caravaggio 05.04.2004 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Według mnie skromnego panelarza amatora: i zielone plyty i pianka(biała) muszą mieć równe podłoża. Zielone mają podobno większą możliwość wyrównywania. należy jednak pamiętać że jest to około 3 mm!!!! wiec nie jakoś dramatycznie dużo. O ile moglbym sugerowac : zielone płyty- lepsze wyciszenie, - jakoś wydają się, że dłużej wytrwają niż pianka. BTW w starym mieszkaniu mam pianke i jakoś nie odczuwam, żeby coś się działo. To tak gwoli pomocy w wyborze Ale dawac trzeba, chyba, że masz panele z wyciszeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 06.04.2004 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 plyty maja wieksze grubosc niz pianka i zabieraja miejsce i jak ktos np. chce na parkiet dac panele to z plytami bedzie ciezko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 06.04.2004 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Jejkuś...na parkiet dać panele, tożto przecież profanacja Ale jeśli już aż tak parkiet jest zniszczony, że już się do niczego nie nadaje, to może lepiej go zdjąć, żeby nie zajmował miejsca... Tak tylko sobie pomyślałem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 07.04.2004 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Zielone płyty mają nie 3mm lecz 5,5 mm lub 8 mm !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 07.04.2004 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Zielona plyta to nie tylko wyrownanie ale i wyciszenie. A jak ktos nie chce zgrubiac podlogi to musi dac pianke. Wydaje mi sie ze pianka moze byc jednak nieciekawie glosna. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 07.04.2004 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 A jak to jest z łączeniem paneli i terakoty...jeśli dam pod panele płytę zieloną 5mm + ok 7mm panel, to wyjdzie 12 mm. Powiedzcie mi, ile średnio zajmuje płytka terakoty na kleju? Jaki jest najlepszy i możliwie niedrogi sposób łączenia ich? Czy można to robić po łuku, czy też trzeba w linii prostej? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 07.04.2004 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Mozna jak sie chce choc po prostej latwiej. Mozna polaczyc na plasko panele z terakota tylko trzeba dac nieco grubsza warstwe kleju. Ja tak mam i jest ok. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 07.04.2004 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Ale jakich trzeba do tego użyć listew łączeniowych? Czy trzeba je przyklejać razem z terakotą, a potem wsuwać panele? Jak to się odbywa? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 07.04.2004 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Trzeba zostawic dylatacje 1cm a listwy montuje sie na wierzchu pozniej. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caravaggio 07.04.2004 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 3 mm- mozliwosc wyrownania, listwy , IMHO, lepiej dawac od razu z terakota- trzymaja sie najlepiej, a mam trzy rodzaje u mnie, polecam takie w ksztalcie Z- z jednej strony podkladamy panel, a z drugiej na góre naklejamy płytke. Oczywiscie przy innych typach nie jest konieczne mocowanie ich z terakota- to wiadome chyba. Co do grubosci to juz trzeba gosciowi od plytek powiedziec, a on juz to powinien dopasowac do paneli. U mnie byla skucha- zmienilem ngrubosc paneli i musialem dawac inne listwy- kryjace calosc od gory, w istniejaca listwe (Z) po prostu nie zmiescily mi sie panele pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMarek 14.04.2004 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Witam. Chcę położyć panele podłogowe, ale pod nimi muszę mieć rozporwadzenie ciepłego powietrza. Czy mogę je położyć bezpośrednio na styropian, czy muszę robić wylewkę? Może co jakiś czas krokiew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 14.04.2004 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Jak w temacie co jest najlepsze pod panele laminowane tzn najlepiej "ten" tłumi dźwięk? Wiem że są panele z wstawką dźwiękochłonna ale są drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 17.04.2004 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2004 Za trudne pytanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 17.04.2004 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2004 yeyo pytanie jak kazde inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Jutrzenka 18.04.2004 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Z tego co mi sie wydaje to: - korek gr. 3-5 mm ok 45 zł za m2- zielone płyty dzieko chłonne ok. 5 zł/m2 ale podnoszą poziom o ok. 1 cm- pianka 3 zł/m2 ale nie jest to szczyt mażeń w tym zakresie - panele z warstwa wygłuszającą 12-17 zl droższe niż te bez tej warstwy, ale musza być dobrej jakości aby faktycznie ta warstwa sie sprwadziła. Co więcej mogę podpowiedzieć ... http://www.galeriaparkietu.pl/porady.html - DUOLOCK pozdrawiam mj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Jutrzenka 18.04.2004 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 torche za moało szczegółów - po co wszystko??? a jak już to zrobić legarowanie. pozdrawiam mj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMarek 19.04.2004 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 A jak szeroko legary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Jutrzenka 19.04.2004 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 A jak szeroko legary? to zalezy od grubosci desek lub ewentualnie płyt OSB: 50 , 80 100 cm pozdrawiam mj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMarek 19.04.2004 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 A pod same panele ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Jutrzenka 21.04.2004 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 A pod same panele ? Ogólna zasada im cieńsze drewno czy panele, tym gęściej muszą być ustawione legary. Przy panelach drewnianych które maja grubość ok. 15 mm, postawił bym legary w odległościach 40-50 cm, natomiast przy panelach laminowanych najlepiej połozyć płytę OSB i na nią panele. pozdrawiam mj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts