VanHelsing 23.07.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 jaki sie tektura ugnie to jeszcze lepiej .. mniejszy bedzie efekt stukania taaa.... jasne - tektura się ugnie, powstanie przestrzeń i na pewno będzie "mniejszy" efekt stukania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniaska 23.07.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Ja właśnie wczoraj kupiłam panele i też doradzano mi taki podkład( zmielone liście jakby i sprasowane) o grubości 5,5 mm. Pianka się po dłuższym czasie ulatnia i panele bardziej podobno pod nią skrzypią. A czy słyszeliście coś na temat ułożenia paneli w jakiś sposób że nie widać łączeń...jak to ma być poziomo pionowo ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VanHelsing 23.07.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Ja właśnie wczoraj kupiłam panele i też doradzano mi taki podkład( zmielone liście jakby i sprasowane) o grubości 5,5 mm. Pianka się po dłuższym czasie ulatnia i panele bardziej podobno pod nią skrzypią. Ten podkład to z Barlinka czy innej firmy? A czy słyszeliście coś na temat ułożenia paneli w jakiś sposób że nie widać łączeń...jak to ma być poziomo pionowo ?? Chyba chodzi o to, aby były prostopadle do okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniaska 23.07.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Szczerze, nie pytałam jakiej firmy...to chyba nie jakiś specjalny. Kosztował chyba 6,50 za m2.Dotykałam to i widziałam... to coś takiego jakby wykładzina dywanowa w takich kwadratach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 23.07.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 ja się zacznę dopiero wtedy stresować jak mi zaczną butelki po podłodze się turlać od lewej do prawej, bo dałem nie taki podkład jak trzeba... Toż to panele. Zdejmiesz poprawisz. Ja zrobię jak kolega radzi z tą tekturą. Czy dawać jeszcze folię pod nią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 24.07.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Ciekawostka: tektura falista (taka "z powietrzem między warstwami papieru") jest całkiem niezłym izolatorem. Niktóre źródła twierdzą, że lepszym niż cienka pianka. Dodając do tego spore ryzyko stworzenia "pudła rezonansowego" pod podłogą, ja wybrałem piankę. Oczywiście sama pianka nie pomoże wyciszyć paneli, jeśli posadzka nie będzie równa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 24.07.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Najlepszą metodą wyciszenia paneli jest... ich usunięcie Niestety podłoga pływająca zawsze będzie hałasować, im lżejsza tym bardziej, no a panele są bardzo lekkie... Można oczywiście minimalizować skutki - podstawa, to likwidacja przestrzeni pod panelami, czyli jak najrówniejsza posadzka + podkład eliminujący dodatkowo mikronierówności. Idealnie nie będzie, ale da się z tym żyć przynajmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 24.07.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 jaki sie tektura ugnie to jeszcze lepiej .. mniejszy bedzie efekt stukania taaa.... jasne - tektura się ugnie, powstanie przestrzeń i na pewno będzie "mniejszy" efekt stukania. W przeciwieństwie do ciebie mam jako podklad tekturę falistą na podłogówce już kilka lat wiec wiem o czym pisze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 24.07.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Pewien forumowicz, o ile mnie pamiec nie myli byl to NJerzy, planowal dac pod panele pape termozgrzewalna. Wydaje sie byc idealnym materialem - gesta i elastyczna, czyli dobrze tlumi, a jednoczesnie dobrze przewodzi cieplo. Pomysl wydaje mi sie godny rozwazenia. Problemem moze byc jedynie potencjalne "zapach" smoly, ktory moglby byc wyczuwalny po uruchomieniu ogrzewania. Dlattego ja sie na razie wstrzymalem, az NJerzy rozwiazanie przetestuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 24.07.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 planowal dac pod panele pape termozgrzewalna. Wydaje sie byc idealnym materialem - gesta i elastyczna, czyli dobrze tlumi, a jednoczesnie dobrze przewodzi cieplo. Pomysl wydaje mi sie godny rozwazenia. Problemem moze byc jedynie potencjalne "zapach" smoly, ktory moglby byc wyczuwalny po uruchomieniu ogrzewania. Dlattego ja sie na razie wstrzymalem, az NJerzy rozwiazanie przetestuje to żart jakiś ? większego idiotyzmu nie słyszałem michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 24.07.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 No to malo, chlopie, slyszales... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 24.07.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 No to malo, chlopie, slyszales... taaa michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 24.07.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 heh czegoz to ludzie nie wymyślą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 24.07.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 heh czegoz to ludzie nie wymyślą Jeśli robi to NJerzy to czekajmy na efekty, bo ten bełkot o piance zupełnie mnie nie przekonuje. Jedyny powód dla mnie do stosowania pianki to równanie do gresu lub parkietu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 25.07.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Jeśli robi to NJerzy to czekajmy na efekty, A no wlasnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka.Cyganka 25.07.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Zgadzam sie , pływająca podłoga zawsze bedzie miała stukanie z " pustej przestrzeni"Oczywiscie w miekkich " bamboszkach " nie slychac tego , dlatego pewnie nieraz posiadacze paneli wypowiadaja sie ze nic u nich nie stuka. Ale wystarczy wejsc w butach - koszmar.Jak przypomne sobie rozne " imieniny u cioci " święta , czy inne imprezy u osób ktore mają panele na podlodze to koszmar. No bo chyba nikt nie kaze gosciom na przyjęciu sciagac butów ( elegancki pan w garniturze bez butow , albo wystrojona pani bez butów , hahahahha )Wiec zupelne wyeliminowanie problemu to tylko jakakolwiek podloga ale przyklejona do posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogo 25.07.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 O co chodzi z tymi stukającymi panelami ?? Mam ja i około mnóstwo moich znajomych i nikomu nie stukają Co może stukać, bo ja chyba nie bardzo rozumiem - mam stare (klejone) i nowe (clicki), mam na dużej powierzchni i małej - właśnie uciszyłam wszelkie urządzenia hałasujące (z domownikami włącznie ) pospacerowałam i nijak nie chcą stukać Może dlatego, że w laciach a nie w szpilkach chodzę?? też mam jakieś dziwne bo nie stukają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 28.07.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 widziałem płyte pilśnową pod panelamipanele nie stukają - tewelacjatylko problem jedenpilśnia nie jest zbyt dobra na podłogówkę - przynajmniej tak mi się wydaje pomyślałem co by było gdyby w pilśni zrobił kilkadziesiąt otworów?wtedy pzwodność cieplna wzrasa a stuków nie będzie psponoć gdzieś jest wątek - co dać pod panele które są na podłogówce tak aby nie stukało - czy ktoś podeśle linka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flowhere 11.08.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Witam!Jestem na etapie przygotowania do układania paneli. Czytałem kilka artykułów na ten temat i w wielu z nich fachowcy piszą że należy zastosować folię pod piankę i panele by uniknąć zawilgocenia desek.Niby ok jest w tym jakaś logika, ale przecież jeśli będę miał wilgoć idącą z podłogi to jeśli napotka ona folię i się przed nią zatrzyma to będziemy mieli grzybka pod panelami. Tak sobie to wykombinowałem, no chyba że należy zastosować jakąś folię paroprzepuszczalną czy coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.08.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 zamiast folii paroprzepuszczalnej kup najtańszą folię malarską i podziurkuj ją widelcem - efekt będziesz miał ten sam a zawsze parę zł zostanie w kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts