jarekkur 27.08.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Należy przy decybelach zwrócic uwagę, że na tych matach najbardziej korzysta sąsiad z dołu, niewiele zaś sam uzytkownik. Proponuje np. w komforcie położyć na pianomat panel z laminatu i jeden obok i porównać oba odgłosy uderzenia kawałkiem drewna np. trzonkiem małego młotka lub czymś podobnym.Poza tym 20dB to tykanie zegara. 40dB to juz cicha rozmowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iness650 28.08.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 jarekkur Czytałam conieco Twoich postów w innych wątkach o podobnej tematyce ale nadal nie potrafie ocenić czy warto kupować lepszy podkład pod panele. Czy przy pianomacie 8mm pod podłogi sportowe uzyska się doskonały efekt? Czy przy chodzeniu po nich nie będzie słychać, że to panele bo o to mi własnie chodzi? Przypominam, że panele które kupiłam to raczej z niskiej półki. Doświadczenie w Komforcie będe musiała zrobić i tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 28.08.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 jarekkur Czytałam conieco Twoich postów w innych wątkach o podobnej tematyce ale nadal nie potrafie ocenić czy warto kupować lepszy podkład pod panele. Czy przy pianomacie 8mm pod podłogi sportowe uzyska się doskonały efekt? Czy przy chodzeniu po nich nie będzie słychać, że to panele bo o to mi własnie chodzi? Przypominam, że panele które kupiłam to raczej z niskiej półki. Doświadczenie w Komforcie będe musiała zrobić i tak Nie ma doskonałych systemów. Zawsze będzie słychać. Rzecz w tym na ile jesteś w stanie ten hałas odpuścić. Niestety nie da się oszukać. Musisz sama spróbować. Jak? Napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iness650 06.09.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Ostatecznie kupiłam Pianomat gr. 4cm oraz osobno folie paroizolacyjną. Całość 11zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurm28 27.10.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Witam Mam wybudowany domek.Czas podłogi kłaść.Tam gdzie nie będzie kafli, będzie panel. Nie jakiś drogi, coś 36 PLN/m2.Pod panel ułożę piankę marki Arbiton izo-flor Thermo jako, ze mam podłogówkę z PC.Zgodnie ze sztuką, pod piankę powinna iść folia paroizolacyjna.Tak tez miałem zamiar zrobić, ale doradca klienta w CASTO poradził, żeby sobie dać spokój z folią, bo to tylko dodatkowa izolacja.Oczywiście w razie W, to bez folii nie ma gwarancji, ale powiedzmy, że nie jest to dla mnie problem. Teraz pytanie - miał doradca rację, czy nie bardzo?O ile jestem w stanie zaufać mu jeżeli chodzi o pięterko, to już na parterze mam spore wątpliwości (salon i pokój gościnny). Poradźcie szanowni Państwo jako eksperci niezależni. DziękujePozdrawiam k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 27.10.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Witam Mam wybudowany domek. Czas podłogi kłaść. Tam gdzie nie będzie kafli, będzie panel. Nie jakiś drogi, coś 36 PLN/m2. Pod panel ułożę piankę marki Arbiton izo-flor Thermo jako, ze mam podłogówkę z PC. Zgodnie ze sztuką, pod piankę powinna iść folia paroizolacyjna. Tak tez miałem zamiar zrobić, ale doradca klienta w CASTO poradził, żeby sobie dać spokój z folią, bo to tylko dodatkowa izolacja. Oczywiście w razie W, to bez folii nie ma gwarancji, ale powiedzmy, że nie jest to dla mnie problem. Teraz pytanie - miał doradca rację, czy nie bardzo? O ile jestem w stanie zaufać mu jeżeli chodzi o pięterko, to już na parterze mam spore wątpliwości (salon i pokój gościnny). Poradźcie szanowni Państwo jako eksperci niezależni. Dziękuje Pozdrawiam k Jeśli brak folii wpływa na utratę gwarancji, to ma to zasadność techniczną. Dotatkowa izolacja - na pewno, nawet konieczna, ale nie dla ciepła. Załączona do wyrobu instrukcja jest dla Ciebie podstawą montażu. Odczytaj inne opinie,(jeśli będą) wnioski wyciągnij sam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurm28 28.10.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Witam ponownie Dziekuje za opinie i proszę o więcej. pzdrk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 28.10.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 a może zamiast pianki papier? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 28.10.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Jak domniemam to jest parter i nie ma podpiwniczenia tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurm28 28.10.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 1) Myslalem nad papierem, ale do mnie nie przemawia. Pianka zostala zakupiona, wiec przynajmniej te rozterke mam z glowy? 2) Tak, parter i bez podpiewniczenia, ale izolowany styropianem 10mm z folią aluminiową jako ekranem do podlogowki. pzdr k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 28.10.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 no ale pod styropianem jest izolacja przeciwwilgociowa tak? niezależnie od powyższego firma arbiton zaleca położenie folii paroizolacyjnej. wydaje mi się że producent jest lepiej poinformowany niż forumowicze. jeśli chcesz z niej zrezygnować to najlepiej spytaj producenta - zazwyczaj mają dział techniczny który szybko odpowiada na pytania konsumentów - wiem bo sama kilkakrotnie mędziłam knaufom i innym takim, zwłaszcza w zakresie nowych produktów do których nie ma pełnej informacji technicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurm28 28.10.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 no ale pod styropianem jest izolacja przeciwwilgociowa tak? niezależnie od powyższego firma arbiton zaleca położenie folii paroizolacyjnej. wydaje mi się że producent jest lepiej poinformowany niż forumowicze. jeśli chcesz z niej zrezygnować to najlepiej spytaj producenta - zazwyczaj mają dział techniczny który szybko odpowiada na pytania konsumentów - wiem bo sama kilkakrotnie mędziłam knaufom i innym takim, zwłaszcza w zakresie nowych produktów do których nie ma pełnej informacji technicznej. No dokładnie, pod styropianem jest folia - zapomniałem o tym )) Dobry pomysl z tym zapytaniem producenta. Tak tez zrobie. (tak na marginesie - Arbiton to marka. Producentem jest firma Decora ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 28.10.2009 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 fakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 28.10.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 ja też miałem rozterki no ale...po lekturze oraz rozmyślaniach......na wylewce z podłogówką położyłem folię , która zabezpiecza panele przed wyrzutem wilgoci z wylewek rokrocznie za każdym razem kiedy odpalisz ogrzewanie.mimo to gwarancje olewam... następnie dałem tekturę 2mm i dopiero na to panele 7mm. dużo się dowiadywałem i pianka jest beeeeeeeeeeee przy podłogówce....bo to jest dopiero izolator! panele dają dużo ciepła i nie widzę znaczącej różnicy w temperaturze powierzchni z panelami a gresem....ale będę musiał jeszcze testy poprzeprowadzać , coby się upewnić... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurm28 28.10.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 ja też miałem rozterki no ale...po lekturze oraz rozmyślaniach... ...na wylewce z podłogówką położyłem folię , która zabezpiecza panele przed wyrzutem wilgoci z wylewek rokrocznie za każdym razem kiedy odpalisz ogrzewanie. mimo to gwarancje olewam... następnie dałem tekturę 2mm i dopiero na to panele 7mm. dużo się dowiadywałem i pianka jest beeeeeeeeeeee przy podłogówce.... bo to jest dopiero izolator! panele dają dużo ciepła i nie widzę znaczącej różnicy w temperaturze powierzchni z panelami a gresem.... ale będę musiał jeszcze testy poprzeprowadzać , coby się upewnić... pozdr też gdzieś czytałem, że pianka jest beeeee.... tyle tylko, że pisał to ktoś, kto pianki nie miał. z kolei na forum otrzymałem też info, od posiadaczki pianki, która była super zadowolona. to podobnie jak z panelami i podłogówką. ci co tylko słyszeli, mówią, ze to lipa straszna na pewno jest. ci co mają i mają sprawdzone u siebie, piszą, ze działa to dobrze. trudno - zobaczę. piankę kupiłem specjalną na podłogówki (chociażmoże to tylko taki "chłyt marketingowy") więc wyboru nie mam ) tak się zastanawiam, skąd ta wilgoć w betonie, za każdym razem kiedy podłogówka startuje. za pierwszym razem, to bym jeszcze rozumiał (z tym, ze moja podłoga wysychała jakieś 3 miesiące a teraz jeszcze dodatkowo podgrzewam ją powoli), ale za każdym kolejnym? przecież pod spodem jest izolacja, z boku jest izolacja.... no ale kolega mi z tym "wyrzutem wilgoci" ćwieka zabił. pzdr k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 28.10.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Z wyrzutami dyskutować nie będę. Powiem tylko jedno. Pod parkiet żadnej folii sie nie daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 28.10.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 ja też miałem rozterki no ale...po lekturze oraz rozmyślaniach... ...na wylewce z podłogówką położyłem folię , która zabezpiecza panele przed wyrzutem wilgoci z wylewek rokrocznie za każdym razem kiedy odpalisz ogrzewanie. mimo to gwarancje olewam... następnie dałem tekturę 2mm i dopiero na to panele 7mm. dużo się dowiadywałem i pianka jest beeeeeeeeeeee przy podłogówce.... bo to jest dopiero izolator! panele dają dużo ciepła i nie widzę znaczącej różnicy w temperaturze powierzchni z panelami a gresem.... ale będę musiał jeszcze testy poprzeprowadzać , coby się upewnić... pozdr też gdzieś czytałem, że pianka jest beeeee.... tyle tylko, że pisał to ktoś, kto pianki nie miał. z kolei na forum otrzymałem też info, od posiadaczki pianki, która była super zadowolona. to podobnie jak z panelami i podłogówką. ci co tylko słyszeli, mówią, ze to lipa straszna na pewno jest. ci co mają i mają sprawdzone u siebie, piszą, ze działa to dobrze. trudno - zobaczę. piankę kupiłem specjalną na podłogówki (chociażmoże to tylko taki "chłyt marketingowy") więc wyboru nie mam ) tak się zastanawiam, skąd ta wilgoć w betonie, za każdym razem kiedy podłogówka startuje. za pierwszym razem, to bym jeszcze rozumiał (z tym, ze moja podłoga wysychała jakieś 3 miesiące a teraz jeszcze dodatkowo podgrzewam ją powoli), ale za każdym kolejnym? przecież pod spodem jest izolacja, z boku jest izolacja.... no ale kolega mi z tym "wyrzutem wilgoci" ćwieka zabił. pzdr k Folia jako izolacja paroszczelna, pod podłogę pływającą na ogrzewaniu podłogowym szczególnie, jest rzeczą konieczną. Jej brak pozwala na chłonięcie wilgoci przez beton posadzki w okresie letnim. Po włączeniu ogrzewania podłogowego następuje gwałtowny wzrost ciśnienia pary wodnej w kierunku podłogi, co z kolei doprowadza do jej uszkodzenia. Zainstalowana folia między posadzką a podłogą blokuje przepływ wilgoci zarówno w jedną jak i drugą stronę. Parkiet trudno jest skojarzyć z podłogą pływającą.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 28.10.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Taka merytoryczna wypowiedź. Po co złośliwość na końcu. Jak widać trudno ale da się. parixawa ma rację - producenci paneli na ogrzewanie podłogowe podkreślają jak istotne jest położenie folii paroizolacyjnej pod warstwę pośrednią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 28.10.2009 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Witam Mam wybudowany domek. Czas podłogi kłaść. Tam gdzie nie będzie kafli, będzie panel. Nie jakiś drogi, coś 36 PLN/m2. Pod panel ułożę piankę marki Arbiton izo-flor Thermo jako, ze mam podłogówkę z PC. Zgodnie ze sztuką, pod piankę powinna iść folia paroizolacyjna. Tak tez miałem zamiar zrobić, ale doradca klienta w CASTO poradził, żeby sobie dać spokój z folią, bo to tylko dodatkowa izolacja. Oczywiście w razie W, to bez folii nie ma gwarancji, ale powiedzmy, że nie jest to dla mnie problem. Teraz pytanie - miał doradca rację, czy nie bardzo? O ile jestem w stanie zaufać mu jeżeli chodzi o pięterko, to już na parterze mam spore wątpliwości (salon i pokój gościnny). Poradźcie szanowni Państwo jako eksperci niezależni. Dziękuje Pozdrawiam k kompletna bzdura jakiegoś mądrali ze sklepu. Folia jest w tym przypadku konieczna jako izolacja przeciw wilgoci z wylewki szczególnie ogrzewanej. Powinieneś sprawdziś wilgotnosc wylewki musi mieć 1,5% mierzone CM-ką. Absolutna koniecznosć inaczej może co folia nie pomóc. Folia jak każdy materiał ma pewien współczynnik przenikania - szczegóły pominę. Zakładanie cienkiej folii 0,2mm jest nieporozumieniem. Na ogrzewanie podłogowe grubosć folii 1,2mm. Opór przenikania ciepła folii jest niewielki i nie ma znaczenia. Najlepiej byłoby porządnie wygrzać wylewkę przez trz tygodnie albo i dłużej. Folia musi byc położona na zakładkę i dokładnie sklejone obie części, wywinięta na ścianę do wysokości 10cm. Najleprzy sposób to jednak wysuszyć wylewkę w sposób naturalny. Potrzeba na to jednak duąo czasu i wiedzy tej zwykłej o wietrzeniu pomieszczeń nie przez uchylone okna lecz kilkuminutowe przeciągi np. trzy razy dziennie minimum dwa razy. Powierzchni wylewki musi być wolna od różnych śmieci i lezących wiader resztek płyt k-g pyłu. Zeszlifowana warstwa wierzchnia jeżeli jest bardzo twarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 28.10.2009 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Z wyrzutami dyskutować nie będę. Powiem tylko jedno. Pod parkiet żadnej folii sie nie daje. mowa jest o panelach a nie parkiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts