Gość 27.03.2003 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 A co polecacie pod panele w bloku. Wilgotność minimalna, lekko odchodzące płytki PCV. Czy stosować folię, czy płtyki podkleic, czy zerwać? Czy wyrównać powierzchnię pianką, płytami podkładowymi. Widziałem również papier falisty pod panele. Pomóźcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 28.03.2003 03:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Folię MUSISZ położyć, grubości co najmniej 0,2 mm; najlepsze chyba są płyty, ale podniosą Ci poziom podłogi o co najmniej 1,5 cm (razem z panelami). Jeśli chodzisz bez butów, wystarczy nawet pianka, opinii o tekturze falistej nie znam. Im grubiej, tym lepiej, cieplej, mniejszy wpływ nierówności podłoża. Płytki zdecydowanie bym zerwał, jastrych oskrobał z klejui wyrównał. Powodzenia!Aha, a panele ja wybrałem bezklejowe - szybka robota i możliwość poprawekPozdriv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 28.03.2003 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 mieszkam teraz jeszcze w bloku...mam piankę..jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mark73 08.04.2003 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 Miałem ten sam problem położyłem płyty jest OK. Pomyśl też o panelach typu "silence" są naprawdę ciche i nie podnoszą podłogi do bloku OK, bo nie potrzeba Ci ocieplenia - chyba, ze mieszkasz na parterze. Folia z założenia izoluje od "dolnej" wilgoci jak niezbyt stare wylewki, piwnica, pralnia, itp. W bloku jeśli masz pod sobą sąsiada, który Cie nie zalewa od dołu możesz sobie podarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 09.04.2003 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 U mnie też jest bez folii i jest OK. Nie ma sensu zrywać płytek - to dużo więcej roboty. Poziom podłogi rzeczywiscie się podnosi, ale wystarczy podpilowac drzwi. W jednym pokoju mam płyty i panele na plycie MDF. DUDNI I STUKA potwornie. W reszcie są panele na płycie pilśniowej położone na piance - i jest znacznie lepiej.Pzdr. Joasia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikita 03.07.2003 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 03.07.2003 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Najważniejsze to bardzo równa podłoga. Ja z dość dobrym jak sądzę skutkiem urzyłem jako podkład zamiast pianki czy tektury - ekopłyty(taka zielona, miekka płyta pilśniowa). Jest co prawda dość gruba(5-8mm) ale dość dobrze tłumi chałas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 03.07.2003 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 zdecydowanie pianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 04.07.2003 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Ja też kładłam ekopłyty - prawdopodobnie najbardziej z wszystkich rozwiązań wyciszają i ocieplają. Na razie jestem zadowolona. Cena dużo wyższa od gąbki, ale coś za coś. Różnicę widać gołym okiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 04.07.2003 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Tylko zielona plyta. Niweluje drobne nierownosci, wycisza i ociepla. Nie jest az tak droga (5zl/m2) D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnatasza 04.07.2003 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Teraz pewnie podpadnę - najlepiej zrezygnować z paneli. Mam teraz panele w naszym mieszkaniu - nie cierpię tego głuchego odgłosu, jak się po nich chodzi. Do tego po trzech latach nie wyglądają za ciekawie. Może trzy lata temu była gorsza technologia - nie wiem. Ale teraz w domu na pewno już ich nie położę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 04.07.2003 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 A co masz pod panelami ze ci stukaja ? Nic ? D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.07.2003 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Ja kupiłam panele drewniane o gr. 14 mm. Mam nadzieję, ze nie bedzie aż tak źle.Facet w sklepie powiedział, że pod panele poleca w poniższej kolejności:1. korek - najlepszy ale i najdrozszy2. gąbkę (piankę) - najtańsza i lepsza od tzw. ekopłyt3. ekopłyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.07.2003 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2003 A co polecacie pod panele w bloku. Wilgotność minimalna, lekko odchodzące płytki PCV. Czy stosować folię, czy płtyki podkleic, czy zerwać? Czy wyrównać powierzchnię pianką, płytami podkładowymi. Widziałem również papier falisty pod panele. Pomóźcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareko 20.07.2003 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2003 ja dalem sama pianke i jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altkomp 16.10.2003 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Co klasc pod panele gabke biala z rolki czy folia razem czy osobnoA moze ostatnio widzialem taka gabke niebieska Prosze o rade bo lada chwila musze sie za to wziasc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franz 16.10.2003 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 folia potem pianka lub jak masz duze nierownosci to plyty wyrownujace, polecam plyty rowniez w przpadku gdy ciagnie od podlogi kolory maja male znaczenie patrz raczej na grubosci ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 17.10.2003 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2003 Mam mały dylemat. Docelowo chcę w salonie położyc parkiet 22mm grubości , jednak na razie decyduję sie na panele 8mm grubości. Chciałbym tą róznicę pozziomów zniwelować styropianem FS 20-30 tak żeby zachować jednakowe poziomy podłogi. Czy ktoś ma może jakieś doświadczenie ze styropianem pod panelami. Na logikę powinno być OK a jak jest naprawdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 17.10.2003 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2003 fs-30, bo nie dajesz na niego żadnej wylewki. musisz układać równo, bez szpar, najlepiej przykleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzul 23.10.2003 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Witam!Mam podłogówkę wodną w salonie i przymierzam się do paneli podłogowych. W sklepie doradzili mi zamiast pinki izolacyjnej podkład EKOPOR. Z tego co zauważyłem jest grubszy od pianki i wnioskuje, że jednak gorzej będzie przewodził ciepło. Czy kotoś z forumowiczów miał już podobny dylemat i jak go rozwiazał. Panele kłade sam ale niestety wszystkiego w tej kwesti widać nie wiem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts