literad 29.12.2003 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 Witam, Właśnie przerabiałem ten temat już od jakiegoś czasu i mam nadzieję że skutecznie. TAk przy okazji, co sprzedawcy opowiadają klientom w związku z tym tematem to odrębny temat. JA spotkałem się z opinią że panele nie nadają się pod ogrzewanie wodne a pod elektryczne tak, że grubość warstw podłogi nie ma znaczenie i najlepszy będzie parkiet 22mm. Wracając do tematu. Z tego co się dowiedziałem to najlepszym rozwiązaniem będzie położenie folii paroizolacyjnej gr. 0,2 tektury falistej gr ok 2mm i paneli maks gr 15 mm. Trzeba się liczyć z pojawianiem się szczelin ( szczególnie to będzie widoczne w przypadku tanich paneli - cyt. sprzedawcę drogich paneli ale chyba ma rację) . Ja za parę tygodni położe u siebie panele drewniane gr. 15 mm na 15% powierzchni oraz sztuczne panele gr. 8 mm na 70 % powierzchni pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.12.2003 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 faaaaaaaaaaaaaaktycznie !!!! pianka poliuretanowa ma opór "R" 4x większy od tektury ! ot i jest rozwiązanie. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 05.01.2004 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Pisałem już: Ja dałem taki podkład soundprotect czy coś takiego. Producentem jest chyba Wirex albo Pergo. Poza swietnym wytłumianiem ma ta miłą cechę że jest na bazie grafitu i ma bardzo mały opór cieplny - idealne do podłogówki (...) Zawsze sprawdzajcie- rządajcie od sprzedawcy parametrów przewodności cieplnej danego materiału podkładowego. O ile dobrze pamiętam, to ten podkład który mam ma o rząd wielkości mniejsze opory cieplne niż np. gąbka 2mm am wiecej postów na ten temat: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=16996&highlight=soundprotect Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krs 25.02.2004 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Stoję przed wyborem materiału pod panele podłogowe. Zależy mi przede wszystkim na maksymalnym zniwelowaniu odgłosu "stukania" paneli przy chodzeniu. Sprzedawcy polecają ryflowane płyty z poliestyrenu - niestety dość drogie. Czy ktoś użytkuje coś takiego? Czy duże znaczenie ma grubość płyty - 3 lub 6mm ? A może nie warto przepłacać i kupić "zwykłą" piankę?Pozdrawiam i proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Józia S. 01.03.2004 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Jeżeli panele zwykłe, to położyłabym piankę.Co byś nie położył, to kroki i tak będzie słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 01.03.2004 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Zastanawiam się czy macie doświadczenia z układaniem podkładu pod panele, czyli np. użycie jakiegoś konkretnego materiału powoduje że lepiej tłumi i izoluje akustycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krs 01.03.2004 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Podobno najlepszy pod tym względem jest podkład z płyt pilśniowych. To jest zdanie sprzedawców, z którymi rozmawiałem. Ale ja również chętnie poznałbym opinie forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 01.03.2004 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Ja mialem w bloku panele na piance plastikowej - cholernie to głośne, sąsiadka co chwile walila w sufit miotłą i wyła z wściekłości jak moje dzieci biegały i rzucał plastikowymi zabawkami. Korek podobno lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 01.03.2004 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 korek lepszy, ale droższy. Ja zastosowałem płyty 5,5mm grubości... ekologiczne. Nie pamiętam nazwy, ale są zielone, czasem brązowe (patrz strona http://www.barlinek. Aha zastosowałem panele drewniane 1,5cm, więc nie wiem jak to się ma do tych "cieńszych"PozdrawiamPearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 01.03.2004 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Kronospan - http://www.kronospan.pl - produkuje panele z folią wygłuszającą, zwiększającą izolacyjność akustyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 01.03.2004 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Dzięki za odzew.Może jeszcze ktoś ma jakieś spostrzeżenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.03.2004 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Może cos jeszcze w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommi5 02.03.2004 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Panele należy ułożyć na podkładzie tłumiącym dźwięki ( mata z pianki polietylenowej lub miękkie płyty pilśniowe).Są też specjalne ciche panele, które wydają odgłosy o połowę cichsze niż zwykłe. Oznaczone są specjalnym symbolem S.A.S. ( sound absorb system). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 11.03.2004 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Jeżeli miałbyś kupowac płyty z poliestyrenu , to może polacałoby się kupic droższe panele z podkladem korkowym ( Barlinek, Wicanders). Albo zamiast poliestyrenu korek techniczny z rolki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 13.03.2004 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Z tego co wiem, to pianka (2mm) niewiele da. U siebie położę miękką płytę (nazywa się eko-cośtam, i wygląda jak miękka płyta spilśniona) grubości 8mm (są też np. 5,5mm). Podobno ta płyta pomaga, choć oczywiście na desce panelowej i tak słychać stukanie. A na panele laminatowe to chyba pomaga włożenie waty do uszu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 14.03.2004 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 ja pod zwykłe panele połozyłam pianke z folia...stukot jest...niestety i te płyty ekologiczne tez nie za duzo pomagają.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wim 05.04.2004 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Co polecacie pod panele podłogowe z płyty HDF. Panele maja byc ułożone w mieszkaniu pod którym znajduje się inne mieszkanie. Czy potrzebna jest folia paraizolacyjna. Czy układac pianke czy może lepsze są płyty pilśniowo-papierowe.Pozdrawiam i dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 05.04.2004 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Mozesz dac najpierw folie. A na nia najlepiej zielona plyte pod panele. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 05.04.2004 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 jak masz rowna podloge to nie ma sensu dawac plyt wystarczy folia i pianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 05.04.2004 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Właśnie też się zastanawiam co podłożyć pod panele...czy ma to być pianka, czy płyty zielone...wylewkę trudno ocenić mi na oko czy jest prosta czy krzywa. Powiedzcie mi jakie są normy w nierównościach... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts