Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODKŁAD POD PANELE - folia, mata, pianka, korek, pod ogrzewanie podłogowe

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 911
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, mam dwa podkłady pod panele grubość ~3mm czy mogę obydwa podkłady połączyć? Przez pokój przechodzi mi kabel i nie mam zamiaru go wkuć w posadzkę. Czy ułożenie dwóch podkładów - jeden z folią; drugi bez - może być szkodliwe w użytkowaniu paneli? Tym podkładem wyrównał bym tą różnicę kabla.

Witam,

mam do Was dwa krótkie pytania, bardzo proszę o fachową poradę.

1. Jakiego materiału najlepiej użyć do wygłuszenia odgłosów sąsiadów mieszkających podemną ? < ale żeby był to materiał twardy, nie unoszący paneli (jak to jest w przypadku niektórych mat piankowych).

2. Czy można położyć pod panele 2 warstwy korka ?

Witam,

mam do Was dwa krótkie pytania, bardzo proszę o fachową poradę.

1. Jakiego materiału najlepiej użyć do wygłuszenia odgłosów sąsiadów mieszkających podemną ? < ale żeby był to materiał twardy, nie unoszący paneli (jak to jest w przypadku niektórych mat piankowych).

2. Czy można położyć pod panele 2 warstwy korka ?

te odglosy to dzwiek transmisyjny (czli sasiedzi nie slysza twoich krokow) i wygluszasz go prawie kazdym podkladem polistyrenowym lub poliuretanowym jezeli ma byc twardy(czytaj gesty) to juz tylko podklady oryginalne

zadnego podkladu nie mozemy dublowac

Edytowane przez Ka***gi

Ponawiam pytanie: co dac pod panele w przypadku podlogowki???

Najlepiej papier falisty na wyjątkowo równą powierzchnię wylewki. Poza tym suchość wylewki nie powinna przekraczać w całym przekroju wylewki 0,8CM% lub 1,3DNS%.

Opór przenikania ciepła paneli i podkładów pod nimi nie może przekraczać 0,15m2K/W. Norma PN EN 1264 mówi o 0,10m2K/W. Musisz się dowiedzieć jakie mają te materiały opór przewodzenia ciepła i je dodać.

• 2 weeks później...

czy jest to może coś takiego ?

http://www.komfort.pl/akcesoria/wyszukiwarkainfo/nazwa/PODKLAD_RAPPORT/kod/034798/PG/1

mam generalnie ogromny dylemat na temat podkładu pod panele

chciałbym wyciszyć trochę chociaz poruszanie się po pokoju :) i znalazłem coś takiego jak wyżej link

generalnie takiej super podłogi niemam równej ale wylewka całkowicie odpada dlatego szukam rozwiązań pośrednich

doradzicie coś ciekawego ? tylko nie 60 zł /m2 :) bo przeżyje załamkę hehe

Witam

Moim zdaniem ta taka biała pianka zwykła to szajs nie opłaca się to kłaść szybko się wybija, tylko że dawniej na rynku można było dostać to,

Te pianki są dobre ja osobiśćie bym kupował 5mm, nie wiem co myśleć o pilśni też rozważałem kłaść na tym.

Mógł by ktoś wyrazić opinię porównującą pilśnię z pianką? No i jakiej firmy są dobre pianki?

podklady pilsniowe to chyba najgorszy wybor wsrod podkladow, zdecydowanie lepsze sa podklady polistyrenowe - w arkuszach - co do producenta to i tak jest kilku producentow i robia podklady dla wszystkich - decora, vox, cezar, aspro itp.

natomiast pianki z rolki (gestosc ok 10-20 kg/m3) nadaja sie tylko jako papier do pakowania np porcelany, polecam :)

• 2 months później...
A co myślicie o takim rozwiązaniu: (Domek poniemiecki i podłoga z desek)

Korek techniczny 2mm, na korek ekopłyta (eko-por) 5,5mm i na to panele 7mm? Czy może korek dać na ekopłyte?

Główny cel to wyciszenie dźwięków przedostających się do pokoju poniżej. Zastosowanie waty czy innych rzeczy odpada.

Witam,

Mam identyczną sytuację jak Ty, tzn. poniemiecki dom z drewnianym stropem i taki sam dylemat przed położeniem paneli. Zastanawiam się nad zastosowaniem podwójnego podkładu, czyli właśnie ekopłyta+korek ze względu na najlepsze właściwości tłumiące. Czy przetestowałeś już to rozwiązanie w praktyce i czy jesteś zadowolony z efektu ? Ktoś tutaj na forum napisał, że nie można stosować jednocześnie dwóch podkładów pod panele, ale jakie są przeciwwskazania - nie wiadomo.

Witam,

Mam identyczną sytuację jak Ty, tzn. poniemiecki dom z drewnianym stropem i taki sam dylemat przed położeniem paneli. Zastanawiam się nad zastosowaniem podwójnego podkładu, czyli właśnie ekopłyta+korek ze względu na najlepsze właściwości tłumiące. Czy przetestowałeś już to rozwiązanie w praktyce i czy jesteś zadowolony z efektu ? Ktoś tutaj na forum napisał, że nie można stosować jednocześnie dwóch podkładów pod panele, ale jakie są przeciwwskazania - nie wiadomo.

Nadmiernie gruby podkład - złożony z dwóch grubych warstw jest bardzo elastyczny, co może się przyczynić do uszkodzenia zamków w panelach czy w innych podłogach pływających. Reasumując elastyczność wynikająca z rodzaju podkładu ogranicza jego czy ich (2 podkładów) grubość. Pozdrawiam.