Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODKŁAD POD PANELE - folia, mata, pianka, korek, pod ogrzewanie podłogowe

Gość

Recommended Posts

Ja pytanie mam z innej beczki właśnie wykańczam mieszkanie w nowym bloku wylewki były maj/czerwiec temperatura w mieszkaniu w okolicach12-14 stopni przy otwartych napowietrznikach w oknach , celem lepszej cyrkulacji i pozbywania sie ewentualnej wilgoci .

Musiałem położyć panele w dwóch pokojach po 10 m ze względu na montaż szaf. Na wylewce mam korek 2 mm i folia i na to panel 10mm Classena nie zakładałem listew celem lepszej wentylacji czy przy takich warunkach może coś się dziać z panelami?

Mam do położenia salon około 20m czy przy takich warunkach lepiej się jeszcze wstrzymać?.

• Odpowiedzi 911
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja pytanie mam z innej beczki właśnie wykańczam mieszkanie w nowym bloku wylewki były maj/czerwiec temperatura w mieszkaniu w okolicach12-14 stopni przy otwartych napowietrznikach w oknach , celem lepszej cyrkulacji i pozbywania sie ewentualnej wilgoci .

Musiałem położyć panele w dwóch pokojach po 10 m ze względu na montaż szaf. Na wylewce mam korek 2 mm i folia i na to panel 10mm Classena nie zakładałem listew celem lepszej wentylacji czy przy takich warunkach może coś się dziać z panelami?

Mam do położenia salon około 20m czy przy takich warunkach lepiej się jeszcze wstrzymać?.

Może i będzie jeżeli zostało to źle wykonane.

Witam,

Mam identyczną sytuację jak Ty, tzn. poniemiecki dom z drewnianym stropem i taki sam dylemat przed położeniem paneli. Zastanawiam się nad zastosowaniem podwójnego podkładu, czyli właśnie ekopłyta+korek ze względu na najlepsze właściwości tłumiące. Czy przetestowałeś już to rozwiązanie w praktyce i czy jesteś zadowolony z efektu ? Ktoś tutaj na forum napisał, że nie można stosować jednocześnie dwóch podkładów pod panele, ale jakie są przeciwwskazania - nie wiadomo.

Każdy z tych materiałów ma około 19-20dB wytłumienia dźwięków. Kładąc na siebie te dwie warstwy nie otrzymasz w sumie wytłumienie 40dB lecz co najwyżej 24dB.

Ten poziom decybeli to tykanie zegara. W Twoim przypadku ważna jest równość podłoża -starych pięknych desek. Musisz o tym pomyśleć. Inaczej szybciej nastąpią w laminacie szkody niż przypuszczasz.

Każdy z tych materiałów ma około 19-20dB wytłumienia dźwięków. Kładąc na siebie te dwie warstwy nie otrzymasz w sumie wytłumienie 40dB lecz co najwyżej 24dB.

Ten poziom decybeli to tykanie zegara. W Twoim przypadku ważna jest równość podłoża -starych pięknych desek. Musisz o tym pomyśleć. Inaczej szybciej nastąpią w laminacie szkody niż przypuszczasz.

Dzięki za opinię. Jeżeli chodzi o podłoże to jest ono równe, ponieważ, nie są to stare deski, lecz płyta OSB 28 położona bezpośrednio na drewnianych belkach stropowych. Chciałbym tylko dopytać czy te 24dB, to faktycznie wynika z jakichś fachowych obliczeń ? Bo jeżeli tak, to zysk z ułożenia podwójnego podkładu byłby stosunkowo niewielki. Nie wiem jakie tłumienie ma korek, bo nie znalazłem takiej informacji na produkcie, natomiast jeżeli chodzi o ekopłytę, to producent podaje, że tłumienie dźwięków transmisyjnych (przechodzących przez strop) wynosi 26dB.

pozwole sobie nie zgodzic sie z powyzszym

na ogrzewanie podlogowe pod parkiet klej oczywiscie, a w przypadku paneli podklad mineralowy poliuretanowy , np podklad Sound Protect Eco 0,03 m2K/W, natomiast papier falisty ma znacznie gorsze parametry

zgadzam się, te podkłady zwane mineralnymi przez przedmówcę, czy matami kwarcowymi jak przez eksperta direct floor w tym artykule: http://www.myfloor.pl/od-stop-do-glow-ogrzewanie-podlogowe-kompendium-wiedzy,6,artykul.html

są absolutną rewelacją jeżeli chodzi o wyciszenie paneli

maca to co pisze jarekkur to nie opinia, tylko fakt, czysta nauka!!! dublowanie podkładków jest kompletnym bezsensem, masz nie tylko problem bezsensu tego działania o jakim pisze jarekkur i ryzyka uszkodzenia zamków o jakim pisze parkietkomplex, to jeszcze masz bardzo głośne panele, bo w bardzo dużym uproszczeniu - im lepsza wygłuszenie dźwięku przenoszonego, tym większy stukot paneli w pomieszczeniu, dochodzi Ci jeszcze prawdopodobnie problem formalny z gwarancją, z tego co się orientuję to wielu producentów paneli ze powodów jakie opisał parkietkomplex nie dopuszcza grubszych podkładów niż 3mm

• 3 months później...

Teoretycznie możesz zostawić starą matę a w praktyce to lepiej wymienić .

Technologie poszły tak do przodu przez ostanie lata , że warto wydać parę złotych a zainwestować w dobry podkład .

Wszystko zależy od tego co teraz leży , jeżeli to jest Pianka to proponuję ją wymienić . Jeżeli chcesz wygłuszyć " stukanie " paneli to do wyboru w tej chwili masz mnóstwo podkładów .

Zawsze lepiej jest przy wymianie podłogi wymienić i podkład .

• 2 weeks później...

W pokoju, który przejściowo będzie dziecięcym a docelowo sypialnią na podłodze chcę ułożyć panele. (Parterówka, podłoga na gruncie, bez podłogówki).

Przeglądam net i znalazłam IZO-FLOOR PLUS 6 mm, na stronie producenta podają izolację termiczną 0,22 m2 K/W. Często polecane są zielone płyty podpodłogowe, określane jako "Przyjazny środowisku system izolacyjny z włókna drzewnego." U mnie zmieściłaby się płyta gr 7mm. (współczynnik przewodzenia ciepła l [W / ( m * K )] 0,05 (zgodnie z PN EN 13986, tab. 11)

Który podkład wybrać? A może jakiś inny będzie odpowiedni? W pokoju są trzy duże okna i chciałabym żeby chociaż przez podłogę nie uciekało nam ciepełko :)

Zdecydowanie lepszy będzie Izo Floor 6 mm - Ma dobrą izolację cieplną a dodatkowo w miarę dobrze wygłusza .

Nie polecam tzw. eko płyt - nie wygłuszają , może i mają dobrą izolację cieplną , ale zdarzało się ( opinie klientów ) , że podkład pod wpływem użytkowania się wykrusza i osiada na meblach zostawiając zazwyczaj zielony pył który wydostaje się z pod podłogi np. z pod listew .

Pozdrawiam

W pokoju, który przejściowo będzie dziecięcym a docelowo sypialnią na podłodze chcę ułożyć panele. (Parterówka, podłoga na gruncie, bez podłogówki).

Przeglądam net i znalazłam IZO-FLOOR PLUS 6 mm, na stronie producenta podają izolację termiczną 0,22 m2 K/W. Często polecane są zielone płyty podpodłogowe, określane jako "Przyjazny środowisku system izolacyjny z włókna drzewnego." U mnie zmieściłaby się płyta gr 7mm. (współczynnik przewodzenia ciepła l [W / ( m * K )] 0,05 (zgodnie z PN EN 13986, tab. 11)

Który podkład wybrać? A może jakiś inny będzie odpowiedni? W pokoju są trzy duże okna i chciałabym żeby chociaż przez podłogę nie uciekało nam ciepełko :)

W twoim przypadku gdy chodzi o izolację cieplną zastosuj płytę o lambda=0,05.

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

Witajcie, będę kładł panele podłogowe w ok. 30m salonie w domu z lat 80-tych. Salon znajduje się nad piwnicą (w piwnicy sucho, niemniej w zimę jak to w zimę - zimno).

Co do paneli - w Castoramie upatrzyłem jakieś Krono 8mm, AC4 w cenach ok. 25-35zł/m2.

Zastanawiam się tylko co pod nie dać. Czy samą piankę? czy jeszcze jakąś folię? Co do pianki - zastanawiam się nad Izo Floor Plus 6mm (ok. 6zł/m2) - mam nadzieję, że będzie cieplej niż przy zwykłej 2-3mm.

Z góry dzięki za wszelkie porady!

• 6 months później...
Mam do wykończenia podłogę na poddaszu.Obecnie mam strop drewniany i na belkach zamontowana płytę osb i chodzi mi o wyciszenie przed położeniem paneli .Znalazłem podkład MAX-POD o grubości 5 mm cena atrakcyjna najtaniej za 2,4 zł za 1m2.Izolacja akustyczna: Lw = 22 dB.Czy ktoś użytkuje taki podkład ,jak jest z wyciszeniem ,czy można zastosować dwie warstwy i uzyskać jeszcze lepsze wyciszenie,czy po ułożeniu paneli nie będą się odkształcać pod obciążeniem.Dzięki za odpowiedzi.

Nie stosuje się podkładu " jednego na drugi " bo uzyska się odwrotny efekt wygłuszenia , a dodatkowo podłoga może nadmiernie pracować .

Co do wyboru podkładu to o jakie wygłuszenie Ci chodzi : czy dźwięk słyszalny w pomieszczeniu ( na poddaszu ) , czy w pomieszczeniu pod nim .

Każdy podkład ma swoje odpowiednie właściwości :

Jeżeli chcesz zmniejszyć "stukanie " słyszalne w pomieszczeniu pod spodem to zastosuj np. podkład XPS ( 3,5,6 mm lub właśnie ten podkład który proponują ) , natomiast jeżeli chcesz wyciszyć stukanie w pomieszczeniu w którym będą układane panele to zastosuj np. Universol Alu light .

Niestety w tym przypadku dodatkowo może stukać zamontowana płyta osb pod którą może robić się tzw. studnia , chyba ,że była przyklejana a nie przykręcana .

Pozdrawiam