Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODKŁAD POD PANELE - folia, mata, pianka, korek, pod ogrzewanie podłogowe

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 911
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

witam

podłącze się pod pytanie o podkłady, mam mieszkanie w bloku, chciałbym wygłuszyć podkładem dźwięki od sąsiada... słucha głośno muzyki i może dałoby radę coś położyć pod panele by chociaż troszkę wygłuszyć jego dźwięki?

mam rozumieć, że jak wyciszę jego z dołu to i moje u mnie będą cichsze?

• 2 weeks później...

Witam

F-ma Sensa do swoich paneli zaleca i sprzedaje podkład Alloc Silent System.

W związku z tym mam pytanie.

Czy można by zastosować podkład innej firmy (gwarancja nie ma znaczenia) i czy nie wpłynie to negatywnie na właściwości podłogi.

Proponowany podkład swoją ceną powala. A przykładowo podkład Quick-Step o podobnych parametrach wychodzi o połowę taniej.

P.S.

Nie chodzi mi najtańszy, lecz markowy ale innej firmy.

Dodam że mam określoną kwotę na podłogę, a za zaoszczędzone pieniądze mógłbym dołożyć do droższego wzoru tej firmy.

I jeszcze jedno pytanie.

Czy jako podkład zda egzamin korek?

Panele będą kładzione w bloku na płytki PCV.

Dziękuję za ew. rady i pozdrawiam

Janusz

Edytowane przez janusz_x

Witam .

Podkład Alloc-a ma dość dobre parametry wygłuszające a co za tym idzie i cenę

Stosowanie podkładów " super wygłuszających " w blokach na płytki PCV nie ma najmniejszego sensu . Równość ich pozostawia wiele do życzenia .

Proponuję zastosować podkład XPS 3mm (ok 4,5 zł/m2 ) - wiele razy stosowałem osobiście właśnie na takie podłoża i zdaje egzamin . Podkłady XPS redukują dzwięki przedostające się w dół więc przynajmniej sąsiad z dołu nie będzie miał dudnienia nad głową .

Podkłady XPS ryflowane dodatkowo wyrównują trochę powierzchnię więc idealnie będzie się nadawał w tym przypadku .

Pozdrawiam

• 1 month później...
Jak chcesz mieć cichą podłogę to zapomnij o panelach. Co byś nie dała pod panele zawsze będzie słychać. Jeśli nie jesteś zdecydowana jaki dać podkład to kup po kawałku pianki, płyty, korka itp. i sprawdź. W końcu położenie kilku paneli na próbę to 10min roboty. Przy stosowaniu pianki podłoga (wylewka) może być bardziej krzywa bo pianka sie poddaje i panele na niej sie ładnie ułożą natomiast przy twardszych podkładach jak właśnie korek może być wymagane wyrównanie wylewka samopoziomujacą. Jak sie nie wyrówna to może potem "klapać" w miejscach dołków.

Pozdrawiam

Nie zgodze sie. Ja mam panele laminowane balterio 8 albo 9 mm, pod nimi mam pianke w plytach 8 mm, a pod nią stare deski i nic nie klepie. Chodzi o to, zeby miec wypoziomowane podloze. Jak masz gorki i dolki, to sie panel rusza. Nie ma tez co kupowac tych najtanszych w praktikerze, bo to nie wiadomo, czy równo pocięte. Jest róznica w panelu za 30 i 100 zł.

Jak jest nierówno podłoze, to wszystko będzie stukać, bo się rusza i pracuje. Więc fachowcy mają rację, jak się domagają albo zalecają wyrównanie. Bo potem do nich będą pretensje, ze jest nie tak, jak powinno. Natomiast ja jestem świadkiem,ze nawet na kiepskim podłożu - starej skrzypiacej desce - można położyć panele i będzie wszystko ekstra. Ale po 1. właśnie wyrównanie, po 2. porządy fachowiec i po 3. porządne panele. Z tymi za 30 zł bym nie ryzykowała. W końcu podłogi nie ywmieniasz co rok (no chyba że kupisz bylke co;)

Ale miałam napisać o korku i piance - ja mam piankę w płatach i jest cichutko, mimo że mam 2 rozwydrzone koty, które ciągle szkaczą i biegają (pytałam sąsiadów). Wiec chyba nie ma co debatować, zapytaj robotników, co chcą i to kup. Cena podobna. Na to porządne panele (np. właśnie balterio) i mozesz zająć się czymś przyjemnym, czyli urządzaniem domu :)

Czy możecie doradzić parametry paneli i podkładu do nieogrzewanego zimą domku letniskowego? Większym zagrożeniem od mrozu jest chyba wilgoć...

A więc:

- jaki podkład: gruba pianka czy korek?

- jaka minimalna grubość paneli będzie wystarczająca?

Czy istnieją panele dedykowane do takich warunków?

Obecnie na podłodze są płyty OSB.

Wydaje mi się, że ta płyta mogłaby zostać i na ni własnie jakas pianka, na pewno Ci doradzą w markecie taką do warunków ekstremalnych ;) są też różne folie zapobiegajace wilgoci, to też na pewno warto dołożyć. A w kwestii paneli, to skoro laminowane balterio można do kuchni, gdzie są narażone na wylewy i wycieki, to też bym Ci radziła. Ja niedługo będę kładła w kuchni właśnie.,

Rozglądałem się już trochę ale nie jestem ekspertem w tej dziedzinie więc nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać. Podłoże jest równe, mieszkanie jest na pierwszym piętrze jedni polecają piankę bo niby wystarczy, inni korek że wyciszy chodzenie i jest cieplejsza podłoga. Co do paneli jak się orientowałem wszyscy mówią że AC-4 podobno są dobre. Mam jeszcze pytanie odnośnie papieru gładziowego czy po położeniu i jakimś czasie nie zacznie się odklejać od ścian i czy warto go kupić i montować?

Co do podkładów to : wszystko zależy jaki efekt chcesz osiągnąć kładąc podkład - jeżeli nie chcesz "stukania " to musisz zainwestować w podkład jakieś 15-20 zł/m2 natomiast jezeli ci na tym nie zalezy to polecam podkłady typu XPS - jest to uniwersalne rozwiązanie . Pianka nie posiada zadnych właściwości wygłuszających a jedynie jest po prostu podkładem , korek z kolei może i jest dobry ( są rózne opinie ) ale na pewno nie jest wart swoich pieniędzy .

Panele w tej chwili w większości są w klasie AC4 - jest to optymalne rozwiązanie do pomieszczeń domowych bo mozna je połozyć i w sypialni i w przedpokoju i salonie .

Pozdrawiam

Rozglądałem się już trochę ale nie jestem ekspertem w tej dziedzinie więc nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać. Podłoże jest równe, mieszkanie jest na pierwszym piętrze jedni polecają piankę bo niby wystarczy, inni korek że wyciszy chodzenie i jest cieplejsza podłoga. Co do paneli jak się orientowałem wszyscy mówią że AC-4 podobno są dobre. Mam jeszcze pytanie odnośnie papieru gładziowego czy po położeniu i jakimś czasie nie zacznie się odklejać od ścian i czy warto go kupić i montować?

Ja tez na 1 piętrze remontowałam mieszkanie i mam zielona pianke pod panele balterio i jest wszystko jak nalezy :) a za jakis czas jeszcze wymienie stare plytki w kuchni tez na panele.

Co do papieru - nie slyszalam nigdy o nim, natomiast odradzałambym gładź w bloku z cegły, bo ściany pracują i zaczyna pękać niestety :(

• 1 month później...
Witam

Mamy posadzkę ahydrytową z LaFarge'a + ogrzewanie podłogowe i zakupione już panele AC-4 Classen'a... trzeba by teraz w końcu wybrać podkład... tylko jaki?

Dobrym rozwiązaniem w tym przypadku jest podkład Arbiton-a VISCOTECH 1200 . Ma gr. 0,7 mm ( musisz mieć idealnie równe podłoze ) ewentualnie XPS Thermo