Tysonq 07.08.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 własnie zabrałem się za panele, a dokładnie przygotowania pod panele podłoga odkurzona, zagruntowana, folia rozłożona i teraz podkład. Podkład kupiłem firmy arbiton 5,5mm (zielone płyty) nie wiem czy dobrze, czy źle okaże się po czasie. Nie stać mnie, żeby wydawać 20-30zł na podkład. Z różnych stron słyszę, że ten podkład trzeba układać w karo. Strasznie dużo jest z tym roboty, bo jeden pokój już ułożyłem, ale strasznie pracochłonne, tym bardziej, że płyty mają wymiar 79x69 i po przecięciu na pół wychodzi nam trójkąt nierównoramienny. Pytanie: czy koniecznie trzeba to układać w karo? Nie wystarczy na mijankę? Układając na mijankę można tak wyliczyć, żeby łączenie podkładu i panelu się nie pokryło. Z góry dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
purflux 16.09.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 czy ktos moze mi doradzić jaki podkład zastosować który poprawi izolacyjność cieplną ( podłoga w kamienicy nad piwnicą )Położyłem panele na podkładzie ekopor ( http://krak-dom.pl/public/images/editor/P%C5%81YTA%20EKOPOR.jpg )Niestety podłoga w zimie jest bardzo zimna.Nie mam za wiele miejsca ( max 1cm ) - i tak już po polozeniu paneli z podkładem ekopor musiałem ok 1cm podciąć drzwi.czy XPS 6mm arbiton + np folia/mata z wartwą alu coś polepszą w porównaniu z ekoporem?Czy lepiej nie kłaść dwóch podkładów pod panele ?Czy ktoś kładł podkład pod panele z warstwą folii alu i moze sie wypowiedzieć czy rzeczywiście ta folia coś daje jeżeli chodzi o izolacje termiczną ( odbijanie promieniowania cieplnego )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundero 27.09.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Witam. Wertuję te 10-ki stron w wątku i jednak zdecyduję się prosić o pomoc. Podłogę mam równą. Ogrzewanie podłogowe z pompy ciepła.Planuję kupić panele quickstep creo, grubość 7mm (http://www.quick-step.com.pl/laminat/creo/dzika-sliwa-2-lamelowy?id=Flooring_FloorAggregate/005_423847). Pierwsze pytanie - czy taki panel nada się na podłogówkę? Tzn biorąc pod uwagę panele - czy to dobry wybór? Drugie pytanie to podkład... Co byście proponowali, żeby podłogówka dobrze działała? Oczywiście wytłumienie też będzie mile widziane. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 01.10.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 tu masz informację quick-stepa na temat ogrzewania podłogowego i ich podkładów http://www.quick-step.com.pl/~/media/Files/Quick-Step/Downloads/Documents/Underfloor-heating-Laminate/underfloor_heating_PL.ashx?vs=1 U siebie tez będę kładł quick-stepa na ogrzewanie podłogowe tylko, że 8mm. Wiadomo płytki są zdecydowanie lepsze opór przenikania ciepła R przy 8mm 0,008 a panel tej samej grubosci okolo 0,05 (więc jak chcesz liczyc kazda zlotowke wydana na ogrzewanie i koszty ogrzewania pompa ciepła zeby pokazac jaka jest tania w uzytkowaniu to zrob plytki ) mam to nawet wszystko przeliczone w projekcie ogrzewania podłogowego ale i tak zdecydowałem sie na panele wszędzie oprócz pomieszczeń technicznych łazienek i kuchni. Panele praktycznie wszystkie nadają sie na ogrzewanie podłogowe ale według mnie bardziej zajmij się tematem podkładu pod nie. Dobre podkłady pod ogrzewanie podłogowe maja R w granicach 0,03 ale np. bardzo popularny i często polecany pod ogrzewanie podłogowe w większości marketów i nie tylko podkład ARBITON IZO-FLOOR THERMO jest słabiutki bo zrobiony jest z XPS czyli materiału wybitnie izolującego - porobili w nim dziurki i niby jest do ogrzewania podłogowego a opór cieplny ma 0,06 czyli większy niż panel 8mm. Ogrzewanie na nim będzie działąc ale kosztem wyższej temperatury zasilania co zawsze jest dodatkowym kosztem a przy pompie ciepła tym bardziej bo i gorszym cop-em. ps. wszystko co napisałem jest teoretyczne i obliczeniowe, praktyki żadnej nie mam więc niech sie wypowie ktoś doświadczony czy nie pisze bzdur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundero 02.10.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Dzięki. A jaki u siebie dajesz podkład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 03.10.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Dzięki. A jaki u siebie dajesz podkład? Patrząc na stosunek cena/opór ciepła + jakieś w miarę przyzwoite parametry wygłuszające i wyrównujące najlepszy wydał mi się Arbiton PE Maxima http://www.arbiton.com/strony/1/i/849.php i taki kupiłem. Przez allegro wyszedl 8zł za metr + 20zł przesylka a w lokalnych sklepach około 10zł za metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundero 03.10.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Też się nad nim zastanawiam...Znalazłem jeszcze coś co się nazywa SelitPro, parametry zbliżone, ale cena ponad dwukrotnie wyższa....Nie wiem dlaczego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 07.10.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 (edytowane) Czy w pokoju nad garażem pod panele można by dac dodatkowe ocieplenie w postaci jakiegoś 2cm styroduru zamiast podkładów? Czy to ma racje bytu? Przeciez te zielone podkłądy Arbitornu to też XPS tylko że max grybośc to chyba 5.5 czy 6mm. Czy więszka wartwa bedzie powodować uginanie się i pracę zamków paneli? Mam tam równą wylewkę,pod nią 8cm styropianu, strop Leyera keramzytowy, który jest od dołu ocieplony 4cm styropianem. Garaż jednak wystaje obrysem 6x6 poza bryłe domu. Edytowane 7 Października 2013 przez Akrimka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pocztowka44 07.10.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 My też kupiliśmy Arbiton, bo cena przystępna i parametry dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundero 07.10.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Ale który Arbiton? Ten PE Max? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 08.10.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 No co z tym styrodurem mozna czy nie można dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 09.10.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Panele położene na 2cm styrodurze, wyglada to git, Zobaczymy w uzytkowaniu ale nie spodziewam się żeby było coś nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 22.10.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Witam, proszę o radę co najlepiej dać pod panele 10mm AC5 kronopol. podłoga to wylewka 9 cm z ogrzewaniem podłogowym (kable grzewcze - ale to raczej nie ma znaczenia). Wylewka generalnie jest równa ale niestety na wylewce mam kilka miejsc (placków około 0,5-1m średnicy) gdzie powierzchnia się kruszy/łuszczy i zrobiło się mocno porowato w tym miejscu. Zastanawiam się tez czy tych miejsc po prostu nie oczyścić zagruntować i "czymś" wyrównać/podłatać ?myślałem wstępnie o gipsie Vario z Rigipsu. Jak robiłem łączenia płyt KG to czasem coś tam spadło na wylewkę i po wyschnięciu trzyma się ta że nie sposób tego usuną szpachelką bez wyrwania małej warstewki wylewki.Generalnie aby się tego pozbyć bez uszkadzania wylewki musiałem szlifować te placki gipsu szlifierką oscylacją pneumatyczną z papierem P40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scruffty 22.10.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 (edytowane) Witam, Proszę się nie śmiać ponieważ pytam poważnie. Co myślicie o zastosowaniu pod panele podkładu celulozowego (taki jak np. prześcieradło jednorazowe sprzedawane w rolkach 60cm na 80 m lub fizelina z rolki). Myślę o zastosowaniu go na ogrzewanie podłogowe na folie paroizolacyjną. Mam równe posadzki, które zamierzam zagruntować. Tektura jest płaska przez co uwydatnia efekt stukania. Taki ręcznik położony w 2 warstwach na zakład moim zdaniem ma same zalety - jest miękki więc dostosuje się do nierówności podłoża, jest przepuszczalny, cienki i nie tworzy zamkniętych przestrzeni. Dodatkowo jest tani. Dziś zrobię próbę z położeniem kawałka panela na ręczniku kuchennym:) Edytowane 22 Października 2013 przez scruffty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwadrad 22.10.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Witam wszystkich, zwracam się z zapytaniem o najlepsze rozwiązanie w kwestii podkładu pod panele. Różnica między terakotą a posadzką to 15 - 16mm a zakupione panele mają 8mm grubości. Wychodzi na to, że potrzebuję podkład o grubości 7 - 8mm. Z 7mm znalazłem podkład naturalny EKO w postaci zielonych płyt ale podobno nie jest to zalecane do nowych budynków z powodu wilgoci w nich panującej - ale czy nie rozwiązuje tego problemu folia którą dajemy pod podkład? Czy jest to dobre rozwiązanie? A może warto zastosować coś innego tworząc 2 warstwy podkładu? Niestety wybór podkładów w tej grubości jest mocno ograniczony. Dziękuję za każdą podpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 22.10.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 a ja wrócę jeszcze do mojej wylewki, bo mam fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 22.10.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 i jeszcze fotki wylewki bez tej wady: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 24.10.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Żadnej porady nie dostanę? znalazłem na alledrogo podkłądy max-pod 2 mm pod ogrzewanie. Wygląda to w zasadzie tak ja izo-floor, a jest tańsze i grubsze - izo ma 1,6 mm. Chyba to jest z xps-a tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 05.11.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Proszę doradzcie. Potrzebuję jakiś podkład w miarę tani na ogrzewanie podłogowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner-panele.pl 05.11.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Proszę doradzcie. Potrzebuję jakiś podkład w miarę tani na ogrzewanie podłogowe Dzień dobry, ze swojej strony możemy Panu polecić podkład 1,6 mm DecorFloor. Podkład sprzedawany na rolki, przy zakupie powyżej 20 m2 przesyłka kurierska GRATIS. Więcej szczegółów znajdzie Pan na naszej stronie http://www.partner-panele.pl/243915/podklad-pod-panele-przy-ogrzewaniu-podlogowym-decor-floor-1-6mm W razie wątpliwości jesteśmy do Pana dyspozycji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts