dommkaka 14.08.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 @Flawia podkład wyciszający znalazlam np w sklepie Podlogi24 ale 3 milimetrowe. A z takiej grubości jak Ty szukasz to może piankowe albo jakieś korkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 19.08.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Wkrótce będę kładł panele podłogowe na podłodze z ogrzewaniem podłogowym. Jakie panele polecacie? Może ktoś podrzuci konkretną nazwę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nofear 02.09.2014 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 A czy ktoś miał do czynienia z podkładem Balterio Premium Wood Sound? Gęstość to ok. 800 kg/m3, tłumienie dźwięków transmisyjnych (przez strop) 22 dB, tłumienie odgłosów kroków także 22 dB - to wg specyfikacji producenta. Grubość 3mm. Jak się zachowuje w praktyce? Zależy mi przede wszystkim by dźwięki od sąsiada z dołu nie przechodziły do mnie. Co to za rodzaj podkładu? Czy jest trwały? Obecnie na stronie Balterio nie ma go, są inne. Z góry dziękuję za odpowiedź jak się on ma do konkurencji i czy warto się nim zainteresować. Chyba takiego podkładu jeszcze nikt nie wymienił tutaj. Tłumienie odgłosu kroków na poziomie 22dB jest niemożliwe, chyba że mierzone wg jakiejś absurdalnej normy, ale raczej pomyłka Żaden podkład pod panele nie ma w zakresie swoich funkcji tłumienie sąsiada pod Tobą.. nie licz na to, że osiągniesz ten efekt podkładem Jeżeli chodzi o ogólne wyciszanie podłogi to masz 2 rodzaje: wyciszanie odgłosu kroków (dźwięk odbity) i w tym zakresie najlepsze są maty kwarcowe np. Selit Pro, a jeżeli chodzi o wyciszanie sąsiada na dole ale od Twoich! kroków to podkłady np. z grubego XPSu np. 5mm, ewentualnie dobry parametr ma też w tym zakresie ekopłyta (zielone lub szare wióry), ale ogólnie jako podkład niezbyt.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roger7 07.09.2014 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 (edytowane) Witam Potrzebuję podkładu pod panele, jedne w salonie na dole, drugie na całym górnym piętrze. Zależy mi na bardzo dobrym wyciszaniu, szczególnie dźwięków do góry. Dodatkowo na izolacji termicznej od podłoża (wylewka betonowa), nowy bliźniak. Brak ogrzewania podłogowego. 1. Salon-parter, panele Pergo Dąb Morski, 8mm, AC5. Potrzebuje najlepiej wyrównać do kafli na parterze, które są około 14-15 mm na wylewkąa) zastanawiam się nad korkiem 6mm:http://korexradom.pl/podklad-korkowy-pod-panele-6mm.htmlb) XPS 6mm:http://www.arbiton.com/pl,product,xps-6-mm.htmlc) ewentualnie wyrównanie wylewki o 4 mm albo pogodzenie się z nierównością i do tego mata kwarcowa:http://www.matykwarcowe.pl/Ale chyba takie maty nie nadają się na podłogi bez ogrzewania podłogowego? 2. Piętro, Kronopol Dąb Celtycki, 10mm, AC4, różnica między kaflami w łazience a wylewką betonową to około 18-19mm. Choć trochę chcę ją zniwelowaćXPS 6mm albo korek 8 mm Producent Pergo zaleca mi użycia swojego podkładu Smart Underlay+ (PGUDLSMARTPLUS15) ale ma tylko 3mmhttp://www.pergo.pl/pl-PL/Accessories/Laminate/Underlays Co wybrać?Pozdrawiam Edytowane 8 Września 2014 przez Roger7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewe ręce 09.09.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Tłumienie odgłosu kroków na poziomie 22dB jest niemożliwe, chyba że mierzone wg jakiejś absurdalnej normy, ale raczej pomyłka Patrzę na opis tego podkładu, o którym wspomniał wcześniej kolega i faktycznie ma takie tłumienie. Nie wiem, z jakiego źródła on to wziął, ale ja z http://podlogi24.net/balterio-i-premium-podklad-wyciszajacy-panele-premium-wood-sound-pod-balterio-i-inne-podlogi-panelowe-gr-3mm-o_l_741.html. Rzuć okiem i napisz, co o tym myślisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimmx 15.09.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Witam, Chcę ułożyć panele gr. 8 mm. Mam już folię 0,2 mm i płyty XPS z VOXa o gr. 5 mm. Folię wiem jak ułożyć... natomiast czy konieczne jest aby płyty podkładowe były pod kątem 45 st. w stosunku do paneli ? Po co tak się robi... nie rozumiem tego. Ma to jakieś znaczenie ? Wiem tylko że na pewno mi nie uznają reklamacji paneli jak ułoże inaczej podkład... ale czy spełnia to faktycznie jakąś funkcję czy moge dowolnie ułozyć ten podkład ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uzarex 27.09.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 natomiast czy konieczne jest aby płyty podkładowe były pod kątem 45 st. w stosunku do paneli ? Po co tak się robi... nie rozumiem tego. Układa się go tak tylko po to by krawędzie podkładu nie nałożyły się z krawędziami paneli (łączenie podkładu z łączeniem paneli) Dlaczego ? a no dlatego że mogłyby się w tym miejscu wyginać a co za tym idzie rozchodzić na łączeniach , wyłamać zamki itd. Podkład możesz ułożyć też normalnie tylko zwróć uwagę by łączenie nie wypadło na łączeniu paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GCieslak 03.10.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Witam,Chciałbym ułożyć panele w jednym z pokoi, niestety mam dużą różnicę poziomów pomiędzy korytarzem gdzie są płytki a pokojem gdzie chcę ułożyć panele. Różnica wysokości pomiędzy posadzką w pokoju a płytkami ułożonymi w korytarzu to ok 25 mm. Jaki podkład polecacie w takiej sytuacji (15 mm)? Zakładam, że panel będzie miał grubość 10 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GCieslak 04.10.2014 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Witam, Chciałbym ułożyć panele w jednym z pokoi, niestety mam dużą różnicę poziomów pomiędzy korytarzem gdzie są płytki a pokojem gdzie chcę ułożyć panele. Różnica wysokości pomiędzy posadzką w pokoju a płytkami ułożonymi w korytarzu to ok 25 mm. Jaki podkład polecacie w takiej sytuacji (15 mm)? Zakładam, że panel będzie miał grubość 10 mm. A może ktoś miał podobna sytuacje? Co mozna z tym zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz3k 05.10.2014 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 WitamCo bedzie lepsze pod panele XPS Combi plus 5mm czy pianomat 4mm? Niestety musze zastosowac conajmniej 4mm podklad zeby wyrownac do poziomu plytek. Duzo poczytalem, niektorzy polecaja pianomat inni ze nie nadaje sie pod panele. Ktos to juz sprawdzal doswiadczalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robercikzs 08.10.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Witam, Ktory podklad wybrac: MaxPod 5mm Voxa czy ExpertEkoMat 5,5mm Cezara? Jedyne kryterium to lepsza izolacja od podloza. Brak podlogowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlo630 30.10.2014 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Jeżeli chodzi o podkład pod panele na ogrzewanie to ja osobiście polecam podkład Pe-max z Arbitonu. Jest to podkład na ogrzewanie podłogowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chtomek 03.11.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Stając przed wyborem poświęciłem czas i wykonałem test przepuszczalnosci cieplnej Pianomat Szary vs Arbiton PE MAX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kichy 10.11.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 (edytowane) Witam mam takie pytanko. Dałem 3 razy piankę pod panele 3,3,5 w związku z tym zastanawiam się czy to nie za dużo. Zaznaczam że to najtańsze dziadostwo z rolki(taka biala). Proszę o odpowiedź, bo chcę zacząć kłaść te panele. Proszę o odpowiedz.Mam zamiar pozbyć się dzisiaj jednej warstwy 3mm czy wtedy będzie ok? Edytowane 11 Listopada 2014 przez Kichy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kichy 16.11.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 16.11.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Stając przed wyborem poświęciłem czas i wykonałem test przepuszczalnosci cieplnej Pianomat Szary vs Arbiton PE MAX http://youtu.be/oPEhuXzy49Q Pomysł dobry, ale niedopracowany. Promienie podczerwone przenikają m.in. przez powietrze, materiały przeżroczyte i półprzeżrozste, a do tych ostatnich należy gąbka. Proponuję przytwierdzić podkłady do grzejnika aby dokładnie przylegały do jego powierzchni , po czym na ich powierzchnię przykleić paski tego samego papieru i dopiero wykonać pomiary. Wyniki na pewno będą inne. Proszę o podanie wyników. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 17.11.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Witam mam takie pytanko. Dałem 3 razy piankę pod panele 3,3,5 w związku z tym zastanawiam się czy to nie za dużo. Zaznaczam że to najtańsze dziadostwo z rolki(taka biala). Proszę o odpowiedź, bo chcę zacząć kłaść te panele. Proszę o odpowiedz.Mam zamiar pozbyć się dzisiaj jednej warstwy 3mm czy wtedy będzie ok? albo 3 albo 5mm nic więcej. Będziesz tonął wraz z panelami. To wszystko będzie falowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojmat89 18.11.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Chce ułożyć panele na nową wylewkę na pietrze chce wyciszyć trochę dźwięki z dołu. Waham sie nad dwoma matami, która lepsza? 1. Pianomat Szary 3mm2. XPS 6mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bz3tower 20.11.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Witajcie szukam podkładu dobrze wyciszającego żeby nie było bardzo słychać stukania paneli.Czy ktoś kładł u siebie maty kwarcowe i może podzielić się opinią na ich temat (oprócz użytkownika nofear który bardzo zachwala je w każdym poście i nie omieszka często załączać linka do sklepu z tymi matami:) ) Może inne podkłady też dobrze wyciszają (np. Arbiton).Bardzo proszę o opinie poparte doświadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 21.11.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Witajcie szukam podkładu dobrze wyciszającego żeby nie było bardzo słychać stukania paneli. Czy ktoś kładł u siebie maty kwarcowe i może podzielić się opinią na ich temat (oprócz użytkownika nofear który bardzo zachwala je w każdym poście i nie omieszka często załączać linka do sklepu z tymi matami:) ) Może inne podkłady też dobrze wyciszają (np. Arbiton). Bardzo proszę o opinie poparte doświadczeniem. Ja ostatnio kładłem panele i dałem maty kwarcowe, nie mam porównania do innych podkładów, tylko do pianki. Różnica jest olbrzymia, trudno poznać ze są to panele. Nawet w samym materiale jak sie weźmie do ręki to czuć różnice przede wszystkim w gęstości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts