Jurek_Z 25.12.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 A co sądzicie o płytach podpodłogowych EKO z Barlinka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 26.12.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 NAPISZ COŚ WIĘCEJ O TYCH PŁYTACH - Z JAKIEGO MATERIAŁU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 30.12.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 NAPISZ COŚ WIĘCEJ O TYCH PŁYTACH - Z JAKIEGO MATERIAŁU? stopień izolacji akustycznej do 26 dB(A), izolacyjność cieplna - 0,04 W/m °K, niwelują nierówności do 4 mm, Zrobione są z drewna topolowego podobno bez szkodliwych domieszek, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 30.12.2007 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 pianka z dziurkami ma jednak 2 razy mmniejszą izolacyjność - czy ktoś zna ten produkt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 30.12.2007 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 pianka z dziurkami ma jednak 2 razy mmniejszą izolacyjność - czy ktoś zna ten produkt? Nie dwa razy, bo grubości inne: Eko barlinek - 0,04W/mk : 0,4cm = 10W/m2k Pianka - 0,025W/mk : 0,16cm = 15.6W/m2k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 30.12.2007 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 pianka z dziurkami ma jednak 2 razy mmniejszą izolacyjność - czy ktoś zna ten produkt? hmm .... a te dziury jak działają? Jest w nich powietrze, które jest lepszym izolatorem niż .... itp. A ta izolacyjność jest mierzona dla pianki, czy średnia dla materiału i dziur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 02.01.2008 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 odświeżam wątek bo dalej nie wiem co dac pod panele mając ogrzewanie podłogowe. Przyklejenie nie wchodzi w rachubę- strasznie drogi jest klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 03.01.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Ja się zdecydowałem na płyty podpodłogowe EKO z Barlinka. Trochę drogie - 45zł paczka 7m2. Jak się będą sprawować będę wiedział w marcu. Przekonała mnie dość wysoka izolacja akustyczna. A co do właściwości cieplnych to do ogrzania pomieszczenia jest potrzebna taka sama ilość ciepła, niezależnie od stopnia izolacji podłogi. Mam niezależne sterowanie temperaturą w pomieszczeniach więc z utrzymaniem temperatury nie powinno być problemu. Co prawda rzez podłogę z większą izolacją będzie płynąć więcej wody ale za to będzie miała na powrocie wyższą temperaturę. Nieco obniży to sprawność instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 03.01.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 A co do właściwości cieplnych to do ogrzania pomieszczenia jest potrzebna taka sama ilość ciepła, niezależnie od stopnia izolacji podłogi. Nie jestem przekonany, do tej tezy. Czym lepsza izolacja podłogi, tym więcej ciepła oddajesz w grunt. Pytanie oczywiście, jaką masz izolację pod podłogą, bo jeżeli jest to np. 20cm styropianiu to i tak jego izolacyjność jest wielokrotnie większa. I jeszcze sam ze sobą podyskutuję - ciepło unosi się do góry, więc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 03.01.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Nie jestem przekonany, do tej tezy. Czym lepsza izolacja podłogi, tym więcej ciepła oddajesz w grunt. Pytanie oczywiście, jaką masz izolację pod podłogą, bo jeżeli jest to np. 20cm styropianiu to i tak jego izolacyjność jest wielokrotnie większa. Styropian 2 x 5 cm + 3 cm z folią alu do podłogówki. Co prawda nie jest to 20 cm ale i tak wielokrotnie więcej. I jeszcze sam ze sobą podyskutuję - ciepło unosi się do góry, więc? Niestety to nie jest prawdą. Ciepło płynie po linii najmniejszego oporu (jak wszystko w przyrodzie np prąd i woda) tylko człowiek jest taki durny, że sam sobie ciągle stwarza jakieś przeszkody . Teoria o unoszeniu się ciepła do góry jest związana z konwekcją, a to chodzi głównie o to, że gazy i ciecze o wyższej temp mają niższą gęstość i przemieszczają się do góry (nie sprawdza się w wodzie w temp od 0'C do bodajże 4'C ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 03.01.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 odświeżam wątek bo dalej nie wiem co dac pod panele mając ogrzewanie podłogowe. Przyklejenie nie wchodzi w rachubę- strasznie drogi jest klej. I weź tu człowieku tłumacz i doradzaj . Toż napisałem ci daj najzwyklejszą tekturę falistą i będziesz miał najlepiej i najtaniej . Czego ty jeszcze szukasz ? Zadzwoń do NASA moze oni mają cos ekstra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobi78 03.01.2008 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 mam pod panelami wlasnie pianke z "Komfortu", wszystko jest ok tylko, że faktycznie podloga wolniej sie nagrzewa niż tam gdzie są płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markal2 05.01.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 znalazłem piankę z dziurkami na ogrzewanie podłogowe. Co o tym myślicie? IZO-FLOOR THERMO Izo-Floor Thermo to specjalistyczny podkład nad ogrzewanie podłogowe wykonany z XPS. Dzięki zastosowaniu systemu rowków i otworów, grubości 1,6 mm oraz podwyższonej gęstości gwarantuje wysoki współczynnik przewodzenia ciepła, zachowując jednocześnie wszystkie zalety, jakie oferuje ekstrudowany polistyren. Zastosowanie: Podkład przeznaczony jest pod podłogi pływające, w pomieszczeniach, w których zastosowano ogrzewanie podłogowe. Polecany do deski trójwarstwowej. Dane materiałowe Materiał polistyren ekstrudowany (XPS) Gęstość 67kg/m3 Grubość 1,6mm Waga 0,108kg/m2 Pozostałe dane Nad ogrzewanie podłogowe http://www.arbiton.com/uimages/produkty/izofloor/thermo/rolka5.jpg znam bo go sprzedawałem. Jest to bardzo dobry produkt jeśli chodzi o ogrzewanie podłogowe. jego struktóra nie zatrzymuje ciepła i działa jakby podłoga była przyklejona. Podkład ten też dobrze "wygłusza stukanie" wiec bardzo go nie słychać. Mogę go spokojnie polecić Pozdrawiam http://www.paneleiwykladziny.e-biznes.org Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 16.01.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 WitamW pokoju u dzieci ( w bloku na 3 piętrze) mamy wykładzinę. Do tej pory sprawdzała się super. ciepło na podłodze mimo że blok ma nieszczelności na stykach płyt i jest nieocieplony, tłumila dzwięki, ale dzieci podrosły i coraz więcej ciastoliny, plasteliny , farbi i innych tego typu "brudów" wylądowało w wykładzinie. Wyglada to fatalnie. Pranie? ale za chwilę problem wróciPanele? ale sąsiedzi z dołu wścieklizny dostaną.Nie chcemy w to ładować kasy 9korek np) bo w perspektywie półroku roku mieszkanie sprzedamy Czy mogę zatem położyć panele na wykładzinę dywanową ? (pod wykładziną jest ta zielona pianka pod panele, a sama wykładzina jest równa i bez wzorku, oczywiście wpierw byłaby wyczyszczona z różnych "drobinek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 16.01.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 A co pod panele gdy jest ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szejens 17.01.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Wiele było już postów na temat ogrzewania podłogowego i kładzionego na nim drewna i paneli podłogowych, jednak ostatnio usłyszałem w jedny ze sklepów z podłogami opinię że nie powinno sie kłaść parkietu zaraz po ukończeniu domu, tylko dopiero po wysezonowaniu czyli po 3-4 latach a do tego czasu najlepiej najtańsze panele a pod nie czarny Pianomat przystosowany do ogrzewania podłogowego, bo jest paro przepuszczalny i dobrze będzie odprowadzał wilgoć z posadzki. Czy ktoś kładł parkiet na wylewki odrazu czy czekaliście te 3 lata to po pierwsze a po drugie czy ktoś ma Pianomat pod panelami na ogrzewaniu podłogowym? Jak to się sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 23.01.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Kochani, pytanie nie cierpiące zwłoki. Mata pod panele (taka zielona eko....coś ) została położona, i mąż po pewnym czasie zauważył w instrukcji, że powinna być kładziona po katem 45 stopni - czyli po skosie, aby dylatacje paneli nie pokrywały się z dylatacjami maty. I - przekładać te maty, czy zostawić w prostokącik - jak są teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 23.01.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 To zależy czy na tych matach już coś leży:) jak już są ułożone panele... to bym się zastanowił dwa razy czy wszystko rozbierać. Osobiście bym zostawił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 23.01.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Artureski, dzięki za odpowiedź a może ktoś układał te maty po skosie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 23.01.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Ja... niezła zabawa, może nawet lepsza niż puzzle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts