vesila 02.07.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Witam, mam kupione panele egger 8mm, będą położone w pokojach na poddaszu, nie ma tam podłogówki, w przedpokoju sa już płytki i ich wysokość z klejem to 15mm, chciałabym by panele były na jednej wysokości z płytkami i przymieram sie do zakupu naturalnego podkładu ecopor STEICO 7mm. Zależy mi na wytłumieniu odgłosu stukania w trakcie chodzenia, niskiej cenie i równej wysokości płytek i paneli. Ten pokład może być?? W opisie samo dobro, a jak użytkowaniu?? Zaznaczam - nie ma podłogówki i pokoje znajdują sie na poddaszu, więc izolować od zimnego nie ma potrzeby. Będę wdzięczna za opinie na temat tego podkładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chatyniarz 03.07.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Witam forumowiczów !!W poszukiwaniu odpowiedzi na podobne rozterki, tzn. odpowiedniego podkładu pod panele na wodnej podłogówce - przyszła mi na myśl zwykła tapicerska pianka poliuretanowa grubości 3 mm. Nowa wylewka, parter niepodpiwniczony.. Wiem - to materiał nie stosowany w budownictwie, bez testów i atestów, na których nie specjalnie mi zależy, bo powierzchnia tego eksperymentu to mniej niż 30m2. Zaletą takiego materiału może być dobre wyciszenie podłogi i dobra przewodność cieplna ze względu na strukturę otwartych porów. Oczywiście takim podkładem nie wyreguluję różnicy wysokości bo wiadomo że grubsza warstwa pianki zrobiłaby z podłogi batut. Ale może podstawowe założenia spełni...Prosiłbym o Wasze opinie o pomyśle, być może nie nowym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 04.07.2014 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Witam forumowiczów !! W poszukiwaniu odpowiedzi na podobne rozterki, tzn. odpowiedniego podkładu pod panele na wodnej podłogówce - przyszła mi na myśl zwykła tapicerska pianka poliuretanowa grubości 3 mm. Nowa wylewka, parter niepodpiwniczony.. Wiem - to materiał nie stosowany w budownictwie, bez testów i atestów, na których nie specjalnie mi zależy, bo powierzchnia tego eksperymentu to mniej niż 30m2. Zaletą takiego materiału może być dobre wyciszenie podłogi i dobra przewodność cieplna ze względu na strukturę otwartych porów. Oczywiście takim podkładem nie wyreguluję różnicy wysokości bo wiadomo że grubsza warstwa pianki zrobiłaby z podłogi batut. Ale może podstawowe założenia spełni... Prosiłbym o Wasze opinie o pomyśle, być może nie nowym. Pozdrawiam Na http://www.galeria-parkietu.pl/drewno-na-ogrzewaniu-podlogowym/ znajdziesz tabelę z właściwościami podkładów podłogowych pod panele. Pozdrewiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chatyniarz 11.07.2014 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Na http://www.galeria-parkietu.pl/drewno-na-ogrzewaniu-podlogowym/ znajdziesz tabelę z właściwościami podkładów podłogowych pod panele. Pozdrewiam. Na tej stronie dużo wiadomości (i oczywistości - jak dla mnie), ale brak poruszonego tematu... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 13.07.2014 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Na tej stronie dużo wiadomości (i oczywistości - jak dla mnie), ale brak poruszonego tematu... Pozdrawiam Na http://www.galeria-parkietu.pl/drewn...iu-podlogowym/ jest tabela podstawowych właściwości podkładów pod panele na podłogówce. Niestety 3 mm pianka to najgorszy materiał w zakresie przewodzenia ciepła. Sprawdż to. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flawia 14.07.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Witam, przeglądałam już wątek jakiś czas temu, ale szukałam wtedy podkładu o innej grubości. Będę miała w mieszkaniu panele Balterio 9 mm, podkład też miał być z tej firmy, ComfortSound PRO. Okazało się jednak, że potrzebuję czegoś grubszego, 6-7 mm. Zależy mi na maksymalnym wyciszeniu odgłosu kroków, proszę o pomoc, jakie podkłady będą spełniały te 2 warunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 14.07.2014 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 nie ma takowego podkladu ...max wyciszenie to okolo 16-20decybeli wiec to mniej wiecej tykanie zegara kwarcowego w nocy jak juz ma byc taki gruby to moze gumokorek(nie zwykla mata korkowa jeno gumokorek) jest w roznych grubosciach ale dosc drogo kosztuje sie robi mniej wiecej 40plnow na metr..drogie rozwiazanie jak pod panele..one zawsze i tak i tak stukac beda..to jest rozwiazanie max wygluszajace moze do okolo 30paru decybeli przy tej grubosci..http://cork.pl/pl/c/GUMOKOREK/8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_krak 19.07.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 rozwiązanie jest jedno - zamiast podłóg laminowanych mozna wybrac panele winylowe. - np. Floover. Podkład korkowy zintegrowany z płytą HDF a sam winyl, jest zdecydowanie bardziej elastyczny niż twardy laminat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chatyniarz 22.07.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Na http://www.galeria-parkietu.pl/drewn...iu-podlogowym/ jest tabela podstawowych właściwości podkładów pod panele na podłogówce. ...Ale to już było...jak Maryla R. śpiewa... Niestety 3 mm pianka to najgorszy materiał w zakresie przewodzenia ciepła. ...A jakieś konkrety....? Sprawdż to. Pozdrawiam. Widzę że nie ma wyjścia, bo to chyba nowość dla wszystkich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarKos87 23.07.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 U mnie w bloku też wrzucali pod panele piankę i jest ok, nic nie trzeszczy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.07.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 U mnie w bloku też wrzucali pod panele piankę i jest ok, nic nie trzeszczy;) Tu chodzi o grzanie a nie trzeszczenie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5piotrek5 26.07.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 A czy ktoś miał do czynienia z podkładem Balterio Premium Wood Sound? Gęstość to ok. 800 kg/m3, tłumienie dźwięków transmisyjnych (przez strop) 22 dB, tłumienie odgłosów kroków także 22 dB - to wg specyfikacji producenta. Grubość 3mm. Jak się zachowuje w praktyce? Zależy mi przede wszystkim by dźwięki od sąsiada z dołu nie przechodziły do mnie. Co to za rodzaj podkładu? Czy jest trwały? Obecnie na stronie Balterio nie ma go, są inne.Z góry dziękuję za odpowiedź jak się on ma do konkurencji i czy warto się nim zainteresować.Chyba takiego podkładu jeszcze nikt nie wymienił tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flawia 01.08.2014 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 nie ma takowego podkladu ...max wyciszenie to okolo 16-20decybeli wiec to mniej wiecej tykanie zegara kwarcowego w nocy jak juz ma byc taki gruby to moze gumokorek(nie zwykla mata korkowa jeno gumokorek) jest w roznych grubosciach ale dosc drogo kosztuje sie robi mniej wiecej 40plnow na metr..drogie rozwiazanie jak pod panele..one zawsze i tak i tak stukac beda..to jest rozwiazanie max wygluszajace moze do okolo 30paru decybeli przy tej grubosci.. http://cork.pl/pl/c/GUMOKOREK/8 Fajne rozwiązanie, ale policzyłam i sam podkład kosztowałby 5500 zł, zdecydowanie za drogo. Szukam dalej. rozwiązanie jest jedno - zamiast podłóg laminowanych mozna wybrac panele winylowe. - np. Floover. Podkład korkowy zintegrowany z płytą HDF a sam winyl, jest zdecydowanie bardziej elastyczny niż twardy laminat. Nie spodobały mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipi 09.08.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Czy ktoś miał do czynienia z takim podkładem z xps http://allegro.pl/podklad-pod-panele-na-ogrzewanie-podlogowe-3mm-xps-i4442577411.html ? Cenowo jest bardzo zachęcający i chciałbym dać go pod panele kronopol 10 mm na wodnym ogrzewaniu podłogowym. Niestety na maty kwarcowe tak polecane brakuje $. Czy coś innego jeszcze warto rozważyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 09.08.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Opór cieplny tego podkładu jest zbliżony do oporu cieplnego samych paneli. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipi 09.08.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Pod wylewką mam 4 cm styropianu na stropie, skosy poddasza i ściany zewnętrzne dobrze ocieplone. Czy taki opór cieplny może w istotny sposób wpłynąć na sprawność i właściwości użytkowe ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 10.08.2014 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Pod wylewką mam 4 cm styropianu na stropie, skosy poddasza i ściany zewnętrzne dobrze ocieplone. Czy taki opór cieplny może w istotny sposób wpłynąć na sprawność i właściwości użytkowe ogrzewania? Im lepsze ocieplenie, tym mniejsze cieplne obciążenie, tym samym opór cieplny posadzki, w tym podkładu, ma mniejsze znaczenie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipi 10.08.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Im lepsze ocieplenie, tym mniejsze cieplne obciążenie, tym samym opór cieplny posadzki, w tym podkładu, ma mniejsze znaczenie. Pozdrawiam. Czy przekładając to na praktykę można stwierdzić, że pokazany przeze mnie podkład będzie odpowiedni do takiego zastosowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 10.08.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Czy przekładając to na praktykę można stwierdzić, że pokazany przeze mnie podkład będzie odpowiedni do takiego zastosowania? Tak, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipi 10.08.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Tak, pozdrawiam. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts