  • Odpowiedzi 911
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Folię MUSISZ położyć, grubości co najmniej 0,2 mm; najlepsze chyba są płyty, ale podniosą Ci poziom podłogi o co najmniej 1,5 cm (razem z panelami). Jeśli chodzisz bez butów, wystarczy nawet pianka, opinii o tekturze falistej nie znam. Im grubiej, tym lepiej, cieplej, mniejszy wpływ nierówności podłoża. Płytki zdecydowanie bym zerwał, jastrych oskrobał z klejui wyrównał. Powodzenia!

Aha, a panele ja wybrałem bezklejowe - szybka robota i możliwość poprawek

Pozdriv

• 2 weeks później...
Miałem ten sam problem położyłem płyty jest OK. Pomyśl też o panelach typu "silence" są naprawdę ciche i nie podnoszą podłogi do bloku OK, bo nie potrzeba Ci ocieplenia - chyba, ze mieszkasz na parterze. Folia z założenia izoluje od "dolnej" wilgoci jak niezbyt stare wylewki, piwnica, pralnia, itp. W bloku jeśli masz pod sobą sąsiada, który Cie nie zalewa od dołu :wink: możesz sobie podarować.

U mnie też jest bez folii i jest OK. Nie ma sensu zrywać płytek - to dużo więcej roboty. Poziom podłogi rzeczywiscie się podnosi, ale wystarczy podpilowac drzwi. W jednym pokoju mam płyty i panele na plycie MDF. DUDNI I STUKA potwornie. W reszcie są panele na płycie pilśniowej położone na piance - i jest znacznie lepiej.

Pzdr. Joasia.

• 2 months później...
Najważniejsze to bardzo równa podłoga. Ja z dość dobrym jak sądzę skutkiem urzyłem jako podkład zamiast pianki czy tektury - ekopłyty(taka zielona, miekka płyta pilśniowa). Jest co prawda dość gruba(5-8mm) ale dość dobrze tłumi chałas.
Ja też kładłam ekopłyty - prawdopodobnie najbardziej z wszystkich rozwiązań wyciszają i ocieplają. Na razie jestem zadowolona. Cena dużo wyższa od gąbki, ale coś za coś. Różnicę widać gołym okiem.

Teraz pewnie podpadnę - najlepiej zrezygnować z paneli.

Mam teraz panele w naszym mieszkaniu - nie cierpię tego głuchego odgłosu, jak się po nich chodzi. Do tego po trzech latach nie wyglądają za ciekawie.

Może trzy lata temu była gorsza technologia - nie wiem. Ale teraz w domu na pewno już ich nie położę.

Ja kupiłam panele drewniane o gr. 14 mm. Mam nadzieję, ze nie bedzie aż tak źle.

Facet w sklepie powiedział, że pod panele poleca w poniższej kolejności:

1. korek - najlepszy ale i najdrozszy

2. gąbkę (piankę) - najtańsza i lepsza od tzw. ekopłyt

3. ekopłyty

• 3 weeks później...
A co polecacie pod panele w bloku. Wilgotność minimalna, lekko odchodzące płytki PCV. Czy stosować folię, czy płtyki podkleic, czy zerwać? Czy wyrównać powierzchnię pianką, płytami podkładowymi. Widziałem również papier falisty pod panele. Pomóźcie.

:D :)

• 2 months później...

Co klasc pod panele gabke biala z rolki czy folia razem czy osobno

A moze ostatnio widzialem taka gabke niebieska

Prosze o rade bo lada chwila musze sie za to wziasc

folia potem pianka lub jak masz duze nierownosci to plyty wyrownujace, polecam plyty rowniez w przpadku gdy ciagnie od podlogi

kolory maja male znaczenie patrz raczej na grubosci .....

Mam mały dylemat. Docelowo chcę w salonie położyc parkiet 22mm grubości , jednak na razie decyduję sie na panele 8mm grubości. Chciałbym tą róznicę pozziomów zniwelować styropianem FS 20-30 tak żeby zachować jednakowe poziomy podłogi. Czy ktoś ma może jakieś doświadczenie ze styropianem pod panelami. Na logikę powinno być OK a jak jest naprawdę?

Witam!

Mam podłogówkę wodną w salonie i przymierzam się do paneli podłogowych. W sklepie doradzili mi zamiast pinki izolacyjnej podkład EKOPOR. Z tego co zauważyłem jest grubszy od pianki i wnioskuje, że jednak gorzej będzie przewodził ciepło. Czy kotoś z forumowiczów miał już podobny dylemat i jak go rozwiazał. Panele kłade sam ale niestety wszystkiego w tej kwesti widać nie wiem.

Pozdrawiam