vendea 22.09.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 mam doswiadczenie i z pianka i z tymi plytami - jesli chodzi o wygluszenie - olbrzymia roznica na korzysc tych plyt. zwlaszcza o grubowsci 7mm, bo bywaja i ciensze... a co do pianki to chyba nie chodzi o "utlenianie" tylko "ugniatanie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.09.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 mam doswiadczenie i z pianka i z tymi plytami - jesli chodzi o wygluszenie - olbrzymia roznica na korzysc tych plyt. zwlaszcza o grubowsci 7mm, bo bywaja i ciensze... a co do pianki to chyba nie chodzi o "utlenianie" tylko "ugniatanie" oczywiście płyty i zdecydowanie płyty. Pianka wtedy gdy nie ma możliwości podnieść posadzki. Chyba ten ktoś miał na uwadze ugniatanie. ______________________________________- vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 23.09.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 czy dac pianke folie i panele czy bez foli moze byc? Autoryzowany montażysta sieci handlowej "Fachowiec" - w prywatnej rozmowie - odradzał zakup tej najtańszej pianki/piankofolii. Podobno szybko traci właściwości tłumiące i izolacyjne - podczas użytkowania paneli /pod wpływem wielokrotnego nacisku/ robi się z niej "papier toaletowy" i traci swoje właściwośći. Lepsza jest ta druga pianka, w arkuszach (zielona , grafitowa) - ma inną "konsystencję" i pewnie to też inne tworzywo, choć popularnie i na to i na to mówi się "pianka". Folia paroszczelna jest konieczna - to warunek gwarancji większości paneli laminowanych (pamiętać o odpowiednich zakładach ~30 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinnab 23.09.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 kurcze, dlaczego ten watek nie powstal 2 miesiace temu??? kupilam panele, bez zastanowienia wzielam tez pianke ktora zaproponowali w sklepie. Jakos nie przyszlo mi do glowy zeby sie bardzej zainteresowac. W starym mieszkaniu mialam grubsza ekoplyte czy jak to sie tam zwie, a teraz zwykla pianke i roznica w stukaniu jest ogromna. Wczesniej nie wiedzialam o co ludzom chodzi z tym stukaniem paneli bo u mnie to bylo prawie nieslyszalne, no a teraz niestety juz rozumiem doskonale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 23.09.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Jeśli panele kładzie się na starą drewnianą podłogę, to folii się nie daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vendea 23.09.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 ja bym i tak polozyla folie - po co ryzykowac, ze stara drewniana podloga bedzie miala jakies zmiany wilgotnosci? folia powinna izolowac nowa podloge od jakichkolwiek zmian... przeciez to minimalna grubosc i jest bardzo tania, nie widze powodu aby z niej rezygnowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BARKAJ 23.09.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Ja mam folię i podkład korkowy - sprawdza się przy gładkiej wylewce bo w sumie jest dość cienki (o ile dobrze pamiętam 1,8mm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 23.09.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 ja bym i tak polozyla folie - po co ryzykowac, ze stara drewniana podloga bedzie miala jakies zmiany wilgotnosci? folia powinna izolowac nowa podloge od jakichkolwiek zmian... przeciez to minimalna grubosc i jest bardzo tania, nie widze powodu aby z niej rezygnowac? Na parterze jak najbardziej na pietrze w ogóle nie widzę sensu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 23.09.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Jeśli panele kładzie się na starą drewnianą podłogę, to folii się nie daje Obojętnie czy są to panele laminowane czy drewniane proponuję folię PE o grubości 0,2 mm . Drewno jest higroskopijne, wciąga i oddaje wilgoć. Jezeli będziesz miała podłogę drewnianą o wilgotnosci 12% lub więcej to panele wyssają tą wilgoć i zaczną pęcznieć. Podłogi w tym drewniane muszą być równe. Na długości 2m zagłębienia nie większe niż 2mm w innym przypadku może dojść do wyłamywania sie zatrzasków w panelach. Przy dużych nierównościach nie pomogą nawet 7mm ekopłyty których ścisk jest ograniczony. Wtedy cyklinowanie egalizujące (wyrównujące). Jeżeli jest to na parterze np. nad zimną i wilgotną piwnicą albo parter leży na gruncie rodzimym wtedy zwykła 0,2mm folia może nie wystarczyć. _____________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popolg 24.09.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 zakupiłem dzis eko płyte 5mm i teraz problem jak ją układać ??? równolegle do ściań czy tak jak w instrukcji pod katem 45 stopni??? do sciany czyli takie pasy w poprzek równolegle było by prościej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vendea 24.09.2008 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 ojejku, no pewnie ze tak jak w instrukcji! chodzi o to, ze jesli podloge kladziesz liniowo, plyty pod spodem maja byc pod katem 45%, aby nie bylo ryzyka ze szczeliny sie spotkaja podlogi i wartwy plyt... wiadomo, ze lepiej czesto oznacza bardziej pracochlonnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marianekkk 01.10.2008 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Zabieram się do ułożenia paneli w pokoju. Z tym pokojem łączy się kuchnia i przedpokój i są tam ułożone kafelki (i jeszcze kawałek w pokoju gdzie będzie kominek). Wysokość ułożonych kafelek od wylewki to 22mm. Panele z tego co się orientuję mają grubość max 10mm.Więc moje pytanie jest co mam dać jako podkład pod panele aby uzyskać ten sam poziom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komanch 02.10.2008 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Miałem podobnie, dałem podwójnie płyty prasowane (ekopłyta) 7mm + 5,5mm powycinałem w nich jeszcze kanały na kable audio-video i wszystko sie ładnie pod panelami schowało i jest poziom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMFI 02.10.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 podobno kapitalne pod panele są tez maty korkowe: ocieplają i przede wszystkim wyciszają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komanch 02.10.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Z tym, że przy takiej grubości to majątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMFI 02.10.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Z tym, że przy takiej grubości to majątek całkiem możliwe, ceny nie znam, ale słyszałam same superlatywy o efektach..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marianekkk 03.10.2008 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 No właśnie myślałem o tym aby dać podwójnie jakiś podkład, tylko nie wiedziałem jak to się będzie zachowywać. Skoro jest to wypróbowane to spoko. Mam jeszcze pytanko gdzie na necie można znaleść takie ekopłyty? Jakiś sklep albo nazwa producenta. Chciałbym zrobić rozpoznanie jakie są grubośći i jaka cena.Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 18.10.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Witam! W końcu zdecydowałąm sie na panele do salonu, firmy quick-step 8mm AC4. Teraz zastanawiam się co położyc pod nie ,żeby były jak najlepsze w użytkowaniu. Lepiej położyc naturalny korek, czy piankę, a może jakąś taka matę z wyciszającym brzegiem? Jakie są wasze doświadczenia na ten temat?Ile mm podkładu najlepiej dac. Muszę połaczy panele z gresem. Niestety gres został przyklejony na cienką warstwę kleju i wychodzi mi na to, że najmniejszy spadek będzie jak dam podkładu tylko 2mm czy to nie będzie za mało??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinnab 18.10.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 tu troche na ten temat:http://forum.muratordom.pl/jakie-warstwy-pod-panele,t141048.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 19.10.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 A co sądzicie o korku? Kilka osób w skelpach z panelami polecało mi go. Czy będzie on lepszy od tej painki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts