wikula7 05.06.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Płyty arbitona : podkład Izo floor 3 mm - jest bardzo dobrym rozwiązaniem , na równe i nie równe podłoża . myślę że wydanie na korek 10 zł / m2 pod panele za 30- 40 zł ( można dać i więcej) jest lekką przesadą .Zamontowałem dużo podłóg na Izo 3mm i jest zdecydowanie lepszy niż pianka i folia a nie wiele ustępuje korkowi czy innemu podkładowi za 10 - 12 zł .Pozdrawiam [ moderowano - reklama ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.06.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 wg mnie, kolejność wartw powinna wyglądać następująco: folia paroizolacyjna, pianka, panele podłogowe. Jeżeli jest już połozona np wykładzina to można na niej (zamiast folii), pianka natomiast musi być. Pozdrawiam Najgorsze co może być to kłaść panele na wykładzinę pełną roztoczy i brudu. Nikt nie kładzie paneli jakichkolwiek czy drewnianych lub laminatowych na nową wykładzinę. Wykładzinę usunąć wyrównać podłoże zgodnie ze wskazówkami producenta i ułożyć z zaleceniami producenta. Wtedy można myśleć o gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.06.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Płyty arbitona : podkład Izo floor 3 mm - jest bardzo dobrym rozwiązaniem , na równe i nie równe podłoża . myślę że wydanie na korek 10 zł / m2 pod panele za 30- 40 zł ( można dać i więcej) jest lekką przesadą . Zamontowałem dużo podłóg na Izo 3mm i jest zdecydowanie lepszy niż pianka i folia a nie wiele ustępuje korkowi czy innemu podkładowi za 10 - 12 zł . Pozdrawiam [ moderowano - reklama ] Należy zwrócić uwagę na wielkość nierówności. Płyty te nie wyrównują nierówności powyżej 2 mm. Czytać zalecenia producenta!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki6 29.06.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 czy bedzie duza roznica pomiedzy podkladem z plyt o grubosci 3mm a 5,5mm ? roznica w cenie jest 2zl na metrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Judka 30.06.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Swoją drogą... ciekawe co jest w przypadku gdy panele kładzie się na posadzce z ogrzewaniem podłogowym - wtedy folii nie można dawać... więc co z gwarancją..... O kurde, nie wiedzialam... A co się może stać? U nas w salonie podłogówka jest tylko przy oknie tarasowym na powierzchni około 1 x 3 m, cały salon to ok. 30 mkw. Na całości są panele, pod nimi podkłady pilśniowe, a pod nimi folia na betonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
huuber 30.06.2009 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 nigdy nie kupujcie pianki pod panele ani barlinek. Najlepsze sa materiały mało odkształcalne czyli prasowane wióry (paździeż) albo korek. Pianka przy brzegach ścian, futryn nie jest udeptana w odróżnieniu od miejsc po których się chodzi i właśnie dlatego panele czy barlinek opierając sie o piankę na brzegach, wiszą w powietrzu w miejscach uczęszczanych i zaczynają skrzypieć i chodzi sie po takich "balonach" w przejsciach lub korytażach (a nawet na duzych powierzchniach jest odczuwalne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki6 01.07.2009 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 czy warto doplacic do podkladu w postaci plyt o grubosci 5,5 zamiast 3mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.07.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 nigdy nie kupujcie pianki pod panele ani barlinek. Najlepsze sa materiały mało odkształcalne czyli prasowane wióry (paździeż) albo korek. ale barlinek co?? pianka czy płyta prasowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
huuber 15.07.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Definitywnie płyta prasowana jest lepsza! Chodziło mi o to, aby nie stosować pianki pod panelami albo pianki pod barlinkiem.Sama podłoga barlinek uważam, że jest super.excuse-moi za nieścisłość we wcześniejszej wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 16.07.2009 03:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 nigdy nie kupujcie pianki pod panele ani barlinek. Najlepsze sa materiały mało odkształcalne czyli prasowane wióry (paździeż) albo korek. Pianka przy brzegach ścian, futryn nie jest udeptana w odróżnieniu od miejsc po których się chodzi i właśnie dlatego panele czy barlinek opierając sie o piankę na brzegach, wiszą w powietrzu w miejscach uczęszczanych i zaczynają skrzypieć i chodzi sie po takich "balonach" w przejsciach lub korytażach (a nawet na duzych powierzchniach jest odczuwalne) Marne masz o tym pojęcie..chcesz komuś wmówić że jeśli da załóżmy 3mm piankę i w pomieszczeniu 6x6 metrów na środku "udepcze się" do 1mm to te 2 mm różnicy powoduje pływanie paneli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
huuber 16.07.2009 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Zakładam że Ty znasz się ode mnie znacznie lepiej I Twoja wiedza jest poparta wieloletnim doświadczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monikapl 16.07.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Wczoraj ułozylismy 20m podłogi. Poniewaz panele kładlismy na ogrzewanie podłogowe nie połozylismy folii. Mamy pianomat (3mm) na ogrzewanie podłogowe + 9mm panela balterio. Super sie chodzi bo nie stłukaja tak mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 16.07.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Wczoraj ułozylismy 20m podłogi. Poniewaz panele kładlismy na ogrzewanie podłogowe nie połozylismy folii. Mamy pianomat (3mm) na ogrzewanie podłogowe + 9mm panela balterio. Super sie chodzi bo nie stłukaja tak mocno Można bez folii ? Taki np. Classen w karcie gwarancyjnej wymaga paroizolacji. http://www.ruckzuck.pl/pliki/Karta%20gwarancyjna.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
huuber 16.07.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Kosmiczne rozwiązania stosujecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VanHelsing 21.07.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Znalazłem na Allegro dosyć chyba tani korek 2mm jako pod panele.http://www.allegro.pl/item692559016_korek_podklad_pod_panelepodloge_5_25zlm_okazja.html Czy będzie on dobry jako podkład pod panele? Podłogę mam równą, chodzi mi o jakość tego korka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VanHelsing 22.07.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Ja wstępnie skłaniam się do korka 2 mm, cena całkiem przystępna ok. 5,50 za metr. Podłoga jest dosyć równa, zatem nie obawiam się o właściwości wyrównujące podkładu. Jednak nie jestem pewny, czy to wystarczy do wytłumienia stukania (na tyle na ile jest to możliwe w przypadku paneli oczywiście). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VanHelsing 22.07.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Czy ktoś jeszcze kładł korek 2mm pod panele i może powiedzieć, jak się spisuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majpio 23.07.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 A w jakim celu kładzie się folię przed np pianką i panelami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VanHelsing 23.07.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 A w jakim celu kładzie się folię przed np pianką i panelami?folia chroni przed wilgocią, ale przede wszystkim przed utratą gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VanHelsing 23.07.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Czy te płyty różnią się czymś od płyt STEICO, EKOPOR i podobnych? I czy rzeczywiście tłumią lepiej niż korek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts